Vandringsled på Skaftö till Islandsberg

Islandsberg är Skaftö sydligaste udde, som ligger strax söder om Grundsund. Det sägs att platsen fått sitt namn efter Island, eftersom landskapet är kargt och nästan trädlöst, när man kommer ut på udden där Islandsberg ligger.

Vid ett par tillfällen i somras promenerade vi på vandringsleden ut till Islandsberg.

Hitta hit

Det är en enkel vandringsled att promenera. Strax innan man åker in i det lilla samhället Grundsund svänger man av mot Islandsberg. Sedan kan man köra med bil ungefär en kilometer innan själva vandringsleden börjar.

Man ser ett rep där själva vandringsleden börjar och sedan följer man repet ut till Islandsberg.

Jag skulle nog gissa att det är närmare 1,5 km att gå på denna smala vandringsstigen. Man promenerar på en smal, smal stig bland klippor och ljung. Det går upp och det går ner.

Barnvänligt

Denna vandringsstig fungerade väldigt bra att gå med barn. Vår 3- åring gick faktiskt större delen av sträckan. Han satt på pappas axlar en kortare bit. Men äldre barn klarar det nog galant. Det är lite upp och ner och vi gjorde flera kortare stopp och lekte i skogen som vår son älskade.

Storslagen utsikt ut i skärgården

När man kommer fram till Islandsberg är utsikten enorm. En klar och solig dag kan man nog se ännu längre än vad vi kunde denna dagen. Vi kunde i alla fall se till  Gullholmen i söder och Gåsö i norr. Rakt fram ligger västerhavet. Enligt erfarna fiskare var det här som den värsta sjön byggdes upp och farvattnet mellan Gullholmen och Islandsberg har varit fruktat i alla tider.

Det var ganska häftigt att se hur det verkligen gick en båtväg nedanför och hur alla seglarbåtarna var på väg mot nya hamnar.

Det som Islandsberg är mest känt för är fyrplatsen med det gamla fyrhuset genomskärs av två djupa vattenfyllda sprickor, varav den södra användes som hamn. Huset byggdes som ett kombinerat fyr- och bostadshus år 1883. Fyrfunktionen var inrymd i ett vindsrum på den utbyggda västra gaveln.  Fyrhuset är numera ett privatägt sommarhus. Om grinden är öppen är det tillåtet att besöka udden, men då innehavarna är där är grinden stängd och man får stanna på klipporna ovanför. Vi gick inte hela vägen till fyrhuset.  Då hade det blivit ännu en promenad, så vi nöjde oss med den härlig utsikten uppe på klipporna.

Utsikt över Grundsund

Första gången vi gick mot Islandsberg, gick vi fel och promenerade upp på ett berg och fick se denna utsikten över Grundsund. Det var ändå win-win för det var en trevlig stig upp och utsikten över Grundsund var även storslagen. Västkusten är vackert och jag älskar verkligen klipporna och det karga landskapet när det möter havet.

Har du tips på någon annan härlig vandringsled i Sverige?

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *