Årstaskogen och Årsta Holmars Naturreservat och Äventyrsparken

Våra lediga helger senaste tiden har främst vigts åt utomhus aktiviteter i vårt närområde – Stockholm . Det som glädjer mig är att det finns så otroligt mycket att göra i Stockholm och dess omgivningar. Utomhus aktivitet och aktiviteter i rörelse är både roligt och känns dessutom bra i både kropp och själ.

Dagen till ära hade äldsta sonen fotbollsmatch i Årsta. Så jag och yngsta sonen passade på att utforska Årsta och dess omgivningar större delen av tiden.

Det vi inte visste innan vi åkte hemifrån var att Årstagårdens bollplan låg precis bredvid en mysig skog och ett naturreservat.

Årstaskogen och Årsta Holmars Naturreservat

Årstaskogen har varit ett naturreservat sedan januari 2018 bara. Det är ett skogsklätt större naturområde på norrsluttningen på en så kallad förkastningsbrant ned mot Årstaviken. Naturreservatet är som en stor sammanhängande biotop och naturområdet är unikt i den inre stadsregionen som har stora ekologiska värden, inte minst som spridningskorridor längs vattenkanten (Mälarkilen) för en del arter och med ett visst samband med Tyrestakilen, ett av de regionala grönområden som når fram till Sickla kanal/Hammarbybacken. Närheten till Södermalm och Årsta bidrar till skogens höga rekreativa värden. Området har också höga kulturhistoriska värden, till exempel Dianelunds koloniträdgård och Årsta gård. Det är otroligt mysigt och rogivande att strosa omkring i skogen.

Äventyrsparken i Årstabergsparken

Ett stenkast ifrån naturreservatet ligger även en rolig Äventyrspark. Det är som en stor rolig lekpark med äventyrligare inslag. Man kan springa omkring på hinderbanor, klättra på roliga klätterställningar, även leka i sandlådor men allt ligger mysigt som i skogen, så det är lite utspritt. Man känner att man inte måste stå tätt inpå varandra, trots att man är i en lekpark. Det finns även möjlighet att bygga kojor bland träden omkring parken.

Det fanns även en jätte rolig grej där man kunde pumpa ur vatten och sedan hälla ner vatten i rännor och leka med. Det älskade min son. Vilket barn gillar liksom inte att leka med vatten…

Hitta hit:

Ett tips är att ta sikte på Årstagårdens Bollplan, där fanns även en stor parkering. Sen finns det fina promenadstigar runt om i naturreservatet precis bredvid. Det tog även ca 10 minuter att promenera stigen till Äventyrsparken. Då måste man över järnvägen (en bro) bara.

 

Spana också in

1 kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *