Globetrottermamman gästbloggar :)

Min nästa gästbloggare är Globetrottermamma som faktiskt är en av mina kära läsare som dessutom har blivit en av mina vänner, vi hörs numera varje vecka på bloggarna eller mailen, vilket är jätte KUL 🙂 Vi har faktiskt av en slump träffats för 2 år sedan när jag var gravid med Oscar och planerar även att ses IRL snart igen:) Globetrottermamma är mer resvan och mer reserfaren med barn än mig, vilket kanske är självklart eftersom hon har TRE barn och har rest väldigt mycket tillsammans med sin familj. Hon bloggar främst om deras härliga resor, så vill du bli resinspirerad surfa då direkt in på hennes inspirationsforum😉

Tanken har snuddat mig.  ”Är vi dåliga föräldrar som reser så mycket med lilleman hans första levnadsår?” Rimligt snabbt inser jag att vi är bra föräldrar. Som, liksom alla föräldrar, gör misstag iblandmen som eftersträvar en god balans så att alla fem familjemedlemmar ska må bra.

Sladdis-lillebror Adam är 3 månader gammal när vi lyfter mot Thailand för hans första utlandsresa. Strax efter fyllda ett år har vi tillbringat nio veckor utomlands fördelat i Thailand (Karon och Kamala Beach), Gran Canaria (Puerto Mogan), Rhodos (Rhodos stad och Kallithea), Tilos (Livadia) och Västindien (Aruba). Vi föräldrar är införstådda med att dessa resor ursprungligen är vuxen”behov” men vi semestrar fokuserat på bebis- och småbarnvillkor.

Tanken huruvida vi är bra föräldrar snuddar mig vid en trevlig och välsmakande men tidvis också smått kaotisk tapasmiddag på Gran Canaria med lillebror då fem månader gammal. En klok kvinna och rektor har sagt till migSkolan utanför den teoretiska skolan, tillsammans med föräldrarna, är nog så viktig”. Med rektorns ord i minnet kom jag snabbt på andra tankar inför våra döttrars (då 6½ respektive 8 år) tydliga stolthet att på spanska kunna räkna till tio, svara ”Hola” och ”Gracias” till servitörerna och deras entusiastiska samtal. En förälder var totalt tillgänglig deras frågor och diskussioner om stort och smått medan den andra föräldern var – tidvis – upptagen av grötförberedelser, matning och jonglering med bebis. Ungefär som hemma med den stora skillnaden att nu båda föräldrar är tillgängliga utan det slentrianmässiga ”mamma/pappa ska bara …”. Döttrarna är uppväxta på samma sätt som lillebror och se vilka härliga, nyfikna och kunskapstörstiga barn de har blivit.

Full cirkus. Be servitören om kokande vatten till gröt, matning, underhållning av bebis. Men vi har nästan alltid kul!

Trygg i pappas dansande famn somnar lillebror först lagom till desserten denna middag. Med barn i olika åldrar så kan vi inte alltid inta middag när Adam har somnat. En dotter är kvällstrött, den andra är mycket piggare och det är en balansgång, som med rutin blir lättare, att pricka in en tid som passar bäst för hela familjen

Vår lilla prins somnar trygg och nöjd i pappas dansande famn. Bilderna lånade direkt från Globetrottermamma.

På vår favoritrestaurang Acaymo i Mogan, och andra restauranger, välkomnar personalen den ”stora” och tidvis (delvis) högljudda familjen. De frågar om de ska sänka musiken för att Adam lättare ska somna (vilket för övrigt inte var nödvändigt) och därefter frågar de maken/pappan om han möjligtvis vill ta en svängom med dem när han är färdig med ”nattningsdansen” av sonen. Underbart! Varför ska det behöva upplevas att vara så mycket svårare att gå på restaurang som barnfamilj i Sverige?

Mitt tips är att våga resa utomlands även med små barn. Res med sunt förnuft och fokus på vad som passar bäst din bebis/ditt lilla barn. Kvantitetstid för hela familjen är underskattat. Att semestra på hotell utan ”måsten” som matplanering, handling, matlagning, städning etc. ger oceaner av tid för umgänge och samtal med barnen. I den semestervärlden finns inget slentrianmässigt ”mamma/pappa ska bara …”.

Följ gärna med på några av våra resor med lillebror:
Rhodos: mina restaurang-, strand- och shoppingfavoriter på den grekiska ön här.

Aruba: Glöm sardinburk-trängsel och intensiva försäljare på stranden. Aruba är ett smäktande paradis med vita stränder och blått hav. Läs min reseberättelse här.

Thailand: bra hotell och sjukvård, solsäkert och god mat var kriterier vid val av destination vid vår premiärresa som kvintett. Läs om våra tre veckor i Thailand här.

Följ gärna mina reseäventyr med tre barn på mitt inspirationsforum Globetrottermamma. Min snart kommande reseberättelse är från New York!  En resa tillsammans med maken, utan barn. Föräldrar behöver tid på tu man hand ibland, eller hur. Jag vågar utlova en bra New York-guide för förstagångsresenären med tips på restauranger, sevärdheter och praktiska råd.

Spana in Globetrottermammans fantastiska inspirationsforum här och nu, som sagt massor av härliga resmålstips och såklart andra bra restips!

Spana också in

2 kommentarer

  1. Klart att det ger mycket att resa med barn! Våra barn vet vad världens högsta hus heter ( Burj Kallifa i Dubai) och kan ord både på spanska och engelska. De är 4 och 6 år gamla och vi kommer att fortsätta resa mycket med dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *