6- tips till sommarstaden Örebro

örebro

Sommarstaden Örebro

Sommarstaden Örebro är verkligen värt ett besök sommartid. Eller egentligen året om såklart. Vi var faktiskt här ett höstlov på en familjesemester en weekend. Men för någon vecka sedan, spenderade jag nästan ett dygn i Örebro i jobb och passade då på att strosa runt i staden på egen hand. Örebro är en lagom stor stad i Sverige och relativt enkelt att promenera omkring i och se på flera sevärdheter. Reser man med barn finns såklart trevliga lekparker runt om i staden också. 

1. Örebro Slott

När Örebro Slott byggdes runt år 1300 så var det möjligen ingen höjdarplats för barn. Det var det väl heller inte under de kommande 650 åren.  Men nu de senaste åren är det stor skillnad. Numera är det också barnens slott. Det är fyllt  av roliga aktiviteter och med spännande historier och mystiska och roliga saker som går att göra för barn. En guidad visning ingår också i entrébiljetten till slottet. Denna måste dock bokas i slottsbutiken. Visningen fokuserar på slottets historia.

 

2. Open Art – Konstutställning utomhus 2024

OpenArt är Örebros återkommande konstbiennal. Här finns samtidskonst från hela världen mitt i staden och upplevs helt gratis utan entrébiljett. Man möter konsten i väntan på bussen, på väg till caféet eller på promenaden längs med Svartån.

I årets utställning utforskas både vårt inre och det offentliga rummet där konsten ställer oss inför frågor om demokrati, yttrandefrihet och samhällsstrukturer. OpenArt 2024 bjuder in till samtal där konsten blir ett sätt att närma sig politik, kriser och konflikter, samtidigt som lekfullhet och verklighetsflykt erbjuder en paus

 

En promenad runt om i staden kan verkligen rekommenderas för att se på konsten. Det finns kartor för att se vart alla konstverk ligger.

 

Detta lekfulla motiv i starka färger hette Robolitos och var en gigantisk skulptur på Teaterplan. Den tyckte jag var riktigt häftig.

 

Ett annat fascinerande konstverk var denna. Man imponeras verkligen av hur de har byggt upp sina konstverk.

3. Skaparverkstad på Järntorget

På Järntorget mitt i Örebro har de OpenArts Skaparverkstad, dit är barn i alla åldrar välkomna. I Skaparverkstaden får man möjligheten att skapa som konstnärerna i utställningen och experimenterar med material och uttryck. Skaparverkstaden är bemannad under öppettider och barn är välkomna i vuxens sällskap.

Ett urval av de konstverk som blir till i Skaparverkstaden ställs under sommaren ut i Barnens konstkub som är placerad på Järntorget nära Skaparverkstaden. Mellan 15 juni-29 juni ställer Kulturskolan ut i kuben.

4. Strosa omkring längs Svartån

Längs en del av Svartån finns många trevliga konstverk att se på. Den promenaden längs Svartån och över broarna är riktigt mysig. Det är vackert och gå gärna till Wadköping. En knapp kilometer från staden. 

5. Wadköping

Wadköping är ett friluftsmuseum i Örebro som tar en tillbaka till historiska och vackra miljöer.  Med alla sina trähus och gårdar skildrar Wadköping Örebros äldre bebyggelse och stadsmiljö. Här finns  hantverksbutiker, restaurang, bageri, kafé och museum. Det är öppet året om. Man promenerar lätt hit från Örebro Slott längs Svartån och man passerar Stadsparken på vägen.

 

Lilla Wadköping

Kliv in i annan tid. I Lilla Wadköping hittar du lekhus som är inspirerade av Wadköping med Cajsa Wargs stuga, boningshus, liten skola och ladugård. Här kan du leka i köken, ta hand om djuren i ladugården, leta efter mössen som gömmer sig eller undersöka var kycklingarna som rymt från hönsgården tagit vägen. Här kan man också för hand veva igång högtalaren och välja ett av de åtta ljudspåren med drängen och pigan som berättar om livet i Lilla Wadköping. Kanske blir man inspirerad att hjälpa dem med arbetet på gården.

Fika eller ät lunch i Wadköping

Det finns möjligheter till att både äta lunch, glass i stora lass eller ta en fika i Wadköping på flera ställen. 

6. Stadsparken med lekpark

Stanna också till i lummiga och trevliga stadsparkens lekplats. Här finns tre olika leklandskap för olika åldrar: Lilla Wadköping, Sprayparken och det mer klassiska leklandskapet med gungor, linbanor och klätterställning. Sommartid är såklart Sprayparken rolig där det finns rolig vattenlek. 

 

Andra tips i Örebro

 

Önskar du andra tips om Örebro, så skrev jag en guide med; 

9-höstlovstips till Spökstaden Örebro 

Men vissa av tipsen passar naturligtvis åretrunt.

3 trevliga matställen i Örebro

 

Spana också in