Stubnerkogel 2251 m ö h – i Bad Gastein i Österrike

Bad Gastein

I den charmiga lilla alporten Bad Gastein i Österrike kan man antingen ta kabinbanan eller vandra upp på byns berg Stubnerkogel som ligger 2 251 meter över havet.

Vandraslingriga stigar

För den erfarna vandraren går det naturligtvis utmärkt att vandra hela vägen upp på berget om man vill och orkar. De fina vandringsstigarna slingrar sig fint uppåt.

Det vanligaste är att man kanske tar kabinbanan upp halvvägs och sedan går halva vägen upp.

Själva orten Bad Gastein ligger på ca 840 – 1200 meter över havet, beroende på vart i byn man befinner sig. Så det är lång väg att gå hela vägen upp till toppen.

Anpassa sin vandring

Det bästa är naturligtvis att man kan anpassa vandringen precis hur man själv vill och efter sin dagsform. Det finns flera olika sorters vandringsleder kring berget, beroende på hur långt man vill vandra.

Alpresor erbjuder olika typer av vandringar när man reser med dem och man anpassar alltså helt själv beroende på vilken nivå man är på. Alltid medföljer en guide som berättar om vandringsleden, guidar och som framför allt hittar och har koll på området, vilket är en stor trygghet.

Vandra med barn och barnvagn

Österrikiska Alperna är perfekt att resa till med barn oavsett om det är sommar eller vinter. Jag reste ensam till Bad Gastein med min 3-åring förra veckan och anpassade naturligtvis vandringen efter honom.

Vi började med att ta kabinbanan hela vägen upp på Stubnerkogel och vandrade på de fina vandringslederna uppe kring toppen.

Vackra panorama vyer

Här uppe har man vid fint väder en enorm utsikt och kan se hela vägen mot Grossglockner, som är  Österrikes högsta bergstopp (3 798 m ö h). Man ser även andra närliggande berg och vid panorama vy platsen kan man se vilka berg man ser, beroende på i vilket håll man tittar åt. Det är klart och tydligt utmärkt både med namnet och hur högt berget man ser är.

Den dagen vi var där uppe låg ett molntäcke över bergen, så vi såg inte så långt.

På de stigarna vi gick, fungerade det alldeles utmärkt att ha min lilla i sin barnvagn, när han inte orkade gå. Han var dock väldigt nöjd och promenerade glatt runt och upptäckte världen här uppe.

Olika vandringsleder

Bara uppe ifrån Stubnerkogel kan man välja flera olika vandringsleder och det är tydligt markerad med skyltar och ungefär hur lång tid de tar att gå dit man vill. Alla vandringsleder är markerade med siffror, så det är bra att ha med sig en detaljerad karta om man bestämmer sig för att vandra på egen hand.

En 140 meter lång hängbro över berget

På toppen av Stubnerkogel finner man även en 140 meter lång hängbro som man kan gå över.om vädret tillåter. Jag måste erkänna att jag var lite mesig och inte gick över den med min lilla son. Men nästa gång kanske….

Mitten stationen

Under min och sonens vandring hoppade vi sedan av på mitten stationen med Kabinbanan och gick en promenad på stigarna. Här kunde man se både hästar och alpkor som gick och strosade i sina hagar. Växtligheten kring bergen är också så vacker med både blommor och grönskande träd.

Res hit

Bokar man en vandringsresa till Bad Gastein med Alpresor så ingår allt

– Flyg t/r  till Salzburg inkl bagage
– Boende på utvalt hotell
– Fem dagars guidad vandring
– Fem luncher i samband med vandring
– Reseledarservice.

———

Denna resan gjordes i samarbete med Österrikes Turistbyrå och STS Alpresor. Men alla bilder, tankar och åsikter är naturligtvis mina egna, om inte annat anges. 

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *