
Julkänslan de luxe på Tyrols Julbord
Tyrols Julbord är ett av Sveriges största och mest uppskattade julbord där både gamla och nya delikatesser från den norrländska vildmarken står på menyn. När julen står för dörren byter Tyrol skepnad och kockarna sätter i gång med att förädla lappländska orten Vilhelminas finaste råvaror till det dignande julbord vi alla känner igen. Svensk julmat från självaste Lappland.
Tyrols Julbord är en matupplevelse utöver det vanliga. Här serverar vi vilda läckerheter blandat med klassisk julmat, en tradition som inte har förändrats sedan starten 1983.
Med ursprung i vildmarken
Tyrols julbord har sitt ursprung i det som ibland kallas Europas sista vildmark – den storslagna naturen i Lappland. Bland norrländska fjäll, barrskog och älvar hittar vi de råvaror som utgör grunden för vårt julbord.
I södra Lappland ligger Vilhelmina där många av Tyrols leverantörer finns. Här finner man ursprungen till många av julbordets rätter – bland annat röding från Malgomasjön, hjortron från Nästansjömyrerna och ren från lokala samebyar.
Det finns många alternativ för dig som är gluten- eller laktosintolerant eller om du är vegetarian eller vegan. Så det är bara att be om en innehållsförteckning över all mat på plats.
Första turen: SOS (Smör, ost, sill)

Tyrols Julbord ska med fördel ätas i sju olika turer. Så det gäller att man är hungrig när man kommer. Vi bokade in en sen lunch för att vara riktigt hungriga.
Första turen är många olika sorters sillar, ost, smör och bröd. För att nämna några sillar så tyckte maken att Björnbärssill med apelsin och kanel och deras Citron- och timutpepparsill var väldigt goda.
Andra turen: Lax med tillbehör

Här fanns lax i olika former och med många olika såser och smaker. För att inte tala om alla goda röror och tillbehör som också fanns till fisken.
Tredje turen: Kallskuret med tillbehör

Här fanns enormt många goda och olika sorters korvar, salamis och patéer. Hur gott låter det inte med Vildgåspaté med svart trumpetsvamp, Rökt vildandskorv eller Kalixhjortkorv.
Fjärde turen: Varmrätter

Ännu ett stort utbud med varma rätter. Min favorit här blev Björnköttbullar och deras Grönkålspaj med chévre, fikon och rostade hasselnötter.
Femte turen: Ostbricka

Ost och kex är ju aldrig fel. Men med tanke på att man börjar bli väldigt mätt när det närmade sig desserterna, så smakade vi bara några av ostarna. Men det fanns många goda att välja mellan.
Sjätte turen: Choklad, godis, desserter

Deras godis- och dessertbuffé är verkligen enorm. Det går inte ens att smaka på allt, fast man skulle vilja. Jag gillade ändå starkt att de hade gjort miniatyrer av de flesta desserterna, så man kan smaka flera med gott samvete.
Deras Pannacotta med salt kolasås och rostade jordnötter och Stubbe med saffranskräm blev två favoriter. Sedan slank det ner väldigt mycket gott godis. De hade många goda godisar med mandel, choklad eller fudge.
Sjunde turen: Glass och sorbet
De hade en hel glassbar med flera olika sorters glassar och toppings. Det passade perfekt med en massa sorbetglass som min yngsta son bara kan äta och älskar. Hela tre olika sorters sorbetglass fanns, vilket var väldigt lyckat.
Min favorit blev vaniljglass med varm hjortron sylt. Det är så enkelt, Lappländskt, men SÅ gott!
Vegetariskt & Veganskt julbord

Tyrols Julbord hade även ett helt veganskt julbord med både förrätter, varmrätter och desserter. Super bra ju!
Öppettider och priser
Julbordet är öppet den 23-27 november, 30 november till julafton den 24 december. Priset ligger på från 795 kr per person.
Hitta hit
Lilla Allmänna Gränd 9, 115 21 Stockholm
Winter Wonderland

Varför inte kombinera Tyrols Julbord med en dag på Winter Wonderland . Här kliver man in i en värld full av sagoväsen, gnistrande och storslagen belysning, spännande vinteraktiviteter, läckra matupplevelser och fartfyllda attraktioner för alla åldrar. Ett gott svenskt julbord, kan nog vara bästa kombinationen för att insupa julkänslan på hög nivå!