Fin vandring på Schlossalm 2 066 m ö h – i Bad Hofgastein i Österrike

Under min härliga vandringsresa i Österrike och Bad Gastein hann jag med tre olika vandringar på tre helt olika ställen.

Första dagen började jag och sonen själva och tog oss upp på Stubnerkogel i Bad Gastein själva och vandrade både uppe kring toppen och på mitt stationen.

Näst sista dagen vandrade vi i Sportgastein dalen och deltog även i en trevlig träff med Österrikes Turistbyrå.

Bad Hofgastein

En av dagarna åkte jag med STS Alpresor på deras Nordic Walking vandringsdag till Bad Hofgastein, där vi först tog kabinliften upp till toppen och vandrade kring Schlossalm.

Bad Hofgastein ligger cirka 10 minuter med buss från Bad Gastein och är en mindre by med ca 700 invånare och ligger på 859 meter över havet. I byn har de en helt ny kabinbana, som är enorm och otroligt fräsch som tar oss säkert upp på toppen.

Schlossalm 2 066 m ö h

På det bredaste stället av Gasteindalen i Bad Hofgastein ligger Schlossalm. Här finns mysiga vandringsleder för både nybörjaren liksom den erfarne vandraren, sagolika formationer på bergen och även fina utomhuslekplatser för hela familjen om man är på en familjevandring och behöver ta en längre paus. Luften är ren och helt klart energigivande. Här uppe startar vår vandring för dagen.

Nordic Walking vandringsgruppen

Jag går för dagen med vandringsgruppen Nordic Walking som promenerar cirka 6-10 km per dag och upp till 300 höjd meter. Jag känner det passar mig – som faktiskt är en nybörjare på just vandring.

Drömmen om en resa till Österrikiska Alperna blev sann! Total Lycka! 

Hohe Scharte 2 078 m ö h

Landskapen i österrikiska alperna är helt magiska. Det är verkligen så vackert och njutbart. Vi promenerar även kring Hohe Scharte som är en berömd lång och populär pist vintertid. Här vill man verkligen njuta av skidåkning vintertid.

Under vår grönskande vandring stöter vi även på snön som ligger kvar och bäckar som rinner sakta neråt.

Vackra alpblommor

Under den trevliga vandringen guidar Alpresor guider oss om den fina växtligheten, de vackra blommorna som växer i omgivningar. Vi får höra historier Österrikes högsta berg och mycket mer. De är kunniga och vi lär oss mycket under vandringen.

Det är inte bara skönt, njutbart och vackert, utan även väldigt intressant och lärorikt att ha med sig proffsiga guider på vandringarna.

Magiska utsiktsplatser

Detta var min första vandringsresa i Alperna och jag blev helt kär. Det är något speciellt med Alperna och jag älskar det. Jag har bestämt mig för att investera i flera sådana resor. Jag inser att man mår både bra i kropp och själ när man förenar nytta med nöje. Man behöver heller inte vara en van vandrare för att vandra i Alperna. Det passar lika bra för nybörjaren som den erfarne vandraren. Jag drömmer redan om en ny vandringsresa.

Har du kanske några tips på härliga vandringar?

Lunch på Fundneralm på 1 380 meter ovanför Bad Hofgastein

Efter att ha vandrat runt uppe på toppen i nästan två timmar blev vi naturligtvis hungriga.

Lunchen åt vi på Fundneralm som låg cirka 20 minuters vandring från ”mitten stationen av kabinbanan” i Bad Hofgastein. Restaurangen är vackert belägen här uppe och ligger på 1 380 meter över havet.

Lokala österrikiska specialiteter

Här avnjöt vi deras lokala österrikiska specialiteter till magisk utsikt över de österrikiska alperna. Här äter man gärna deras lokala charkbricka med ost, kallskuren mat och hemmagjorda bröd. Ofta är det helt egenproducerat på det stället man besöker eller så är produkterna från lokala ställen i krokarna.

 

Dessert

Aldrig har en efterrätt smakat så gott som efter en lång härlig vandring. Till dessert blev det en Pofesen – som är som ett brioche bröd med sylt emellan och florsocker uppepå. En väldigt söt men god efterrätt.

Egna getter och grisar kring restaurangen

Precis bredvid restaurangen betar deras egna getter. De kommer gärna och sticker in huvudet mellan staket springorna och vill ha en bit mat av gästerna. Runt hörnet av restaurangen går även deras egna grisar.

———

Denna resan gjordes i samarbete med Österrikes Turistbyrå och STS Alpresor. Men alla bilder, tankar och åsikter är naturligtvis mina egna.

Spana också in

1 kommentar

  1. Hej!

    Jätteroligt att läsa om din fina vandring vid Bad Hofgastein.

    Du frågar om tips på fina vandringar och då vill jag tipsa om vår vandring på egen hand i Gasteinerdalen. Den kan också passa om man är nybörjare på vandring. Man övernattar i mysiga fäbodar och äter av deras egenproducerade mat.

    På denna sida förklarar vi vad vandring på egen hand innebär:

    https://austriatravel.se/vandra-pa-egen-hand/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *