14 trevliga tips till Pelle Svanslös hemstad Uppsala

————————————————————————————————–

Vistelsen i Uppsala gjordes i annonssamarbete med Destination Uppsala med partners, men tankar, åsikter och bilder är som vanligt alltid mina egna, när inget annat anges. 

——————————————————————————————————-

 

Uppsala är verkligen det perfekta besöksmålet för dig som letar efter upplevelser där historia, kultur och kunskap möts. Uppsalas svenska tusenåriga historia har mycket att berätta. Och det bästa av allt är att staden passar lika bra för stora som små, gamla som unga. Det är redan en välkänd studentstad sedan långt tillbaka. Men den har också väldigt många roliga och bra aktiviteter för barnfamiljen. Vi utforskade Uppsala för en höstweekend en helg och kan bara konstatera att staden har verkligen mycket att erbjuda för alla.

Mycket av det du söker på en utlandsresa eller cityweekend finns närmare än du tror. Bara en kort bilresa bort från Stockholm och fler andra städer ligger Uppsala. Staden har ett perfekt läge i Mälardalen.

I Pelle Svanslös hemstad hittar man utöver kändiskattens pärlor också roliga lekparker på diverse teman, ett av Sveriges största äventyrsbad och museer med allt från dinosaurier och vikingar till spöken och skatter. För den som älskar fina hotell och god mat finns det naturligtvis också.

 

1. Trevlig sightseeing till fots

Uppsala har många sevärdheter så nära att man helt enkelt kan strosa mellan dem. Det är heller inte långt att gå emellan platserna, så det passar fint att gå med barn också. Vi hann se mycket i stan bara på en eftermiddag. Det fungerar också utmärkt att promenera till alla ställen vi gick till med barnvagn.

 

2. Promenera längs Fyrisån

 

En favorit för oss blev att strosa längs med Fyrisån i höstskrud. Det var riktigt fint, trots att det var regn i luften nästan hela dagen.

3. Uppsala Domkyrka

Pressbild, fotograf; Gustav Dalesjö

 

Genom sju sekler har miljontals människor sökt sig till Uppsala domkyrka Sveriges rikshelgedom. Den ligger i hjärtat av Uppsala och bjuder på en historielektion utöver det vanliga. Den gotiska katedralen började byggas omkring 1270, invigdes 1435 och i slutet av 1800-talet fick den sina nuvarande väggmålningar, fönsterglas och höga spetsiga tornspiror. Under sin långa historia har flera kungligheter och vetenskapsmän begravts här; Gustav Vasa, Johan III och deras drottningar samt Carl von Linné. I kyrkans norra torn ligger Skattkammaren, med en samling av medeltida textilier som hör till Europas finaste. Här finns biskopsdräkter och föremål i guld och silver som har använts i kyrkans gudstjänster. Man visar även drottning Margaretas gyllene kjortel, världens enda bevarade festklänning från medeltiden, tillsammans med de så kallade Sturekläderna, de enda kompletta herrmodedräkter som finns kvar från sent 1500-tal.

Ett hett tips är att gå en guidad visning, där en sann expert som kan allt om kyrkans spännande historia ser till att du får se och lära dig sådant som du annars inte hade upptäckt.

4. Helga Trefaldighets Kyrka

En annan fin kyrka som vi passerade under vår lilla sightseeing promenad och lade märke till var Helga Trefaldighets kyrka, även kallad Trefaldighetskyrkan och Bondkyrkan- Det är en kyrkobyggnad i Uppsala som är huvudkyrka i Helga Trefaldighets församling. Den ligger omedelbart söder om Uppsala domkyrka, som skymtas i bilden.

5. Universitetets huset


Kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477. Uppsala är verkligen rikt på historiska kulturmiljöer, många med anknytning till Uppsala universitet, som är Nordens äldsta. Universitetshuset från 1880-talet är en mycket ståtlig byggnad i en slags romersk renässansstil.

Lite kuriosa är att Universitetshuset är platsen där berättelsen om Pelle Svanslös tog sin början. Författaren Gösta Knutsson var en aktiv student här i staden och sände radio från källaren i Universitetshuset. Det var här, i barnprogrammet ”Katten Svanslös”, som han lade grunden för den populära historien.

6. Gå i Pelle Svanslös fotspår

Mjau! Pelle Svanslös är Sveriges mest kända katt, och han kommer faktiskt från Uppsala. Den svanslösa katten är en högt älskad karaktär som har satt sina tydliga tassavtryck i staden. Här kan man möta Pelle i hans härliga lekpark, på guidade vandringar, tassa över hans eget övergångsställe eller se honom som en staty. Man kan upptäcka kvarteren kring Åsgränd och Övre slotts där han bodde med kärleken Maja Gräddnos och hängde med bland annat trillingarna Maj, Muff och Murre, Tjocka Trisse men även Elaka Måns och hans trogna vapen­dragare Bill & Bull. Så här upplever du bäst Pelle Svanslös Uppsala. De perfekta tipsen för barnfamiljen.

7. Pelle Svanslös Guidad Tur

Uppsala som stad är en lika viktig karaktär i Pelle Svanslös-böckerna som alla ikoniska katter som befolkar historien. Här kärade Pelle ner sig i den förtjusande Maja Gräddnos och undvek stygga Måns och hans följeslagare Bill och Bull. På lördagen gick vi på GO Adventure’s Pellevandring, där besöker man många av dessa bekanta platser och får höra kända och okända anekdoter om landets mest älskade katt.  Det var verkligen ett trevligt sätt att upptäcka staden för barn. Det passade både en 4 åring och en 10 åring. Glöm inte att förboka biljetter online innan om du vill gå på turen.

 

Kattövergångsställ

Uppsala planerar man inte enbart för människor och fordon. Ett stenkast från Pelles Svanslös lekplats, vid korsningen Övre Slottsgatan/Drottninggatan, ligger Sveriges enda övergångsställe för katter. Ett kvarter bort på Åsgränd finns i sin tur ytterligare en Pelle Svanslös-hyllning, men det krävs att du är observant för att hitta den. I en liten källarglugg i väggen kan nyfikna barn få en inblick i Pelles och Majas hem, som bilden längre upp.

8. Pelle Svanslös lekpark

I Carolinaparken finns en portal till Pelle Svanslös magiska värld. Vissa kallar det för Sveriges finaste lekplats. Här finns alla berömda platser och figurer från böckerna – Pelles källare och vind, Gammel-Majas domkyrkotorn, Batongs kontor och Råttströms konditori tillhör några av de kända höjdpunkterna.

Mina barn hade verkligen super skoj i denna roliga lekpark och ville inte gå hem. Så hit kommer vi garanterat att åka igen.

9. Lekparken Lilla Uppsala i Gränbystaden

I Gränbystaden hittarman  lekplatsen Lilla Uppsala, som är som Uppsala i miniatyr.

Här kan man åka rutschkana från slottet, klättra i Uppsala Domkyrka och åk linbana till Gamla Uppsala högar. I lekplatsen hittar man också svanparet Fanny och Alexander som länge bodde i Svandammen och såklart en av de ovanliga salamandrarna som bor i Gränbyområdet.

Lilla Uppsala ligger nära leklandet Turbo Sports & Adventure Zone i shoppingcentret Gränby.

Inomhusaktiviteter

I dessa (covid-19) tider kanske man helst vill fokusera på utomhusaktiviteter, men i Uppsala finns ett bra utbud av roliga inomhusaktiviteter med extremt mycket ytor inomhus och naturligtvis tar man covid-19 på fullt allvar och har full koll på att man ska kunna ta avstånd och inte vara så många personer på samma plats. Och i dags läget ska man ju dessutom inte gå utanför dörren om man är sjuk.

10. Fyrishov Äventyrsbad

Fyrishovs äventyrsbad har faktiskt öppet alla dagar året runt. Här kan man bada, lattja, plaska och ha roligt oavsett ålder. Miljön är tropisk med 32 grader i luften och 30 grader i vattnet. I äventyrsbadet finns två roliga vattenrutschbanor med tidtagning. Den ena är interaktiv med ljud och ljus där man samlar poäng under åket. Äventyrsbadet har också jetströmkanal, vattenfall, en liten grotta att simma in i, fontäner, vattenkanoner, stora vattenleksaker och två varma bubbelpooler. Mina killar älskade det och hade hur roligt som helst.

 Ta Pelle Svanslös Badmedalj i Fyrishov

Pelle själv var inte så förtjust i vatten men vill gärna att alla barn skall känna sig trygga i vatten. På Fyrishovs äventyrsbad kan alla barn som vill ta Pelles badmedalj – ett bevis på att man klarar Pelles roliga, men kanske lite läskiga uppgifter. För att ta Pelles badmedalj säger man till en badvakt, så får man en instruktionslapp och en strömming. Parhopp från kanten, vattenspring och hämta strömmingar från botten är några av de roliga och modiga uppgifterna för barnen.

Fyrishov Simhall

Fyrishov simhall är också stor. Bassängen i simhallen har olympiska måtten 50 x 25 meter. Djupet i bassängen varierar från 1.20 meter till 5.30 meter. I simhallen finns ett hopptorn med avsatser på 3, 5, 7,5 och 10 meter. Svikt (trampolin) finns på 1 och 3 meter, som min äldsta son älskade. De hade även en äventyrsbana i ena delen av bassängen som man kunde gå och springa på.

Ett besök för 2 vuxna och 2 barn kostar 380 kr.

De har även två olika caféer på Fyrishov. Ett inne i äventyrsbadet och ett strax utanför entrén. Efter drygt 3 timmar i äventyrsbadet var vi väldigt hungriga och åt middag innan vi åkte till hotellet. Killarna åt goda hamburgare, medan jag avnjöt en sallad och sen blev det glass till efterrätt.

11. Turbo Sport & Adventure Zone i Gränbystaden

Mina barn är minst sagt äventyrslystna. Så vi hängde på låset ena dagen när  Turbo Sport & Adventure Zone och öppnade. Det är ett stort lek och äventyrscenter i Gränbystaden helt tillägnad åt att uppmuntra barn och ungdomar att röra på sig mer. Det är enormt stort och man behöver knappast stöta ihop med någon annan på deras 4400 kvadratmeter, som är fyllda till bredden med fysiska aktiviteter för olika åldersgrupper. Trampolinpark, Stuntzon, Basket Dunkzon, Ninja Warrior, parkour, höghöjdsbanor, hinderbanor och Climb Challenge är några exempel på roliga utmaningar ta sig an!

Mina barn älskade att hoppa, spela fotboll, klättra på de olika klätterväggarna och åka rutschekana. Jag kan väl säga att jag hade minst lika roligt som mina barn och det passar från ca 1 år uppåt.

På helger kostar det 189 kr /pp från 4 år och uppåt.

Det är öppet  månd-söndag 10-19.

 

12. Fjällnora Frilufsområde

Fjällnora friluftsområde är ett slags paradis för utomhusaktiviteter som ligger strax utanför Uppsala. På sommaren kan hela familjen lapa sol eller ta ett dopp i det stora friluftsbadet, fiska i sjön, cykla, hyra trampbåtar och lira beachvolleyboll. På hösten passar det perfekt för promenader, grilla vid vattnet eller leka i den roliga och äventyrliga lekparken.

Se på djur

De hade även en massa djur att titta på i Fjällnora. Vi såg både hästar och getter som var ute i deras hagar under dagen.

13. Fjällnora Äventyrsbana

Att gå på äventyrsbanan bland trädtopparna  är en riktig  inne i den fantastiska skogen på Fjällnora är en riktigt häftig upplevelse. Höghöjdsbanan vid deras anläggning är något alldeles extra. De har arbetat fram en av Sveriges naturskönaste och häftigaste banor, med över 30 sammanhängande stationer i huvudbanan i två  olika nivåer. En perfekt aktivitet för en grupp som vill utmana sig och ha en riktigt häftig upplevelse. Och en mycket passande upplevelse att göra för mor och son, om man gillar äventyr och utmaningar.

Två olika banor att klättra

Vi gick den lägre nivån som var ca 4-6 meter upp. Äventyrsbanan är byggd som en slinga. Man startar vid ett träd där man klättrar upp till en plattform. Därefter är träden ihopkopplade med olika stationer som linbanor, nät och hängbroar som man använder för att ta sig över till nästa plattform. Hela upplevelsen tar cirka 90 minuter med en säkerhetsgenomgång, introduktion och sedan när man ska ta sig runt. Vissa banor är ju lite svårare och det gäller att man inte är höjdrädd.

Man måste vara minst 150 cm och får väga max 120 kg. Man måste förboka denna aktiviteten via GO Adventure.

Bo på Elite Hotel Academia centralt i Uppsala

Vi bodde två nätter på Elite Hotel Academia, som ligger på absoluta toppläge intill centralstationen i Uppsala. Hotellet är riktigt fint och fräscht och erbjuder 198 flärdfullt inredda rum, en mysig lite lobby samt gym med relaxavdelning och bastu.  De erbjuder ett hotellpaket för hela familjen där barnen får möjlighet att träffa hotellets maskot Pelle Svanslös. Under helgen som vi bodde där kom Pelle Svanslös på besök när vi åt frukost. Sedan hade de en liten pysselhörna där man kunde måla Pelle Svanslös motiv och gå en Pelle Svanslös tipspromenad.

Vi bodde i en rymlig och mysig junior svit, som låg på våning 8 med fönster med utsikt över Uppsala. Juniorsviten är möblerad med en stor dubbelsäng och en bäddsoffa. Det passade oss perfekt och det bästa var nästan det stora badrummet med badkar. Vi har ju inget badkar hemma, så alltid när vi bor på hotell försöker jag boka ett rum med badkar så barnen kan bada. Extra plus också till riktigt sköna sängar och en kaffemaskin på rummet, så man kunde njuta av en god kaffe i sängen medan barnen badade. Ren och skär lyx.

På morgonen avnjöt vi en god frukost på deras frukostbuffé. Nytt i dessa tider var att man fick boka en tid för frukosten, för att man inte skulle vara så många samtidigt på frukosten.  På frukosten serverades allt gott man kan önska sig, nybakt bröd, varma och kalla rätter, yoghurt, olika sorters musli och frukter. Extra plus till att de hade våfflor med sylt, nutella och grädde.

Det var inga problem med att hitta mjölkprotein- och ägg fri frukostmat här. Eftersom yngsta sonen är väldigt allergisk. Allt fanns framme och de hade en liten hörna för allergiker.

Parkering fanns nere i garaget om man kommer med bil. Sedan var det gångavstånd till de alla sevärdheterna i stan.

I Uppsala finns för övrigt ett stort utbud av hotell, vandrarhem och andra boenden att välja på läs mer på www.destinationuppsala.se

14.  Ta en kunglig fika Güntherska Hovkonditori & Schweizeri

Güntherska Hovkonditori & Schweizeri är ett trevligt café precis intill Fyrisån i Uppsala.  Här erbjudaer de många olika matiga och söta smakupplevelser och välkomnar till en kunglig fika i varm och trevlig miljö.

Vi köade för att få en kungligfika och en god eftermiddags cappuccino när regnet hängde i luften i staden.

Dock hade de stora parasoll, så man kunde slå sig ner på deras uteservering om man önskade det.

 Ät gottRestaurang Egon

Lördags kvällen spenderade vi på Restaurang Egon. Här avnjöt vi både god mat och dryck. De har en bred meny och här hittar man alltifrån pasta, hamburgare, pizza, kött, vegetariska mat till fiskrätter och sallader.

Vi blev rekommenderade en Taco Spicy Kyckling till förrätt som var super god. Därefter åt jag Egons krämiga fisksoppa med lax, torsk och handskalade räkor som smakade riktigt bra.

Barnmeny

Barnen åt minihamburgare från deras barnmeny. Alldeles perfekt format på hamburgarna.

Desserter

Desserten ”Nickers” med vaniljglass och salted caramel glass med jordnötter, salt kolasås och chokladsås och kex lät så god så vi kunde helt inte motstå att beställa in den. Sonen beställde in en klassisk banana split, så delade vi på dem.

Minstingen fick naturligtvis sorbetglass som han kunde äta.

Det var inga problem med att beställa mjölkprotein- och ägg fri mat här. Eftersom yngsta sonen är väldigt allergisk.

 

I Uppsala finns även ett brett utbud av restauranger för alla smaker.

 

Har du andra tips till mysiga Uppsala som vi har missat? Kommentera gärna.

 

Spana också in

1 kommentar

  1. Härliga Uppsala! Håller med, så mycket fint att se och göra. Det man ofta missar är de små ställena. Tipsar om vår lilla oas på Vretgränd 16 – Centralkonditoriet. Det är få som hittar hit men de som gör det kommer tillbaka. Uppsalas minsta bageri/café men har bland det bredaste traditionella utbudet där allt är gjort från grunden. Något mindre utbud under sommaren men ändå utöver det vanliga. Öppet 9-15 sommartider.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *