Trattoria Basta – Italiensk restaurang mitt i city

Basta

Trattoria Basta – Italienaren med utsikt över Stockholm

Trattoria Basta möter tradition modern matlagningsteknik och menyn är utformad i syfte att kunna delas sinsemellan, som vid en stor italiensk familjemiddag och består av en kombination av italienska klassiker. Vi känner oss som en italiensk familj ibland. Vi älskar att äta många rätter och dela på det. Vill man testa många olika rätter är det perfekt att gå på en italiensk restaurang och äta olika sorters antipasti och sedan dela på ett par pizzor. Helt perfekt för en härlig familjemiddag. 

Utbudet  på  Basta passar såväl en trerättersmiddag om man är sugen på det eller bara gå hit och hänga i baren och äta några antipasti.  Killarna älskade att slå sig ner precis framför köket, eller pizza ugnen och se på när pizzabagarna gjorde pizzorna. Gissa om man blev ännu mer hungrig när man kom dit och såg dem. 

 

Vi njöt till fullo på Trattoria Bastas härliga terrass med utsikt över hela Stockholm,. Kanske var det septembers sista sensommar dag som vi lyckades pricka in och sitta ute på terrassen i solskenet och drömma om Italien och äta god italiensk mat. 

Barnmeny och pyssel

Trattoria Basta är helt klart barnvänlig. Yngsta sonen fick direkt en barnmeny med pyssel och små kritor. Superbra service och verkligen bra för barnen att kunna rita och pyssla i väntan på maten. 

Mysig terass i city

Terrassen är färgglad och italiensk inspirerad med flera olivträd, vackra blommor och trevliga möbler. Vi hade önskat att få sitta i någon av sofforna, men denna härliga sensommardag var det helt fullt ute på terrassen, så vi är glada att vi kunde sitta på terrassen och blicka ut över Stockholms takåsar och vackra kyrkor. 

Antipasto

Vi började med att beställa in en antipasti all ´Italiana med en kombination av olika ostar, charkuterier & tillbehör. Det fanns
Prosciutto di Parma, Salame Spianata Piccante, Salame al Tartufo, Parmegiano Reggiano,
Ubriaco di Prosecco, Gorgonzola Piccante & massvis med tillbehör på den stora tallriken, som var för två personer. Men vi beställde in den och en förrätt till som vi delade på alla fyra. Det var alldeles lagom. 

Sonen ville väldigt gärna ha en Truffel Bruschetta på rostat bröd med färska vitlöksmarinerade tomater, basilika, burratakräm &  tryffellcarpaccio.

Grymt goda pizzor

Sen åt killarna en Tartufata pizza med San Marzano tomatsås, mozzarella, tryffelsalami, portabello, mascarpone och vit tryffelelolja, som de verkligen gillade. 

Glutenfri Pizza Bianco

Jag beställde såklart en glutenfri pizza och valet för mig föll på en Bianco Capra med Getostsås, pecorino, chilikryddad salami, honung, pinjenötter & ruccola. 

Desserter

Är man på en italiensk restaurang måste man såklart äta gelato om det finns. Sonen och jag delade på en Grande Gelato, men han tog en kula citronsorbet i en egen skål och jag åt den goda gelaton med smakerna pistage och choklad som dessert. 

 

Nutellapizza

Vår familjens favorit och kanske alla familjers favorit. Äntligen fick han den omtalade Nutellapizzan toppad med färska bär & maränger. Sonen och maken delade på den och det var visst hur gott som helst. Och det ser man ju faktiskt också!

Restaurangen har generösa öppettider, så det passar för både lunch eller middag. 

Öppettider

Måndag – torsdag  11:00 – 22:45

Fredag – lördag  11:00 – 00:30

Söndag 11:00 – 21:45

Hitta hit

Klarabergsgatan 20

Högst upp i Åhléns City på våning 4

Andra restaurang tips 

Önskar du andra tips på restauranger så har jag en kategori med olika restauranger som jag har ätit på både i Stockholm och när jag är ute och reser i vida världen och delar med mig av härliga restaurang upplevelser.

Nu är det verkligen uteserveringarnas högtid och vem vill inte sitta på en härlig uteservering när solen skiner? Jag har listat många härliga uteserveringar i Stockholm, sedan tidigare besök så missa inte min guide till

11-trevliga uteserveringar i Stockholm

Den har visserligen ett par år på nacken, men jag tror att de flesta av restaurangerna och uteserveringarna finns kvar ännu.

Vilken är din favorit restaurang i Stockholm?

Spana också in