Fjällbacka – ännu en fin skärgårdsidyll i Bohuslän

Den berömda skärgårdsidyllen – Fjällbacka – längs Bohusläns vackra kust har främst Camilla Läckberg och Ingrid Bergman att tacka för att den har blivit så känd och välbesökt. Jag gissar de flesta har läst hennes populära böcker och lever sig in i boken när de strosar runt i det vackra lilla samhället.

Bohuslän har många vackra idyller längs sin kust och i sommar ville jag verkligen se mer av detta. Så vi planerade in ett stopp i lilla Fjällbacka på vägen till Tanumstrand.

Bryggan i Fjällbacka

Vi besökte Fjällbacka en halv molnig dag i somras och det kändes som att ”alla” hade vallfärdat till just Fjällbacka denna dagen. Varenda uteservering längs bryggan i hamnen var fullsatt och det var svårt att ta sig fram med bil längs gatan genom samhället. Detta visar verkligen hur populärt det är att resa till denna lilla sommar stad. Vi nöjde oss med en glass nere på bryggan för att insupa atmosfären i stan.

Kungsklyftan

Mitt i Fjällbacka ligger det 74 meter höga Vetteberget. Genom berget går den populära Kungsklyftan, som tidigare är kallad Ramneklovan.

Kungsklyftan är bland annat känd från Ronja Rövardotter – där den heter Vargklämman.

Jag hade gärna promenerar uppför berget för att se den magnifika utsikten över vackra Fjällbacka, men yngsta sonen var inte så sugen….

Men nu har vi en anledning att resa tillbaks hit. Resfredag besökte Fjällbacka några dagar efter oss och jag blev minst sagt ännu mer sugen att gå upp när jag läste om hennes vistelse där.

Lekpark nedan för Kungsklyftan

Precis nedanför trappan upp till Vetteberget och Kungsklyftan, på Ingrid Bergman torget ligger en mysig liten lekpark. Denna fann min yngsta son mycket intressantare än att gå upp för Vetteberget.

Sjöbodar, hamn och shopping

Fjällbacka kantas av fina sjöbodar, restauranger, caféer och små trevliga butiker. Även en vacker kyrka vid infarten till samhället.

Det är helt klart värt ett besök.

Har du andra tips i Fjällbacka?

Spana också in

1 kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *