Vinprovning och lunch på Celler Martín Faixó i Costa Brava

Uppe i en av Costa Bravas nationalparker med namn Parc Natural de Cap de Creus ligger Celler Martín Faixó  som är en vingård som tillverkar deras egna viner som heter Perafita och Cadac. Vingården är redan  ifrån 1400-talet, men renoverades och byggdes om 2004 av familjen Martín Faixó. Vingården drivs  just av familjen och har gjorts i generationer. De har även byggt som ett litet hotell, så man kan bo över uppe på vingården om man önskar.  De har 12 olika rum i olika storlekar, alltifrån ett vanligt dubbelrum till en Junior Svit och Svit. Priserna varierar såklart beroende på vilken storlek man bokar på rummen.

Idag tillverkar de åtta olika viner och de är både vitt, rosé, cava och flera olika sorters röda viner.

Vi bjöds in för en rundvisning på vingården för att se deras vintillverkning, se deras hotell och avnjöt en god lunch på deras egna restaurang Can Rafa.

Olika förrätter

Vi åt en smakrik lunch med ett stort utval av olika tapas och skaldjur till förrätter. De använder sig bara av lokala råvaror när de tillagar sin mat och all fisk och skaldjur  som vi åt kommer ifrån fiskmarknaden Cap de Creus nere  i  Cadaqués, som är den närmaste orten.

Riktigt gott rosé vin

Vi fick provsmaka fem olika av deras viner. Till förrätterna fick vi dricka deras vita Peraftia Picapoll vin som är deras bästsäljare. De berättade för oss att de brukar vara klart lagom till våren börjar och sedan är det slutsålt redan i augusti för det är så populärt. Vi testade även deras rosé vin till förrätterna som också var väldigt gott. Jag älskar när rosé vinerna är ljusrosa.

Gigantisk Paella till huvudrätt

Till huvudrätt fick vi testa deras populära risrätt, som påminde väldigt mycket om en paella med mycket skaldjur.  Två män fick komma inbärande med denna gigantiska huvudrätt för den var både enorm och tung. Och nej, vi åt inte ens upp häften av den fast vi var 10 personer till bords. Men det var riktigt smakrikt.

Vinprovning av fem av deras viner

Vi fick testa deras tre rödviner ett Cadac från 2007 som helt klart var det godaste och även en av deras bästsäljare. Sedan drack vi deras  Perafita 2009 och deras Perafita Vermouth som både var goda, men det var inte riktigt i klass som Cadac vinet.

Dessert och deras bästa vin Cadac

Till dessert fick vi dessa söta som ”vinkorksdesserter”. Vilken smart dessert på en vingård. Inuti dessa goda kakor var det någon form av vaniljkräm och ja, jag kunde ju inte låta bli att nöja mig med en eftersom det var så goda. Och visst fick jag en idé om att baka liknande kakor hemma.

Mas Perafita boende

Alla deras rum är personligt inredda och lite olika och ligger på själva vingården. Här är dörrarna till några av de vanliga dubbelrummen. Alla rummen hade dubbelsäng, dusch/WC och en liten terrass, där man kunde sitta ute och njuta av naturen.

Skulle jag få chansen att bo här en natt skulle jag alla gånger boka dubbelrummet med denna fantastiska utsikten utöver vingårdarna.

Vingården låg otroligt trevligt i en fin och grönskande natur  i denna nationalparken uppe i bergen.


Det här inlägget är en del av samarbetet med  NordicTBinCostaBrava som arrangeras av Nordic TB och Costa Brava. 

Spana också in

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *