Vandring i Sportgastein och träff med Österrikes Turistbyrå

Fotograf: Amanda Matti från Explorealittlemore. 

Förra veckan var jag och min yngsta son och vandrade i österrikiska alperna några dagar och njöt av vackra vyer och härlig miljö. Ett av huvudsyftena med resan var att vara med på en Träff för svenskar som älskar Österrike i Sportgastein. Vi har länge varit med i den gruppen, för vi älskar att resa till Österrike och för första gången någonsin anordnade de en träff.

Träff med Österrikes turistbyrå 5/7 i Sportgastein

Fotograf: Roland Eichenauer

Fredagen den 5/7 hade Österrikes Turistbyrå bjudit en till en träff i Sportgastein.

Hela gänget samlade på vandringen i Sportgastein. Vi blev ett svenskt gäng på ca 30 personer i alla åldrar från 2 år upp till 78 år som deltog i träffen som Österrikes Turistbyrå bjudit in till via sin Facebook grupp. Det bjöds på en trevlig vandring med guidad tur av både guidning av dalen, området och dess vackra växtlighet. Vår guide Hans var riktigt duktig och fångade allas intresse och kunde man inte engelska eller tyska fick vi fin översättning till svenska av en av deltagarna. Hans hade jobbat som park ranger i den här nationalparken i 25 år, men hade nyligen gått i pension. Men han brinner verkligen för dessa guidade vandringsturer, så han ville verkligen vara vår guide på vandringen.

Vandring i Sportgastein dalen

Vi åkte från Badgastein upp till Sportgastein och promenerade runt i den vackra och grönskande dalen. Det är en kort bussresa på cirka 15 minuter och sedan möts man av detta vackra landskap.

Sportgastein ligger på 1590 – 2686 meter över havet är en både en vintersportsort liksom en fin vandringsort under sommarhalvåret  i  Österrikiska Alperna. Sportgastien ligger även  mitt i Alpernas största nationalpark Hohe Tauern.

Under vår guidade vandring i dalen får vi även höra om hur vattnets sugs in i bergen när det regnar där och sedan filtreras och att det är så grönt just för att marken är så blöt längs bergssidorna och att glaciärerna smälter ner. Han är klok och det känns som att han verkligen kan allt om området och det märks att han verkligen brinner för vandringarna här och att dela med sig av sina fina kunskaper.

Barnvagnsvänliga stigar

Stigarna i dalen fungerar alldeles utmärkt med barnvagn, om barnet inte vill gå själv. Vi hade med barnvagnen OM han inte skulle orka gå hela rundan. Men min lille stortrivdes med att springa, hoppa och gå runt i dalen. Det finns så mycket att utforska i den härliga naturen.

Drömmigt landskap

Miljön är ett riktigt drömmigt och vackert landskap. Vi passade på att fotografera både oss själva och barnen. Grönskande höga berg, glaciärer, bäckar och vattenfall med rinnande vatten, vackra blommor och fina djur.

 

 

Längs vandringsstigarna går många, många alpkor runt med sina pinglor runt halsen och tittar på oss turister. Här och var hittar man även en och annan häst som vi tittar på. Miljön är verkligen outstanding även för barn.

Lunch på Das Valeriehaus

Efter den härliga vandringen åt vi en god österrikisk lunch på Das Valeriehaus, som ligger i Sportgastein dalen. Här serverar de främst lokala rätter och vi åt en vegetarisk jätte god rätt med sallad till lunch på deras uteservering och finns chans att njuta ännu mer av det vackra vädret och den härliga utomhus miljön.

Barnvänlig restaurang

Här fanns även en lekplats för barnen med både studsmatta, gungor och både cyklar och bilar att leka med. Barnen var helt lyriska av att få hoppa studsmatta både före och efter maten. Barnen valde att äta korv med pommes frites till lunch istället.

 

Har du varit i Österrike och vandrat någon gång? Om vart?

 

———

Denna resan gjordes i samarbete med Österrikes Turistbyrå och STS Alpresor. Men alla bilder, tankar och åsikter är naturligtvis mina egna, om inte annat anges. 

Spana också in

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *