Vandring på Frödingeleden i Karlstads vackra omgivningar

Frödingeleden

Frödingleden är en naturskön vandringsled som börjar vid Kroppkärrssjöns badplats i Karlstad och leder fram till Alsters herrgård. Man kan naturligtvis välja både om man vill starta vid Alsters herrgård eller vid Kroppkärrssjöns badplats. Men man kan även välja att starta vid någon av de andra två entréerna som finns vid Västra Örsholmen och Kroppkärr. Här vandrar man förbi platser som förekommer i Gustaf Frödings poesi och skröna och genom en grönskande naturskog. Går man hela leden är den som längst 6,4 km lång enkel väg.

Vi tar oss till Alsters Herrgård och startar vår vandring på Frödingeleden där och vandrar runt  i omgivningarna kring Alsters Herrgård.

Fina stigar att promenera på

 

Det är lugnt och fridfullt att promenera längs Frödingeleden denna sköna och soliga augusti morgonen vi går en bit på vandringsleden. Det är också varmt ute och vi stöter inte på så många andra under vår vandring.

Djur och natur

Om man går längs hela Frödingleden  går man genom en omväxlande natur med början vid Kroppkärrsjön med badplats, fågeltorn och fiskebryggor. Leden fortsätter sedan förbi äldre granskog med bronsåldersrösen, lövrika och fuktiga strandskogar längs Vänern, betade strandängar och vidare till Alsterdalen.

 

Alsters Strandäng

Att promenera ut på ängen är fridfullt. Fågeltornet ligger fint precis mot Vänerns kant och jag har möjlighet att åskåda några fina fåglar. Längs ängen går även kor och betar.

Fågeltorn

Fågellivet är intressant både vid Kroppkärrsjön, strandängen nedanför Alsters herrgård och vid Alsternäset, där fågeltorn finns. Här finns bland annat sothöna, tofsvipa, rördrom och skäggdopping. På vår och höst rastar flera arter vadare vid sjöns stränder.

 

Bäverdalen

I den frodiga Bäverdalen precis bredvid Alsters herrgård kan man beskåda mäktiga ädellövträd som tillsammans med vattnets närhet skapar en svalkande friskhet i sommarhettan. Här fylls luftrummet under ädellövens kronor av flerstämmig fågelsång och lugna härliga vyer.

Härligt och gratis familjenöje

Miljön i Värmlands skogarna kring Frödingeleden är verkligen härliga. Ett stort familjenöje och det passar såväl ung som gammal.

Kombinera med Alsters Herrgård

Börjar ni eller avslutar er vandring vid Alsters Herrgård, så missa inte att besök den vackra herrgården och njut av en god lunch eller en trevlig fika stund i deras mysiga och grönskande trädgård.

 

Har du tips på andra härliga vandringsleder i Sverige? Jag har verkligen fått mersmak för vandringar nu. 

Spana också in

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *