Nolbygårds Ekobageri och kafé i Allingsås

Nolby

Nolbygårds Ekobageri – trevlig utflykt för både stora och små

Strax utanför Göteborg och bara ett stenkast från Alingsås centrum ligger Nolbygårds Ekobageri och kafé. Här på en vacker gård med anor från 1900-talets början finns en blomstrande oas av ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Här har de försökt återskapa en tidstypisk miljö med allt från gammaldags vallmotapet till vackra sittgrupper, för att lyfta husets hundraåriga historia. Och det märks verkligen när man kliver in i huset. 

Ekologiskt och närproducerat

På Nolbygård brinner de verkligen för ekologi och hållbarhet och jobbar därför mot att vara 100% ekologiska. Här kan de stolt visa upp den högsta KRAV-märkningen, guld. I bageriet bakas allt från grunden. Vaniljkrämen kokas på spisen, kardemumman mals precis innan bullarna bakas och mazarinerna trycks ut och fylls för hand. Alla bröd, kakor och bullar bakas av ekologiskt och närproducerat kulturspannmål från Wästgötarna. Och vill man kan man såklart tjyvkika in i köket medans man väljer mellan alla deras hembakta bakverk. Det är otroligt svårt att välja, då allt ser så gott ut in i minsta detalj. 

Här står kakbordet redo och dignar av sockerstinna kardemummabullar, förföriska chokladbollar, syndiga toscakakor, klassiska mazariner och många andra läckerheter. Ja, som jag skrev, det är otroligt svårt att välja bara ett bakverk. 

Kaffet tar man själv från dessa vackra kaffe kannor, i små gulliga kaffekoppar. Ni vet, i sådana som kaffet alltid smakar extra gott i. Och ja, påtår ingår. Det är så gott att dricka i sådana små kaffekoppar. 

Färgglad lunch i det gröna

Vi tog en dagsutflykt hit och passade på att äta deras lunch. På vardagarserverkar de en ekologisk lunch, genom att använda råvaror efter säsong och anpassar utbudet därefter. Dagen till ära när vi var där serverades antingen en medelhavsinspirerad grönsakstallrik eller en linssoppa. Min yngsta ville hellre ha pannkakor med sylt och grädde. Men deras grönsakstallrik älskade jag och den var riktigt fräsch och god. 

Underbar trädgård

Trädgården på Nolbygårds var riktigt mysig. Här fanns flera olika möjligheter att slå sig ner att ta en kaffe, fika eller äta lunch. Antingen som vi gjorde mitt i trädgården, eller i ett gulligt orangeri, i deras blomstrande trädgård eller under ett träd. Det fanns helt enkelt något som passade alla. 

När man var mätt och belåten var det bara att ta en tupplur i solskenet eller i skuggan i en av deras hängmattor eller solstolar. 

Eller spana in det gamla tåget, som fanns att åskåda. 

 

En regnig eller kallare dag är det förmodligen mycket trevligare att slå sig ner inomhus. 

Här fanns också en liten mysig lekhörna där sonen serverade mig både kaffe, bakverk och glass. Eller vad man än ville i fantasins värld.

Att åka hit är verkligen en trevlig dagsutflykt. Utomhus fanns även en liten rutschkana och flera roliga åkdon för barn att åka på. Det var verkligen barnvänligt och ett perfekt stopp för en lunch eller fika för barn som behöver röra på sig. Det är alltid roligt att se något nytt och äta en god lunch eller ta en fika. 

 

Bageriet Öppettider

Tis-Fre: 9-16
Lör: 11-16
Sön & mån: stängt

Hitta hit

Hållplats Nolbygård
Ängsvaktaregatan 19
Allingsås

 

Andra Caféer

Jag har en separat kategori för caféer som är unika. För att nämna ett exempel missa inte;

Hembygdsgården i Vaxholm

 

Spana också in