6 tips till havsstaden Lysekil

lysekil

Lysekil – Staden vid havet

Lysekil är staden vid havet som ligger längst ut på den bohuslänska kusten, där Gullmarsfjorden öppnar upp sig mot havet. Staden är med sin vackra skärgårdsmiljö och ett aktivt stads- och friluftsliv verkligen en bra plats för den som gillar äventyr.

Vi har åker till västkusten varje sommar och gör alltid ett årligt besök i Lysekil. Varje gång brukar vi upptäcka något nytt.

1. Norra Hamnen

Längst nordväst i centrala Lysekil ligger norra hamnen som sträcker sig från Gamlestan till Valbodalen. Här kan man gå längs med havet hela vägen längs en vindlande strandpromenad som är byggd i trä, som går över klipporna. Utsikten ut över Västerhavet är verkligen vidunderlig! Eller ja, hela västkusten när man promenerar längs havet. Sol, doften av saltvatten och hav. Det är verkligen så härligt på sommaren. Vi promenerade en bra bit i det härliga vädret och njöt av utsikterna både ut till havs, skulpturerna längs med strandpromenaden och alla fina båtar. 

Norra hamnen har verkligen exploaterats stort de senare decennierna, och man kan säga att ett helt nytt besöksmål vuxit fram längs med bryggorna, med flera restauranger, båtplatser, badbryggor och en härlig strandpromenad. För ett par år sedan åt vi lunch på Norra Hamnen 5. Det var både gott och trevligt. 

2. Sillen konstverk i Norra Hamnen

Längs strandpromenaden i Norra Hamnen finns några konstverk och den kanske mest populära är ”Sillen”. Denstår placerad i Norra hamnen i Lysekil och har blivit både ett landmärke och en turistattraktion. Skulpturen föreställer, som namnet avslöjar, en sill utsågad i ett stort stenblock i granit. Sillen och sillfisket är något som är starkt förknippat med Bohusläns och Lysekils historia och utveckling. Redan på 1500-talet hade sillfisket en stor ekonomisk betydelse för befolkningen i Lysekil och tillsammans med tranet, en fiskolja, blev produkterna Bohusläns främsta exportvara.

Detta vackra konstverk är det skulptören Ivana Machackova som är född 1960 i Prag i Tjeckien som har skapat. Hon är numera verksam i Bohuslän, och är utbildad på konstskola i Göteborg. Ivana Machackova skapar konstverk för offentliga miljöer och är mest känd för sina verk i Bohusgranit, däribland konstverket ”Sillen”.

3. Gamlestan

Gamlestan är Lysekils äldsta stadsdel och var Lysekils stadskärna för cirka 200 år sedan. Området i Gamelstan består av kullerstensgator med vackra hus och charmiga gränder.

Lysekils äldsta stadsdel utvecklades under sillperioden på 1500-talet. Utmed den stenbelagda gatan står den välbevarade träbebyggelsen från mitten av 1800-talet och några decennier framåt. På flera av husen finns små skyltar som berättar om dess ägare och historia, som man kan läsa på. 

Lysekil blev en friköping år 1836 och blev en egen köpingkommun år 1863 då Sveriges
kommunsystem infördes. Först den 1 april år 1903 fick Lysekil stadsrättigheter och blev då en så kallad stapelstad vilket innebar att man fick bedriva handel med utlandet. I området finns lekplats, toalett, färghandel och restauranger.

4. Stadsparken

Stadsparken i Lysekil blev anlagd på 1860-talet och är stadens största park. De äldsta träden i stadsparken sägs ha planterats redan i mitten av 1800-talet. Parken blommar upp på våren och sommaren och det hålls många evenemang här, bland annat Allsången som lockar många besökare.

5. Stor lekpark

2019 byggdes lekplatsen i parken om. Den nya utformningen av lekplatsen har tagits fram tillsammans med kommunens barn. Här finns bland annat gungor, rutschkana, klätterställning och linbana. Det är verkligen en fin och fräsch lekpark. Vi lekte aldrig i den, men minns den som var innan när mina barn var mindre, den var inte alls lika rolig. 

 

6. Stångehuvud naturreservat i Lysekil

 

Stångehuvud Naturreservat är skyddsområdet för Bohusgraniten. Det har varit ett naturreservat ända sedan 1982. Här har Bohusgraniten sin sydligaste landfasta utlöpare. 

Den här sortens granit bildades för 920 miljoner år sen. Den var väldigt eftertraktad bland stenbrytningsföretag under 1800-talet. Det är riktigt mäktigt att se detta. 

I nästan 50 års tid bröt man granit i Stångehuvuds Naturreservat. 

Här är det otroligt vackert att promenera omkring. Vi gjorde det för ett par år sedan. Men kan starkt rekommenderas. 

Hitta hit

Lysekil staden vid havet ligger på vackra västkusten. 

Andra tips till vackra Bohuslän

Bohuslän är otroligt vackert och har många fina öar, orter, vandringsleder och sevärdheter;

Fiskebäckskil

Grundsund

15 trevliga tips till Bohuslän 

Gullholmen 

Gåsö

Stångehuvud Naturreservat i Lysekil 

12 tips till trevliga Marstrand 

Önskar du andra tips i Bohuslän kan jag rekommendera Munkeviksleden på Skaftö. 

 

Spana också in