Julbord på Rökeriet på Fjäderholmarna

Denna regniga söndag flydde vi gråa och regniga storstadsstressen och Stockholm och tog båten ut till Fjäderholmarna och mysiga Rökeriet för att äta deras julbord. Direkt vi klev av  båten infann sig lugnet och det kändes mer rofyllt.

På Rökeriet  serverar de ett klassiskt julbord med influenser från deras egna rökeri och i år har de även en egen avdelning med bara vegetariska och veganska alternativ.

Deras julbord har komponerats av köksmästare John Kumerius och även av Roland Persson, som blev årets kock 1990. Det märktes att det verkligen var klass på råvarorna och det smakade riktigt gott.

Glögg

När man ankommer infinner sig julkänslan direkt. Julmusik strömmar ur högtalarna och det är julpyntat redan vid entrén till restaurangen liksom inuti. Det doftar jul, julmat och glögg som  bjuds vid ankomsten. Borden är fint jul utsmyckade och servitörerna och servitriserna går runt i jul röda förkläden.

På bordet står en liten meny om vad som serveras på de olika bufféerna och även förslag på trevliga drycker att dricka till de olika rätterna.

Fisk,  skaldjur och hemmagjorda sillar

Fisk och skaldjursbordet blir snabbt min favorit av förrätterna. Räkor, rökta räkor, lax, skagenröra och en massa goda såser och tillbehör tillsammans med ett glas vitt vin är bara den perfekta förrätten. Min man gick verkligen all in på deras goda och hemgjorda sillar, som de hade ett stort utbud av.

Kalla rätter

Rökt fårfiol, olika sorters skinkor och korvar, ja utbudet var stort och fräscht även vid de övriga kalla rätterna. Lite otippat var att min 9 åring älskade den rökta får fiolen.  Det bästa med att välja en lunchsittning är verkligen att allt som är framdukat känns så fräsch och orört.

Vegetariska och veganska

Under de senare åren har jag börjat äta mer vegetariskt och även veganskt sedan min yngsta son är mjölkprotein allergiker. Så här fanns det verkligen ett stort utbud av trevliga alternativ för oss med nya julrätter och även rätter som passade honom bra. Några av mina favoriträtter här var morotssoppan med ingefära och grönkålssalladen med pepparrot och äpple.

Det var verkligen inga problem att hitta god mat om man är allergiker.

Julbord behöver verkligen inte vara onyttiga. De finns verkligen så många nyttiga rätter som man kan göra till jul.

Varmrättsluckan

Jag gillade verkligen deras charmiga lilla varmrättslucka med olika sorters varma rätter. Här kunde man tjuvkika på när kockarna stod och lagade maten och de var även snabba med att fylla på maten om de tog slut. Favoriterna hos barnen på julbordet blev inte helt otippat deras köttbullar och prinskorvar.

Ostar

Ostarna hade de skurit i mindre bitar, vilket var enkelt att både ta och kändes fräsch, så inte alla behöver vara på samma ost och kladda. Till ostarna fanns det både goda tillbehör, kex och bröd om man önskade.

Julgodis och desserter

Ett julbord utan sötsaker och godis är ju inget riktigt julbord. Så de hade naturligtvis ett stort utbud av både olika sorters desserter, frukt och julgodis. Jag gillar verkligen när desserterna är i miniformat så man orkar testa flera olika desserter. Det fanns både hemmagjort julgodis, såväl som chokladpraliner, knäck, ischoklad, brända mandlar och lakritspraliner.

Res hit

Man reser hit med båt från kajplats 14 vid Nybrokajen i Stockholm. Båtresan kostar 155 kr tur och retur och tillkommer på restaurang notan.

Pris

Julbordet kostar från 495 kr beroende på vilken dag och tid man väljer. Sedan tillkommer båtresan tur och retur för 155 kr och naturligtvis drycker. För barn är julbordet gratis 0-4 år och kostar sedan 295 kr för barn 5-12 år.

Trevlig helhetsupplevelse

Julbordet på Rökeriet är inte bara ett julbord i sig med maten, utan hela upplevelsen med båtresan dit och hem och ett mysigt och julstämningsfullt Rökeriet gör även sitt. Ska man välja endast ett trevligt julbord, så är det skönt att fly innerstan och få maximal avkoppling och ett rofullt julbord här.

Har du ätit något gott julbord i år? Om vart?

Spana också in

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *