Salmonella på barn

När man är ute och reser kanske man inte tänker på att barnen oxå kan bli sjuka och kanske få salmonella.

Vad är då salmonella?

Symptomen av salmonella är ofta ett akut insjuknande med buksmärtor, feber, diarréer och ibland kräkningar. Komplikationer från leder ses emellanåt. Normalt ges ingen antibiotikabehandling, men ibland kan vätskeersättning behövas.
Diagnos ställs vanligen genom att bakterien påvisas i odling från avföringsprov. Den kan dock ibland också påvisas från blod och/eller urin.

Så man blir alltså riktigt dålig i magen 🙁 Anledningen att jag bloggar om detta NU är faktistk att en nära vän till mig, hennes lilla 1, 5åriga dotter fick detta nu i januari när de var och reste runt i Thailand. . .

När de kom hem så blev hon lite dåliga i magen, men de trodde ju såklart först att det var den ”vanliga” magsjukan fast det kom andra hållet….men när de sen fick byta närmare 60 blöjor på en helg på lilla pluttan och hon hade hög feber, över 40 grader och kramper i magen så anade de såklart oråd……. Så hon fick lämna ett avföringsprov och fick svar i veckan att hon hade salmonella……Stackas lilla gumman 🙁

Blev så rörd när jag hörde om detta.

Tyvärr kan man inte gör någonting åt salmonella mer än att vara super noggrann med handhygienen. Så tänk på det när ni är ute och reser med era barn, var lika noggrann med er handhygien som med barnens, de äter förmodligen oftare än er och oftare med händerna. .  .

Hur ska man då undvika att bli smittad? Eftersom den här lilla tjejen, Osars kompis sen de föddes är ett blöjbarn fortfarande så smittas det ju egentligen inte, mer än om man kommer i kontakt med avföringen. Så i hennes fall så, har hon ju blöjor och det smittas då inte så lätt. Men är det ett barn eller vuxen såklart som springer på toaletten hela tiden, så bör man ha en egen toalett.

Jag minns när jag jobbade på ett annat företag och en av mina kollegor fick det, då fick han en egen toalett på jobbet för att undvika att smitta oss andra. För det kan ta flera veckor innan det läcker ur kroppen.

Mina vänner tror att lill pluttan fick detta vid ett tillfälle då hon åt vanlig kulglass i Thailand, men de vet ju såklart inte vad det var som smittade henne. . .

Så var rädd om er och barnen när ni är ute och reser!

 

Spana också in

1 kommentar

  1. I do like the manner in which you have framed this difficulty and it really does give me personally some fodder for thought. Anyway, thank you for this exceptional piece.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *