7 fina campingar i Sverige som är värda ett besök

Sommaren närmar sig med stormsteg och så även camping säsongen. Till påsk brukat många campingar öppna och många väljer att ta med sig husvagnen, husbilen, tältet eller hyr en stuga på en mysig camping.

De senaste åren har vi under sommaren semestrat runt om i vårt vackra avlånga land och besökt några campingar.

Så jag tänkte passa på och ge er sju fina tips på mysiga och familjevänliga campingar.

Bohuslän

Vackra Bohuslän tillbringar vi alltid våra somrar på. Förra året skrev jag en fin guide med 15 trevliga tips till Bohuslän. Nu har jag egentligen ännu fler tips. Men guiden passar fint både till dagsutflykter som övernattningar.

Frågar man mig så tycker jag att Bohuslän är ett av de vackraste landskapen i Sverige. Men det beror naturligtvis förmodligen på att jag har tillbringat mina senaste 13 somrar där nere, några jular och påskar också. Jag älskar verkligen doften av salta hav, när solen går ner i havshorisonten och lugnet som finns längs kusten och havet.

1. Daftö Resort och camping

Daftö Resort och Camping är en otroligt fin fem stjärniga camping som ligger strax utanför Strömstad i Norra Bohuslän. Här har de även deras populära Daftöland som är en fin nöjespark med Pirattema.

På deras camping finns även ett mindre äventyrsbad, en mysig sandstrand, minigolf, trevliga lekparker, restaurang för att nämna några aktiviteter.

2. Johannesvik Camping och stugby

 

Johannesviks Camping och Stugby  ligger ett stenkast ifrån Kungshamn och möjligheterna till att göra flera utflykter var stort. Vi åkte på dagsutflykter  till Smögen, tog båten ifrån Kungshamn ut till Hållö och åkte till den vackra djurparken Nordens Ark. Så vill man inte bara vara på campingen så finns möjligheter till många närliggande västkustpärlor. Men campingen är stor och har en mysig badplats, fina lekparker, minigolf och mycket annat skoj.

 

Värmland

Värmland är naturligtvis mycket mer än bara Karlstad. Men de senaste två somrarna har vi upptäckt att Karlstad är ett riktigt härligt sommar resmål.  Karlstad ligger också med lagom avstånd från Stockholm. Cirka 30 mil från Stockholm och ca 25 mil från Göteborg. Staden  är belägen fint vid Vänern, som är Sveriges största sjö. Staden passar verkligen för en härlig weekend året om eller för en mysig sommarsemester. Förra året skrev jag en fin guide med 15 tips till soliga Karlstad för den som önskar upptäcka staden och dess omgivningar mer.

3. Bomstabaden Camping

Vid Vänerns strand strax utanför Karlstad ligger Bomstabaden Camping Den är väldigt mysigt belägen i ett lugnt skogsområde med en alldeles egen strandremsa. Campingen stoltserar med att de har Värmlands Riviera. Stranden är långgrund och barnvänlig med mjuk härlig sand. På stranden har de även solsängar att hyra för den som önskar. Längs stranden finns både en beachvollyplan och studsmatta och längre ut i vattnet en liten badbrygga med en vattenrutschbana.

Västergötland

Västergötland har verkligen många fina små städer och jag skäms nästan att säga att jag mest har åkt igenom det vackra landskapet, förutom att vi har stannat på Skara Sommarland flera gånger. Att få se tranorna i Falköping, åka båt på Göta Kanal och fika i Alingsås är verkligen lockande. Nåväl, barnen och jag älskade i alla fall Skara Sommarland och vi har haft några av våra roligaste  dagar där.

4. Skara Sommarland Stugby och Camping

Precis bredvid Skara Sommarland ligger deras camping Skara Sommarland Stugby och Camping.  Här har vi bott två gånger, ena gången hyrde vi en husvagn och året efter bodde vi i en liten stuga, som är mer våran grej. Vi trivs verkligen bra på campingar, men en egen stuga med egen toalett och kök passar min familj bäst. Campingen här har en stor fotbollsplan, basketplan, minigolf och andra roliga aktiviteter som passar barnfamiljer.

 

Halland

Tylösand strand, som ligger i Halland kan vara en av de mysigaste stränderna som jag vet om i Sverige. Halland har många fina guldkorn längs kusten. För att nämna några så är Varberg riktigt trevligt liksom Falkenberg och Skrea Strand. 

5. First Camp Tylösand

First Camp Tylösand ligger fint beläget bara ett stenkast ifrån Tylösand Strand. En fin promenad stig gick ner till stranden och de hade även byggt en brygga så det gick enkelt att gå med barnvagn ner till den 5 km långa och barnvänliga stranden. För mig som älskar att både promenera och springa fanns det gångvägar och en mysig skogsstig – Prins Bertils Stig, där det gick att både cykla, springa och promenera med barnvagn.

Detta var helt  klart en väldigt barnvänlig och mysig camping dit vi gärna återvänder i framtiden. Många fina aktiviteter fanns på anläggningen och inte alls långt in till Halmstad om man ville åka dit.

Dalarna

En sann Dalkulla som jag är älskar jag verkligen Dalarna. Vi åker ”hem till Dalarna” några gånger varje år, men nu har jag bestämt mig för att upptäcka mer av ”mitt” vackra landskap. Förr förra sommaren blev årets första besök för barnen uppe i Leksand och vi besökte naturligtvis Leksand Sommarland och bodde på Leksand Strands campingen precis intill.

Leksand Sommarland är Dalarnas största turistattraktion och passar såväl stora som små. Även Sagolandet Tomteland är verkligen värt ett besök om ni semestrar i Dalarna.

6. Leksand Strand Stugby och Camping

Uppe vid vackra Siljan är Leksand Strand Stugby och Camping belägen. Stranden vid campingen är relativt stor och mysig. Den känns nästan lite exotisk, som kantas av granar istället för palmer.  Under vår vistelse har vi sådan tur att vädret är kanon och vi kan verkligen njuta av både sol och bad i Siljan.

 

7. Mora Parken Camping och stugby

En helg under höstlovet / halloween var vi och bodde en helg på Mora Parkens Camping och stugby. Vi bodde i små röda stugor med vita knutar som verkligen är i Dalarna stil. Alla hade även fått namnet av en ort i Dalarna och vi fick äran att bo i parhuslägenheten Ludvika av en ren slump. Men ändå väldigt komiskt eftersom jag kommer ifrån en liten by i södra Dalarna just utanför Ludvika.

Jag märker så här i efter hand en röd tråd i mina camping tips,  att vi gillar verkligen campingar som ligger nära vatten, eller med bad möjligheter. Alla dessa camping tips är från våra privata semestrar på olika campingar under de senaste tre åren.

Flera landskapstips

Önskar du tips på andra härliga aktiviteter i Sverige, skrev jag även om tips i nio av Sveriges landskap förra året. Kanske är det någon aktiviteter som passar dig.

Har du någon bra och gärna familjevänligcamping att rekommendera mig om i Sverige?

Spana också in

1 kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *