Att resa på familjesemester till Österrike på sommaren

Inlägg i samarbete med Österrikes Turistbyrå

Att resa till österrikiska alperna på sommaren har länge varit en dröm för mig. Alperna är verkligen så vackert och rogivande.

Förra året besökte vi Zillertal i Österrike under påsklovet i mitten av april och fick en riktig sommarkänsla när det var 22-23 grader varmt och sol nere i dalen. Ändå kunde vi då åka skidor uppe på alptopparna i både Zell am Ziller och HochFügen . Det var en riktigt härlig skidresa med det bästa av två världar. Nu drömmer vi om ännu fler resor till Österrike. Även fast vi älskar skidåkningen, så har Österrike enormt mycket att erbjuda även sommartid. Några orter som jag är mer intresserad av att besöka är orterna St. Johann in Tirol och Salzburg i Salzbugerland.

St. Johann in Tirol

© Staudinger

Om sommaren har Kitzbüheler Alperna och området kring St. Johann mycket att erbjuda aktiva familjer  allt ifrån  mountainbike till vandringar, varför inte testa att vandra över ett uppfriskande vattendrag. För de yngsta i familjen har de både lekstigen ”Sommer-Spielstraße”, äventyrsvärlden ”Moor & More” och utomhuspoolerna med bastu en hit. Har man dessutom barn i åldern 5-10 år har de möjlighet att delta i ett spännande dagsprogram tillsammans med maskoten Koasamandl. Koasamandl lär gärna ut om natur, djur och berg, men är också en riktig äventyrare – så självklart måste barnen prova på klättring, ponnyridning och många andra roliga saker.

För de lite större barnen och även  de vuxna, finns också aktiviteter som sätter igång adrenalitet på högnivå. Kanske vill man testa Parachuting, tandem-paragliding, klätterparken med linbanan ”Flying Fox”, ballongflygning, canyoning och rafting/forsränning är några av sommarens höjdpunkter.

Sommarstaden Salzburg

© Tourism Salzburg / Popp-Heckner

Staden i Österrike som är välkänd världen över som Wolfgang Amadeus Mozarts födelseplats. Den är scen för de berömda festspelen ”Salzburger Festspiele” och många som gillar film vet säkert också att det var här filmen ”Sound of Music” spelades in en gång i tiden. Staden vi pratar om är förstås Salzburg. Det är Österrikes fjärde största stad och huvudstaden i förbundsstaten SalzburgerLand. När man  kommer hit kommer man  snabbt känna av den härliga känslan som råder mellan det traditionella och moderna, och samspelet mellan  både natur och kultur. Man känner verkligen igen sig i Sound of Music filmen när man befinner sig i den härliga miljön.

“Visste du att ett barns intelligens stimuleras när det lyssnar på musik från Mozart?”

Varför inte passa på att kombinera en familjesemester med ett storstadsbesök och vara kulturella med barnen.  Staden som både utstrålar glädje och charm och hela Salzburg ligger vackert omgivet av natur och berg.

Man kan verkligen förstå varför  har staden varit listad på UNESCOs världsarvslista sedan 1997. Salzburgs kulturarv är ett resultat av den allt tätare kontakten mellan norra och södra Europa,  framförallt då flera italienska byggmästare och konstnärer  besökte Salzburg. Förutom de arkitektoniska skatterna, var det Salzburgs betydelse som musik- och kulturmetropol som var avgörande för den ärofulla placeringen på UNESCOs världsarvslista. Wolfgang Amadeus Mozart och teatermannen Max Reinhardt, som grundade de världsberömda festspelen, är bara två viktiga namn som gjort till Salzburg till musikmetropol den är idag. Här finns mycket att både se och göra.

Läs gärna mer här om andra härliga semesterresmål i Österrike för inspiration.

Sommar skidåkning

Vill man åka skidor i Österrike även på sommaren så går det alldeles utmärkt i Zillertal uppe på Hochhintertuxglaciären.

Åk tåg i Österrike

Det är väldigt enkelt att resa runt med tåg i Österrike och därmed kan man under samma resa besöka flera vackra alpbyar. Det har blivit mer och mer populärt att resa med tåg i Europa. Och vill man inte åka tåg hela vägen kan man flyga till någon härlig storstad i landet för att sedan ta sig vidare.

Under vår vistelse i Österrike förra året bodde vi i den lilla mysiga byn fugen och reste sedan med tåg enkelt och bekvämt till Zell am Ziller en dag och åkte skidor. Då ingick tågbiljetten i liftkortspriset.

Här kan du även läsa mer om tågförbindelserna i Österrike.

Vandringsresa

I sommar tar jag med mig min yngsta son på en vandringsresa till Österrike och närmare bestämt Badgastein. Vi kommer att resa iväg fem dagar och göra familjevandringar. De har väldigt mycket aktiviter för barnfamiljer och jag ser otroligt mycket fram emot denna drömresan.  Jag älskar verkligen aktiva semestrar.

Österrike har ett stort utbud av vandringar runt om i alperna. För att nämna några andra trevliga vandringsresmål i landet så är det Östtyrolen,  Zell am See med den spektakulära naturen eller varför inte resa till Hohe Tauern och finna lugnet under en vandring.

En träff för alla som gillar  Österrike i Bad Gastein 5 juli

Under tiden vi är i Österrike är det även premiär för deras första Österrike träff. Fredagen den 5 juli träffas alla som vill och (förmodligen) gillar Österrike i Bad Gastein för att kanske tipsa varandra om olika resrutter i Österrike. Detta är något som Österrikes Turistbyrå anordnar och vi kommer självklart att delta på denna träffen.

Sommarparadis

Österrike är verkligen ett sommarparadis. Här kan man  uppleva fantastiska berg, hotell utöver det vanliga, sjöar i världsklass och optimala sommarförhållanden  där allt vackert inbäddat i den mysiga alpmiljön. När vi var i Österrike förra året bodde vi på mysiga Alpina Zillertal Resort  i   Fügen som är öppet året om och har många trevliga aktiviter för barnfamiljer. Detta ligger bara en knapp timme ifrån Innsbruck.

 

Har du kanske  andra tips till en härlig sommarsemester i Österrike? 

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *