15 trevliga tips i vackra Bohuslän

Bohuslän är Sveriges västligaste landskap och är beläget vid Skagerrak och norra delen av Kattegatt på västkusten. Här finns många vackra öar och idylliska städer och byar längs hela kusten. I sommar ser jag fram emot att tillbringa min trettonde sommar i Bohuslän. Men här tänkte jag dela med mig av många härliga tips för er som tänkte spendera er sommar i Bohuslän. I sommar planerar jag även att upptäcka ännu mer av Bohuslän, som mitt hjärta verkligen gillar.

Skaftö

På den idylliska ön Skaftö är det vi tillbringar våra somrar, där min svärmor har två hus. Hit rekommenderar jag verkligen ett besök. Den idylliska ön Skaftö ligger i Lysekils kommun och tillhör Lysekils skärgård och erbjuder ett varierande kustlandskap och flera  fiskesamhällen. För många personer har ön blivit känd som Saltön från den populära TV-serien med samma namn.

1. Grundsund

Skaftö har ön blivit känd som Saltön från den populära TV-serien med samma namn och i Grundsund har många scener spelats in. Grundsund är ett litet samhälle, men under sommar månaderna myllrar det med turister i byn och det erbjuds många härliga aktiviteter.  Pelles Rökeri är en populär sommar pärla i byn, där man sitter och avnjuter god mat eller dryck till första parkett till havet och solnedgången om man har tur.

Grundsund har även en fin liten badplats som vi brukar tillbringa dagarna på vid fint väder. Både med sol, bad och att fiska krabbor.

2. Fiskebäckskil

Fiskebäckskil är ett gulligt litet samhälle där man promenerar genom byn på klapperstensgator medan man ser på de ståtliga kaptensvillorna. Längs havet ligger många fina sjöbodar och om sommaren ser man även många fina båtar i hamnen. Här finns ett trevligt hotell Gullmarsstrand nere vid havet. I hamnen har de även Brygghuset som är en populär och trevlig restaurang.

3. Hållö

Hållö – må vara en av Sveriges mysigaste öar (enligt mig i alla fall) och den ligger just i Bohuslän och strax utanför Smögen och Kungshamn. Vi vara här en solig sommardag och man fick verkligen ”Greklands känsla” med de klara turkosa marmor bassängerna där man kunde bada. Hit åker man enkelt med båt från Kungshamn eller Smögen. Vi reste med Hållö expressen.

4. Åk båt längs kusten

Att båtluffa mer längs Bohuslänskusten är faktiskt något som står på min bucketlist. De har flera möjliga rutter som man kan göra kommunalt, vilket ser både härligt och trevligt ut. OM man nu inte har en egen båt att resa med.

4. Kungshamn

Kungshamn är också en mysig pärla nära Smögen. Vi bodde strax utanför Kungshamn för två somrar sedan och gillade att det var relativt lugnt i samhället jämfört med Smögen.

5. Smögen

Smögen är kanske Bohusläns mest populära sommarort eller semester resmål med deras färgglada vackra sjöbodar. Men helt klart överskattat enligt mig. Visst är det vackert och så. Men det var alldeles för mycket folk längs brygga, man fick trängas på vissa ställen och hutlösa priser på barer och restauranger.

6. Besök Nordens Ark

Nordens Ark är mycket mer än bara en vacker djurpark med djur. De har nämligen ett syfte att rädda utrotningshotade djur och att göra skillnad för djuren samt att de arbetar för att ge dem en fin framtid.
Besöker man djurparken ger entrén möjligheten att de som jobbar på Nordens Ark kan både forska och föda upp djuren och även utbilda ny personal för  att ta hand om djuren på ett bra sätt.
På Nordens Ark möter du hotade djur som amurtigrar, persiska leoparder, järvar, lemurlövgrodor och många andra fina djur.

7. Bo på Johannesviks Camping

För två somrar sedan hyrde vi stuga på Johannesviks Camping och Stugby i Kungshamn. Det ligger mysigt beläget vid vattnet och har en liten egen badplats. Vi gillade området mycket och det fanns även flera roliga aktiviteter för barnen. Campingen ligger nära Kungshamn och inte så långt ifrån Smögen.

8. Bo Tanumstrand

Vill man bo ännu lite lyxigare ska ni checka in på Tanumstrand som ligger helt magiskt vid havet. Här bodde vi på deras hotell ett par nätter förra sommaren och bara njöt av deras trevliga SPA Horisont, god mat och sol och bad.

9. Grebbestad

Drygt två kilometer ifrån Tanumstrand ligger ännu en idyllisk pärla längs kustbandet – Grebbestad. Från Tanumstrand till Grebbestad får en fin promenadslinga som vi gick på förmiddagarna. Det var trevligt att även enkelt kunna uppleva en ny fin pärla i Bohuslän.

10. Fjällbacka

Den berömda skärgårdsidyllen – Fjällbackalängs Bohusläns vackra kust har främst Camilla Läckberg och Ingrid Bergman att tacka för att den har blivit så känd och välbesökt. Jag gissar de flesta har läst hennes populära böcker och lever sig in i boken när de strosar runt i det vackra lilla samhället.

11. Ha picknickklipporna

Något av det bästa jag vet när vi är nere i Bohuslän är att kunna sitta och ta en picknick precis vid havet och andas havsluft och bara blicka ut över horisonten. Det känns som en sådan enorm frihet och avkoppling. Ännu lyxigare är det att sitta i solnedgången och njuta.

12. Fiska krabbor

Krabbfiske är verkligen något som hör västkusten och Bohuslän till. Något som mina barn verkligen har blivit uppväxta med om somrarna. Så fort vi får gäster med barn på besök, så är krabbfisket populärt av såväl stora som små. Både fånga de små söta liven är lika roligt som att släppa tillbaka dem ner i havet med ett krabbrejs.

13. Lysekil

Lysekil är en tätort i Bohuslän och Sveriges enda stad med tröskelfjord. Samhället ligger vid Gullmarn och är sedan mitten av 1800-talet en populär badort. Här finns några shoppinggator, grönskande parker, caféer, restauranger och Havets Hus som kanske är mest känt inne i stan.

Missa inte mysiga restaurang Norra Hamnen 5 som även har jätte god mat och man sitter mysigt precis vid havet om du besöker Lysekil.

14. Sälsafari

Ute bland kobbarna till havs finns det en hel del sälar. Så sälsafari är riktigt populärt och roligt att åka på. Drygt 15-20 minuter med båt från Grundsund, när man klipporna där sälarna gärna ligger eller visar upp sig från havet. Har man ingen egen båt, så finns det många välordnade båtturer längs Bohuslänskusten.

 

15. Bokenäset Hotell och Spa

Bokenäset Hotell och Spa  är en familjär pärla i hjärtat av Bohuslän som verkligen har allt man kan önska för en lyckad familjesemester. 

En liten badstrand, badbrygga, gästhamn om man kommer med båt, spa med havsutsikt, café, restaurang, aktiviteter för barnen  för de som önskar en aktiv semester och urmysiga lägenheter.

Har du några andra pärlor att rekommendera i Bohuslän som du tycker är värda ett besök? Kommentera gärna med någon idyllisk pärla. Så jag får upptäcka något nytt i sommar på vår nästan tre veckor härliga vistelse i Bohuslän. 

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *