Resinspiration om Kroatien med kroatisk vinprovning

En regnig kväll i veckan bjöd Kroatiska Turistbyrån in till en Kroatien inspirerande kväll med en kroatisk buffé och kroatiska viner. Jag älskar verkligen Kroatien och har varit där två gånger och jag skulle gärna åka dit snart igen. Speciellt nu när det mestadels bara regnar och har blivit kallare utomhus. Senaste gången jag var i Kroatien var 2018 i Dubrovnik och 2017 var jag i Norra delen av Kroatien. Kroatien har verkligen mycket att erbjuda. Hit kan man åka och öluffa, sol- och bad destinationer, vackra städer med sevärdheter och besöka vingårdar.

Visste ni att Kroatiens kust erbjuder hela 300 soldagar per år?

Kroatiska viner och trevligt sällskap

Under kvällen fick vi testa fyra olika kroatiska viner. Alla vinerna var faktiskt riktigt goda.  Jag som helst dricker vita viner, gillade även de röda vinerna. Till vinerna fick vi massor av inspiration om både Kroatien, vingårdarna, avnjuta god mat och inte minst trevligt sällskap. Till bords hade jag Christian, Diana och Charlotte.

Stolta över sitt vin

Kroaterna är väldigt stolta över sitt vin. Kroatien har oväntat en lång tradition som vinmakare, som går tillbaka ända till de antika grekerna. Det var romarna som utvecklade och organiserade vinnäringen redan på 1800-talet. Från 2000-talet när vingårdarna privatiserades har kvalitén höjts betydlig. Idag finns det flera viner som har vunnit prestigefulla priser på flera olika  internationella tävlingar. Så har du inte druckit ett kroatiskt vin ännu, är det verkligen hög tid att göra det. Säkert tilltalar någon av nedanstående viner även dig. Och du kan drömma dig bort till en trevlig vingård eller varför inte turkos blått hav och fina stränder.

Idag produceras hela 100 miljoner liter vin per år i Kroatien. Av dessa är det 2/3 som är det vita vinet. Under den trevliga kvällen fick vi börja med att  testa två olika sorters av det vin som de har produceras mest av i Kroatien. Det kommer ifrån  druvan Grasevina. Det var ett väldigt lätt, friskt och gott vitt vin. Tro det eller ej man man kan faktiskt hitta det här hemma på Systembolaget. Det ena såg jag bara kostade 79 pix.

Efter två vita viner fick vi testa två röda viner, från testament Winery som är faktiskt Kroatiens första svenskägda vingård. Det är en ekologisk odling och här har man handplockat druvorna och flaskorna har såklart snygga etiketter.

“The Dalmatian Dog” hette det röda vin jag gillade mest. Denna vingård vore det naturligtvis väldigt roligt att besöka nästa gång jag reser till Kroatien. Båda dessa rödviner kan man också finna på Systembolaget. Nästan dubbelt så dyra som det vita, men helt klart värt att testa. Kanske har jag inspirerat dig till en egen vinprovning av Kroatiska viner hemma tills nästa helg.

Dubrovnik tips

För tre år sedan var jag och Diana i Dubrovnik på en riktigt trevlig spa och matweekend. I Dubrovnik har de varje år Good Food Festival som är en stor matfestival innanför Dubrovniks ringmur.

Dubrovnik har verkligen så mycket att se och göra. Läs mer om mina Dubrovniktips.

Zagreb

 

Jag var även i Zagreb en halvdag för fyra år sedan. Men insåg att jag hann inte se så mycket av staden så dit åker jag gärna igen.

Spa i Kroatien

Kroatien har också flera trevliga Spa. Jag skulle gärna åka till Kroatiens kust för att besöka flera trevliga spa.

Har du andra tips till Kroatien?

 

Spana också in

2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *