Zámecké Lázne – Castle Spa i Karlovy Vary

I en av de anrika och vackra byggnaderna i hjärtat av Karlovy Vary eller Karlsbad,  som staden också heter ligger Zámecké Lázne Spa and Wellness Center eller Spa Castle som det också kallas.

Det är ett av Europas vackraste spacenter som erbjuder både hälsosamma behandlingar liksom medicinska spabehandlingar.

Karlovy Vary ligger i den berömda spa-trianglen i västra Tjeckien och är även den största spa staden i landet.

Thermal mineralvatten pool

De hade en större thermalminarelvatten pool som var uppvärmd där det var skönt att ligga i och koppla av. Vi var nästan helt ensamma när vi kom kring 10.30 tiden, vilket gjorde att vi kunde njuta i poolen alldeles ensamma.

 

Wellness program

Vi hade bokat två timmar i spat som tillhörde deras ”Wellness program”. Det innefattade två timmar på själva spat så man kunde bada i deras thermalmineralvatten pool, göra kneipp terapi, dricka mineralvatten, bada bastu i deras olika bastus och slå sig ner i deras sängar och bara koppla av.

Kneipp terapi

Denna poolen kallas för Kneipp terapi, vilket var något helt nytt för mig. Det innebär att man först går igenom en iskall pool sedan över till den andra sidan som var varmare eller ljummen, för att kroppen ska känna av skillnaden och detta ska då vara bra för blodcirkulationen i kroppen och immunförsvaret. Jag vet inte om jag tyckte det var så himla skönt att promenera igenom den iskalla poolen, men det var ändå en häftig känsla efteråt för kroppen.

Spa ritualer

De hade flera olika sorters spabehandlingar och ritualer, men vi var bara på spacentret i cirka två timmar, så vi nöjde oss med att bada i poolen och göra dessa ritualer själva. Denna lilla poolen som ser ut mer eller mindre som en liten damm var skön att promenera igenom för  fötterna och det kändes som att man fick fotmassage under promenaden på de stora stenarna.

Dricka mineralrikt vatten

Inne på detta vackra spa fanns även en fontän där man kunde dricka mineralrikt vatten. Det anses var väldigt bra för hälsan och ska helst drickas direkt från fontänen, vilket kanske inte är särskilt hygieniskt. Eller ifrån en porslinskopp. Detta mineralvattnet smakade ändå helt ok, jämfört med från visa brunnar eller kranar runt om i Karlovy Vary / Karlsbad.

Relaxavdelning

De hade även sängar lite här och var kring poolerna där man kunde lägga sig och koppla av och njuta av lugnet. Även stolar att slå sig ner på och avnjuta en kopp the eller ett glas vatten.

Olika sorters saunas / bastus

De hade tre olika sorters bastus och det var en ångbastu och sedan en vanlig torrbastu och en infrabastu. Vi hade även turen att sitta ensamma där inne, vilket var behagligt och avkopplande.

Pris och öppettider

Spat är öppet måndag till söndag från klockan 7.30-19.30. Det  kostade 800 CZK (ca 350 SEK) för detta Wellness Programmet. Sedan kunde man ju köpa andra paket med fler behandlingar eller spabehandlingar separat.

Har du något favorit spa utanför Sverige?

————-

Denna resan görs i samarbete med Visit Czech Republic, men tankar, åsikter och bilder är helt mina egna.

Spana också in

2 kommentarer

  1. Tack för intressant artikel – ska läsa den ordentligt imorgon! ?
    (Jag var i Tjeckoslovakien redan 1977 – på bilsemester genom Polen och söderut. Vilket äventyr det var ?).
    Fråga: Hur reser man enklast till Karlovy Vary från Stockholm?
    Tackar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *