Nyckelvikens Naturreservat i Nacka

Nyckelvikens naturreservat är ett mycket populärt friluftsområde i Nacka. Landskapet  är  både spännande och vackert. Det finns mycket att göra kring herrgården Stora Nyckelviken. Här  finns bland annat en visningsträdgård med växthus och bondgård.

Nyckelviken gjordes till reservat 1990. I beslutet lyfte kommunen fram att områdets raviner, dungar med ädellövskog, slåttermarker och en stor artrikedom gör det angeläget att skydda området från exploatering och ordna så att markerna kan skötas utifrån naturvårdens behov.

Bondgården på Nyckelvikens Herrgård

Vid Nyckelvikens Herrgård hade de en egen bondgård eller Nackas 4H gård. Här fanns  det många spännande djur att titta på. Ute i hagarna fanns  det vädurskaniner, höns, grisar, fjällkor och får.

Fåren såg väldigt nöjda ut i sin hage. De hade precis fått mat när vi kollade på dem.

Ponnyridning

De hade även ponnyridning när vi var där. Varje helg 12-14 erbjöd de ponnyridning för 30 kr / tur.

Men vi undvek ponnyridningen, för dels var det kö och vi ville undvika folksamlingar i största möjliga mån. Sedan är jag även allergisk mot pälsdjur, framför allt hästar. Så ville inte att lilla L skulle lukta för mycket häst på vägen hem.

Grillplats

De hade även en grillplats, där man kunde grilla sin egen korv. Just den dagen vi var där, var det väldigt mycket folk.

Vandringsleder/ Motionspår

Det finns flera motionsspår  eller kortare vandringsleder i Nacka och några av dem är  i skogsområdet. De är från 1 370 m till  5 700 m långa. De är därmed inte så långa att vandra eller springa på. Vi gick en kortare slinga när vi hade varit i skogen och det passa såväl en knapp 4 åring som en vuxen.

Pick Nick ensamma i skogen

Vi tog med oss lite fika till picknick. Så vårt yngsta lilla hjärta fick bestämma en plats mitt inne k djupaste skogen där vi slog oss ner på en liten stubbe och fikade. Vi var alldeles ensamma. Det var verkligen bara vi i sloven kändes det som. Alldeles lugnt och tyst och alldeles underbart.

 

Hitta hit

Med bil kör du väg 222, tar av mot Nacka centrum och fortsätter till vänster i rondellen. Följ skyltarna mot Jarlaberg och Nyckelviken.

Det fanns flera parkeringsplatser på vägen ner mot Herrgården. Men det var en mycket populär utflykt, så vi fick parkera en bit ifrån själva herrgården.

 

Har du tips på andra roliga utomhus aktiviteter i Stockholmsområdet?

Spana också in

2 kommentarer

  1. Haha vad lustigt, vi råkade skriva om samma naturreservat i stort sett samtidigt! Men det är ju sånt man gör just nu, tar sig ut i naturen … Väldigt fint vid Nyckelviken!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *