Slut på ledigt mitt i terminen.

Jag läste nedanstående artikel i DN idag;

”Vidlyftiga ledigheter i skolan har blivit ett växande problem, enligt Skolinspektionen. Det är inte alls självklart att elever ska få ledigt för semesterresor mitt i terminen. I Stockholm börjar skolorna nu bli hårdare – på vissa håll säger man nej till i princip all ledighet utöver de ordinarie loven.

En semesterresa utanför lovveckorna kan spara många tusenlappar för en barnfamilj. Det gör det attraktivt att söka ledighet för barnen mitt under terminen.

Men att en solsemester skulle vara ett giltigt skäl för ledighet är långt ifrån självklart. Skollagen ger relativt stort utrymme för tolkningar och numera ligger all makt hos rektorn att göra en individuell bedömning. Detta gör i många fall frågan till ett lotteri.

– Våra inspektörer får signaler om att det är ett växande problem att föräldrar begär ledigt för sina barn för semesterresor under terminen. Och det verkar råda osäkerhet bland rektorerna om hur man ska hantera detta, särskilt i de fall där man har att göra med viljestarka föräldrar, säger Marie-Hélène Ahnborg, inspektionsdirektör på Skolinspektionen.

Skolverket arbetar nu med att ta fram allmänna råd om frånvaro och ska reda ut vad som gäller i samband med ledigheter. I förarbetena till skollagen nämns tre giltiga skäl för en längre ledighet: vissa resor, familjehögtider eller religiösa högtider. Rektorn ska dessutom beakta elevens studiesituation, möjlig­heten att kompensera den förlorade undervisningen och frånvarons längd.

– Lagstiftaren har inte tänkt att man ska få ledigt för att åka i väg på en nöjesresa. För en längre ledighet ska det finnas synnerliga skäl – och det är väldigt strängt. Det är inte tänkt att man ska få sticka i väg på en semesterresa under terminen bara för att det är billigare, säger Johan Hultgren, jurist på Skolverket.

Den nya skollagen som riksdagen klubbade igenom i somras innebär inte att det har blivit tuffare att få ledigt.

Om en skola lättvindigt ger ledighet kan det anses som att man inte tar sitt ansvar för den allmänna skolplikten. Då riskerar skolan åtgärder från Skolinspektionen. I värsta fall kan det bli fråga om vitesföreläggande.

Även föräldrar är ansvariga för att skolplikten efterföljs – ett åtagande som många inte tar på allvar. I en rapport från Skolverket från 2010 pekade flera skolor på att de i många fall avslagit ledighetsansökningar men att föräldrarna ändå åkt i väg med sina barn.

I vissa kommuner förekommer flexibelt sportlov där eleverna själva får bestämma vecka. Det innebär att familjerna inte är låsta för att åka på semester en särskild vecka.

Stockholms stad sätter nu ned foten och uppmanar samtliga sina grundskolerektorer att vara restriktiva med ledighet.

– Rektorerna ska inte tillåta för mycket ledighet. En del rektorer har alltid varit restriktiva, medan andra rektorer har varit mer givmilda. När de sistnämnda nu drar ned på ledighet väcker det naturligtvis reaktioner, säger Carina Hallqvist, grundskolechef i Stockholms stad.

Maria elementarskola tillhör dem som alltid har varit mycket strikta i sin bedömning av ledighetsansökningar. Det är i princip bara i samband med religiösa högtider och särskilda familjeangelägenheter som eleverna kan beviljas extra ledighet.

– Vi tycker helt enkelt att man har så mycket lov. Vill man ta med sitt barn på en ren semesterresa får man göra det då, säger rektor Cecilia Haage Lönn. ”

Jag var bara tvungen att dela med mig av den för personligen så tycker jag faktiskt att det är helt sjuk! Varför får man inte ta ledigt från skolan om man ska resa på en semester OM man får läxor med sig? När jag var liten eller från jag gick i första klass till jag slutade nionde klass så var jag alltid ledig en eller två veckor minst per skolår ibland mer, då vi ofta reste när jag inte hade lov. Vi reste väldigt mycket när jag var liten och det är ju något som jag har lärt mig massor av på andra sätt än sådant som man lär sig i skolböckerna. .  . Men jag fick ju alltid läxor med mig att göra. Jag tycker att man ska kunna få ta ledigt från skolan, men sen är det föräldrarnas ansvar att barnen inte kommer efter i skolan osv. . .

Vad tycker ni? Vore kul å höra kommentarer från er som har barn i skolåldern?

För er som inte har barn i skolåldern, passa på att res massor innan barnen börjar skolan 😉

 

 

 

Spana också in

5 kommentarer

 1. Det är sånt här som gör att man väljer att sätta sina barn på distansutbildning. Då kan man plugga från vilket land man vill. Eller tröttnar på Sverige (igen) å sätter barnen i skola i utlandet, där utrymme för semester i hemlandet under terminer finns.
  Har ett par år på oss att bestämma hur vi ska göra men är Jan Jävla Björklund ens i närheten av skolpolitiken vid det laget så finns inte svensk skola i vår värld!

 2. Jag tycker som du Lina. Kommer aldrig glömma när jag gick i gymnasiet och hela släkten skulle åka till Spanien och fira min farfars 75-årsdag. Jag behövde fråga alla lärare och få separata godkännanden från var och en. Det fick jag från alla utom läraren i spanska! Helt absurt. Och jag åkte ju såklart ändå, men det påverkade betyget negativt att jag hade åkt…

 3. Min äldsta son går i ettan nu, o jag tycker att det är jättetrist om det ska vara svårt att ta ledigt en vecka eller två för exempevis en resa! 🙁
  Är man närvarande i skolan f.ö under terminen, o inga viktiga prov eller annat infaller just under de veckorna man vill vara ledig så kan jag inte se problemet.
  För mig som är ensamstående så är det STOR prisskillnad att resa strax före eller efter loven, mot att resa under exempelvis sommarlovet. Just nu skiljer det ca 6000:- i pris – men naturligtvis kan man ju hitta bra erbjudanden som gör att det går att få ner priset något, men det är ju ändå mkt pengar.
  Jag har bokat en resa till början av juni, men jag är i valet o kvalet om det är värt osäkerheten i om sonen får ledigt från skolan eller ej. Ska fråga rektorn redan nu faktiskt, medans jag ännu får boka om!

 4. jag förstår exakt varför detta måste lagstadgas, det är väldigt svårt att ge eleverna bra möjligheter om de åker bort ofta eller om det är många som åker under terminerna. lärandet bygger inte på faktainlärning via läxor, utan mycket oftare på samspelet i klassrummet. men å andra sidan, vill föräldrarna att ett barn ska vara ledigt så kommer de se till det – oavsett om de begär ledighet, sjukanmäler eller bara drar iväg.

 5. Min mest ihågkommna utlandsresa var för ett 5 år sen till Thailand. Det är någonting extra med att resa utomlands. Oavsett om det är på vintern eller sommarn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *