Barnvänliga Kopaonik i Serbien

Innan vi reste till Kopaonik visste jag inte så mycket om varken resmålet eller byn mer än att det skulle vara bra skidåkning och prisvärt i jämförelse med Alperna och vissa skidorter i Sverige. Men jag var väldigt förväntansfull. Jag hoppades såklart att det skulle passa bra även för vår minsting på 1,5 år.

Perfekt väder och barnvagnspromenader

Efter att ha tillbringat fyra dagar i Kopaonik kan vi bara konstatera att det överträffade våra förväntningar på alla sätt. Bara att vi hade fantastiskt väder alla dagarna gör ju väldig mycket. Det var ca -15 grader på nätterna och fick ner till ett par minus grader på dagarna och med klarblå himmel och strålande sol. Bara det gjorde att backarna var perfekta och det var enkelt att strosa omkring med barnvagn i byn på de plogade vägarna.

Jag och maken turades om att åka skidor med stora sonen. Varje dag tog jag en promenad genom byn när lille L skulle sova.

Snöklätt torg

Mitt i byn fanns ett snöklätt torg fylld av lekande barn. Total lycka för barnen att åka stjärtlapp, pulka eller kälke.

Mini marknad på snö avenyn

Längs den mysiga avenyn hade de små marknadsstånd där man kunde köpa alltifrån souvenirer, till skidprylar eller munkar och korv med bröd.

Sista dagen köpte vi snabblunch i form av korv med bröd innan vi reste till flygplatsen. Dryga 20 spänn för en korv med bröd var väl kanske inte prisvärt. Men med tanke på att de alltid var kö på alla uteserveringar i solen, så hann vi inte riktigt med det.

Vi träffade även på skidskolans maskot som lille L hälsade på.

Roligt lekområde

Mitt i skidområdet fanns ett lekområde för mindre barn. Hit behövde man liftkort för att komma in.

De hade en åkattraktion som lille L gillade mycket.

Ett riktigt bra och roligt lekområde för barnen som inte åkte skidor.

Min stora son lekte också en stund med lille bror.

Lekpark

De hade även en vanlig lekpark (som såklart inte kostade något) där barnen lekte med klätterställningar, gunga och gungbräda.

Vi blev helt frälsta i Kopaonik. Det är definitivt en mysig by att åka till även fast man inte åker skidor.

Byn passar verkligen barn i alls åldrar även om man inte kan eller vill åka skidor. Vår lilla är nu 20 månader och vi bestämde oss för att han får lära sig att åka skidor nästa gång istället och fokuserade på stora sonen som vi åkte med.

Det enda som jag egentligen saknade var barnstolar på restaurangerna eller uteserveringarna. Vårt favorit lunchställe blev snabbt Ski Avenija som hade en stor uteservering och med solsken mer eller mindre hela dagen. Men inga barnstolar vad vi såg. Men frukost och middag åt vi på hotellets restaurang och där hade de barnstolar. Så det funkade bra ändå.

Mer om Kopaoniks skidområde kommer inom kort.

Något annat du är nyfiken på angående att åka skidor i Kopaonik.

Spana också in

2 kommentarer

  1. Hej! Det ser underbart ut. Undrar lite över vilken flygplats ni flög till? samt hur lång tid det tog att ta sig från flygplatsen till skidorten?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *