BECHEROVKA Museum och en tjeckisk måltid på Charles IV Becherplatz i Karlovy Vary

Under vår trevliga resa i västra Tjeckien förra veckan var vi på BECHEROVKA museum eller Jan Becher museum som det också kallas.

Hitta hit

Det ligger i Karlovy Vary / Karlsbad i västra Tjeckien. Vi flög till Prag och sedan ca 1h och 45 min med lokalbuss till Karlovy Vary,

Historia

Här fick vi veta allt  Becherovka historia. Den är en spritdryck av typen bitter och kommer från den tjeckiska orten Karlovy Vary. Historien började redan i slitet av 1700-talet  med att företagaren  Josef Vitus Becher som, vid sidan av sitt jobb, var intresserad av att framställa sprit med olika örtsmaker. Därefter tog hans son, Jan Becherov,  över och fortsätta med detta till och med år 1807  då såldes Becherovka för första gången kommersiellt. Drycken kallades på den här tiden “English bitter” och användes för att  bland annat bota magåkommor, men den ansågs även vara bra för själen.

Idag ägs spritmärket av Pernod Ricard, men fortfarande så sker produktionen  i Karlovy Vary. Skulle man vilja besöka fabriken så går det faktiskt också, om man vill det, och se hur produktionen går till. Till det allra hemligaste rummet,  där örterna blandas  är det faktikst bara två personer som har tillträde.

Flaskan görs i många olika storlekar och vårt besök började med en kort filmvisning om historian och sedan fick man gå runt och titta på hur de går tillväga för att tillverka spriten och läsa om hela historian.

Provning av olika sorters BECHEROVKA

Efter vår guidade tur på museet avslutades turen med en provning av fyra olika av deras spritsorter. Jag är inte särskilt förtjust i ren sprit överhuvudtaget, så den enda spritsorter som föll mig i smaken var BECHEROVKA Lemonade som var som en citron likör med dryga 20 % i. De andra var alldeles för starka för mig. Men gillar man sprit ska man absolut ta tillfället i akt att gå på denna prisvärda rundtur och provsmakning.

Roliga foton

Nja jag älskar väl egentligen inte BECHEROVKA om jag ska vara ärlig. Men jag tyckte ändå bilderna som vi tog där och vi fick skickade till oss var lite roliga.

Här är vi hela gänget som reste Helena och Peter från FreedomTravel, vår guide Kristina från Tjeckiska Turistbyrån, Gunilla från 4000mil.se och sedan syns Daniella knappt från Discovering The Planet .

Öppettider och priser

Det är öppet Tisdag – söndag 9-12 samt 12:30-17:00. Guidade turer kan bokas i förväg, via webbsidan.

En vanlig guidad tur för vuxna (med fyra drycker inkluderade i provningen) kostar 180 tjeckiska koruna, vilket motsvarar cirka 80 SEK.

Restaurang Charles IV

Strax bredvid BECHEROVKA museum ligger Charles IV Becherplatz. Där intog vi vår första tjeckiska middag tillsammans med deras tjeckiska öl – Karel IV från deras lilla bryggeri. I Tjeckien finns ett stort utbud av bryggeriet och det är alltid roligt att testa de lokala ölsorterna.

Tjeckiska förrätter

Vi beställde in ett par traditionella tjeckiska förrätter som bestod av deras lokala ostbricka och en skink-och korvbricka.

Varmrätter

Jag älskar ju fisk så jag åt återigen den tjeckiska fiskrätter Pike-Perch men denna gången med citron, rödbetor och en schopska sallad som är en typisk sallad från området.

Peter och Helena åt en lokal tjeckisk anka, som jag faktiskt smakade av också och den var jätte god.

Det är alltid lika roligt och intressant när man besöker ett land och äta deras lokala mat.

Gillar du att äta landets lokala mat när du reser?

————-

Denna resan gjordes i samarbete med Visit Czech Republic, men tankar, åsikter och bilder är helt mina egna.

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *