Hepatit A och Hepatit B

Hepatit A och hepatit B, vad är det?

Hepatit A och B är allvarliga leverinfektioner som finns mer eller mindre i hela världen. Det är klokt att vara vaccinerad var du än befinner dig och i synnerhet när du reser till trakter där sjukdomarna är vanligt förekommande. Smittas man av hepatit A kan det ta upp till ett år att hämta sig ifrån sjukdomen. Smittas man av hepatit B kan man i värsta fall utveckla en kronisk form av hepatit B som kan leda till allvarliga leverkomplikationer. Barn som smittas av hepatit B drabbas värre än vuxna.

Hur smittar hepatit A och hepatit B?

Hepatit A

Hepatit A är ett virus som kan finnas i förorenat vatten och i rå eller otillräckligt tillagad mat, till exempel skaldjur eller grönsaker. Den som drabbas av hepatit A-smitta kan sedan lätt föra smittan vidare genom exempelvis dålig handhygien vid toalettbesök.

Hepatit B

Hepatit B smittar främst via blod och sexuella kontakter. Senare tids forskning pekar på att sjukdomen även kan smitta via saliv. De flesta infektioner läker ut, men ett betydande antal övergår i ett kroniskt tillstånd, där man ofta förblir smittsam. Speciella risksituationer är oskyddat sex, piercing, tatuering och akupunktur. Men även lokal akutsjukvård räknas hit.

Hur mår man när man smittas av hepatit A eller B?

Hepatit A

Tiden från hepatit smitta till dess man insjuknar är cirka en månad för hepatit A. De första besvären är influensaliknande med feber, illamående och aptitlöshet. Efter en vecka uppträder de typiska symtomen för leverinflammation: mörk urin, gulaktig ögonvita och hy. Det finns ingen behandling för hepatit A utan den måste läka ut av sig själv. Det kan ta upp till ett år innan kroppen återhämtat sig. Eftersom levern är drabbad bör man inte dricka alkohol. Det kan också vara problem att ta vissa mediciner under sjukdomstiden.

Hepatit B

Det kan ta 2-6 månader från smitta tills man börjar må dåligt, vilket gör det svårt att veta när man smittades. Symtomen liknar dem för hepatit A, men 5-10% av de vuxna som får hepatit B utvecklar en kroniska formen av hepatit B. Cirka en fjärdedel av de som drabbats kroniskt utvecklar skrumplever eller levercancer. Det gör hepatit B till den näst vanligaste orsaken till cancer efter rökning globalt sett.

Barn och smitta av hepatit A och B

Barn drabbas värre vid smitta av hepatit B. Av spädbarn som smittas med hepatit B utvecklar upp till 90% kronisk hepatit. Små barn visar sällan yttre tecken på sjukdomen, men kan vara mycket smittsamma. Större delen av världens länder har nu hepatit B-vaccin i det allmänna barnvaccinationsprogrammet. I Sverige ger man skydd mot hepatit B endast till barn i riskgrupper.

All denna informationen ovan är lånad från Twinrix hemsida. Jag tyckte att allt var så viktigt, så det kändes bara konstigt att skriva om den, då de ändå är experter i ämnet. Och relaterat till tidigare inlägg idag, så tyckte jag det var viktigt att få med detta på bloggen. Det verkar som många av er skall ut och resa långt i vinter och framför allt till Thailand! Så klicka in på Twinrix sida och läs ännu mer! Glöm inte bort er själva heller, det är ju inte bara barnen som ska vaccineras utan även ni vuxna!!!!

Vaccine Banner Image 1

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *