Svenska Kocklandslagets serverar Östersjöns grönaste julbord på Viking Line

Kylan börjar komma små krypandes och det står nog inte på förrän första snön faller i Stockholm. November är här och julen börjar nalkas.

Förra veckan var jag ombord på Viking Lines fartyg och åt deras julbord tillsammans Diana.

I år satsar det stort på vegetariska och veganska alternativ. Deras digra meny har både ett hållbart och grönt fokus med många veganska favoriter med de rätta julsmakerna.

Det är Svenska kocklandslaget som har komponerat deras julbord med Fredrik Andersson i spetsen.

Förrätter

Utbudet av förrätter var enormt och fräscht. Jag älskar all dessa små rätter som serveras i små portionsskålar eller glas. Det känns så mycket fräschare att kunna ta en portion eller flera glas om man gillar det. Jag älskar ju verkligen fisk och skaldjur, så mina favoriter under julbordet blev räkorna skagenröra och kryddstekta laxen.

De hade en enorm sill och strömmingsbuffé och även veganska sillar för veganerna. Jag uppskattar verkligen att de har flera veganska alternativ med tanke på att min son är både mjölkprotein och ägg allergiker och då ser jag alltid till vad som finns som skulle passa honom.

Varmrätter

Varmrätterna var främst traditionella julrätter från både Sverige och Finland naturligtvis, men även med flera gröna och veganska alternativ. Den krämiga rotfruktsgratängen med krispigt pankoströbröd och brysselkål med mandel och persilja blev två favoriter.

De hade även gått all in med jul utsmyckningen. Små gulliga pepparkakshus och jul dekorationen, så julstämningen var på topp – trots strålande sol och höstligt utanför fönstret.

Det fanns även ett stort utbud av bröd och goda ostar som tillbehör liksom andra goda saker som till exempel rostad broccoli i Nobisdressing som ni ser ovan. Den var riktigt smaskens.

Julgodis

Julgodiset är ju bland det godaste som finns. Ombord på Viking Line hade de byggt ett helt godishus fullt med julgodis av alla möjliga sorter. Alltifrån choklad, juleskum och massa goda karameller.

Desserter

Även dessert utbudet var enormt med många godsaker. Jag gillar starkt när det är små bitar eller små portioner, så man orkar testa det mesta. Stort plus till flera  rawfood och veganska desserter. Det märktes verkligen att Viking Line blivit trendiga och ligger i tiden med deras julbord.

Barnbuffé

De hade även en egen liten julbordsbuffé för barnen med mer barnvänlig mat och lite grönsaker separat.

Priser och möjligheter

Svenska Kocklandslagets julbord serveras i Viking Lines bufférestauranger under perioden 16 november – 26 december på alla fartyg utom Viking Cinderella där det startar den 20 november.

En julbordkryssning kostar från  355 kr inklusive dryck och de har även rabatterad priser för barn upp till 17 år.

Fartygets nya viner

Under julbordet fick vi även nöjet att avnjuta deras nya fartygsviner som lanseras den 1/1 2020. Till förrätterna drack vi både ett gott Prosecco och Handverk Riesling som passade perfekt till fisk och skaldjuren. Till varmrätterna drack vi Edizone Apassimento som var ett riktigt fylligt och gott rödvin, vinet passar bra både till kött och ostar. Vi fick även nöjet att dricka en Masi Brolo Campfiorin som var helt ok.

 

Nu blir jag bara sugen på ännu fler julbord, då det är så gott. Jag funderar faktiskt på att boka en julbordskryssning med familjen. Det var verkligen så himla länge sedan vi var ute och kryssade. Har du något julbord inbokat i år? 

Spana också in

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *