Flyga med bilbarnstol

Jag har fått ännu lite fler frågor som jag gärna svarar på;

”Hej!

Jag fick tips om din blogg från en vän. Mycket bra information inför alla resor! Jag har läst inläggen om att flyga med barn men hittar inte om hur det är med barnvagnar på flyget. Hoppas att det går bra att mejla dig.

Om ca 2 veckor ska vi flyga med vår bebis på 6 månader. Vi köpte biljetter hos Norwegian, 2 vuxna plus bebis (utan extra flygstol). Eftersom vi kommer att åka bil (både taxi och hyrbil) behöver vi ta med oss en bilbarnstol. Självklart tar vi med oss en barnvagn också. Vi har en Britax (bilbarnstolen kan klickas på).

Flygbolaget säger att det är ok att ta med barnvagnen om den är i en hårdförpackning. Vagnen får dock inte plats i min hårdväska… Och den väska som de rekommenderar är för dyr och jag är osäker om min vagn passar i den. Vad ska man göra?

Hur gör man med bilbarnstolen? Får man ha den i kabinen? Det blir ju svårt att packa den i någonting hårt för att checka in och jag litar inte på att den hanteras varsamt. Om den kastas kan stolen försvagas och förlora sina egenskaper vid en bilolycka.

Vet du om man kan checka in barnvagnen/bilbarnstolen vid trappan? Är de lite mer försiktiga då att lasta den?

Hoppas att du hittar en stund att svara på mina funderingar. Det är vår första resa med bebisen och jag är orolig hur det ska gå…
Med vänliga hälsningar,
Eliza”

Alla flygbolag har ju sina regler så jag rekommenderar såklart att du kontakter det aktuella flygbolaget som ni ska resa med, nu var det ju Norwegian i ditt fall och jag gick in på deras hemsida och kollade lite ang deras regler gällande när man reser med barn;


Barn under 2 år kan själva ha med sig max 5 kg incheckat bagage förutom bilstol och barnvagn/sportvagn utan extra kostnad. Utan eget flygsäte kan inte barn under 2 år ha med sig kabinbagage förutom mat för konsumtion under flygningen. Småbarn (2-11år) med eget säte kan ha barnvagn och bilstol utan extra kostnad.

Vi har faktiskt aldrig rest med Oscars bilbarnstol, då vi aldrig egentligen har behövt den, men jag har varit med om flera ggr att föräldrar har haft den med. Så det bästa är ju att kolla med flygbolagets regler, för jag kan inga andra regler än med mitt flygbolag.

Vad jag tolkar av Norwegians regler så får man ta med sig vissa bilbarnstolar ombord i alla fall.

 

Ang er vagn, så låter det lite konstigt? Du menar väl att du ska checka in den? Eller? Vi hade med oss en resesulky åt Oscar när vi flög till Rhodos i höstas och sen har vi haft med oss Oscars vanliga Teutonia Fun vagn till både Turkiet och Thailand och då har vi köpt en plastpåse för barnvagnar på Arlanda för 50 kr och den har funkat alldels utmärkt för oss, men jag vet att det finns speciella sulkyväskor som man kan köpa. Vi har haft tur och ingenting har hänt med någon av våra vagnar och man ska ju såklart kunna lite på lastpersonalen att de hanterar vagnarna på ett varsamt sätt, det är ju framför allt därför som man skickar exempelvis barnvagnar mm på special bagage. Men jag kan ju inte garantera att något händer med barnvagnen .. .

På Arlanda brukar man få lov att checka in alla vagnar vid special bagaget och sen får man låna en sulky på Arlanda, i mån av att de finns lediga, men jag tror inte man får ta med sig den till gaten dessvärre 🙁

Hoppas mina råd var till någon hjälp. Annars får du kontakte flygbolaget som ni reser med igen för att få allt utrett 🙂

Trevlig resa!

 

 

 

Spana också in

2 kommentarer

 1. Ja, barnvagn brukar man ju få ta med, o alltid när vi har rest (charter) med barnvagn så har det räckt med den plastsäcken som du nämner, som man kan köpa på flygplatsen.
  Jag har aldrig hört talas om att vagnen måste vara förpackad i en hård förpackning!?

  Ang lånevagn på Arlanda så får man ta med den genom säk.kontrollen o fram till gaten 🙂

 2. Hej!

  Vill bara fråga om plastsäcken man får till vagnen. Antar att det finns att köpa på Landvetter också? (Vi flyger alltid därifrån.) Var köper man den, är det vid incheckningsdiskarna eller något annat specialställe?

  Sen vill jag slå ett slag för bärsele! När vi åker till Cypern i juni har vi tänkt checka in vår vagn och sedan ha vår pojk i bärsele (ergonomisk, av märket Pognae) när vi är innanför säkerhetskontrollen. Han kommer vara nästan tio månader då men eftersom bärselen är ergonomisk är det inte alls tungt att ha honom i den länge.

  Kan också tipsa om vår vagn, en Quinny Zapp Xtra, som är en av få sulkys som går att använda bakåtvänd (mot föräldern). Såg att du skrev ett inlägg tidigare och tipsade om er sulky som verkade jättebra, men det kan ju vara bra att kunna ha barnet vänt mot sig om det är litet.

  Mvh Anneli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *