Brahehus ruin vid Vättern

Under vår roadtrip i Sverige i sommar åkte vi längs vackra Vättern. Först med en övernattning i Linköping och nästa stopp blev den kända och vackra Brahehus ruinen.
Har du åkt längs E4;an har du säkert lagt märke till den fyrkantiga ruinen när dy passerat på E4an några kilometer norr om Gränna. Brahehus ligger högt upp på Grännabergets kant.
För att komma fram till Brahehus måste man stanna på rastplats Brahehus och promenera ner till ruinen. Väl där så har man en fantastisk utsikt över Gränna och Visingsö och man kan blicka in över Västergötland. Brahehus är tillgängligt året om, dag som natt. Ruinen fick sitt namn efter greve Per Brahe. Det är den yngres lustslott som ligger precis invid motorvägen på Vätterbranten och är en av Sveriges mest besökta fornlämningar. Brahehus utgör ena spetsen i en triangel av tre slott med Västanå i söder och Braheättens huvudsäte Visingsborg på Visingsö i väster.

Ett vackert lusthus på bergskammen

Sägnerna kring hur slottet, eller borgen uppkom,  som Per Brahe den yngre kallade det är flera. En utav dem säger att Per Brahe och hans gäster lät sig bäras i bärstolar upp för den branta bergsväggen när de skulle ta sig till slottet. Bygget av Brahehus påbörjades redan år 1638. Katarina dog 1650 och lusthuset stod sedan klart år 1651. Det tog dock tid att få färdigt Brahehus och anledningen till det var att det var mycket svårt att frakta byggnadsmaterialet till byggplatsen. Brahehus ligger väldigt nära bergskanten och cirka nittio meter ovanför Vättern. Men här är ändå en oslagbar utsikt vid vackert väder. Platsen är riktigt fin för fotograferingar.

Polkagristillverkning och försäljning

Hitta hit

Kör E4:an norrut från Gränna. Kör av vid rastplats Brahehus där det finns P-plats. En gångväg leder under vägen till ruinen.  

Spana också in

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *