16 saker att göra på Costa Brava kusten

Min weekend i Costa Brava var extremt maxad och det är jag så glad för i efterhand. Vi fick uppleva och se väldigt mycket, ändå har vi knappt sett hälften av vad den vackra kustremsan har att erbjuda.

Costa Brava har verkligen mycket att göra för alla. Vårt fokus låg främst på Wellness, men vi hann även se några delar av den vackra kustremsan.

De vackra byarna ligger som ett pärlband längs Costa Brava kusten som små idylliska byar och för varje by vi besökte kunde jag inte riktigt bestämma mig för vilken som var den finaste.

Palafrugell

Palafrugell är en  mindre stad i regionen Girona som har ca 23 000 invånare.  Men här finns ändå en hel del sevärdheter och trevliga restauranger och mysiga lokala marknader som man inte bör missa i staden.

1. Esglèsia de Sant Martí de Palafrugell

En av de ståtligaste byggnaderna i Palafrugell är deras kyrka – Esglèsia de Sant Martí de Palafrugell som började att konstrueras redan på 1000-talet.

2. Pastisseria Xarcuteria

På väg till marknaden passerade vi av en slump Pastisseria, som är en butik med delikatesser av alla dess slag.

Jag tyckte deras dekorationer i choklad inför påsk var så otroligt söta. Men här fanns en charkuteri och sedan blev vi inbjudna av ägaren i deras vinkällare och fick en rundvisning på deras dyraste och bästa spanska viner. Vi fick se vinflaskan som kostade x Euro, men ägaren förtydligade också att det dyraste vinet behöver inte vara det bästa och visade oss flera prisvärdare riktigt bra viner. Så gillar du viner och charkuterier är ett besök dit ett måste om du besöker regionen.

3. Blommarknad

Längs en av deras gator i Palafrugell ligger deras färgglada blommarknad. Här vill man bara köpa med sig alla blommor hem.

4. Grönsaksmarknad

Liksom färska och fräscha grönsaker från regionen. Deras marknad är öppen dagligen och har ett stort utval av frukt och grönt.

5. Fiskmarknad

För att inte tala om fiskmarknaden med ett enormt utbud av olika sorters fisk och skaldjur. Mestadels dagens fångst. När vi kom till marknaden var det mesta redan slutsålt.

6. Street Art

Palafrugell bjöd på inspirerande väggar med mycket gatukonst. Denna målningen föll mig verkligen i smaken och staden kändes så mycket mer levande med deras vackra gatukonst.

En annan favorit målning på ett relativt slitet hus. Men man känner verkligen ett upplyft med dessa färgglada löv och palmblad.

7. Ät lunch på Restaurant L’ Arc

Vi avnjöt en riktigt trevlig och god trerätters lunch på L’ Arc i stan. Jag åt både fisk till förrätt och varmrätt tillsammans med ett vitt vin från regionen. Till dessert blev det en choklad dessert. En trerätters lunch kostade 24 Euro inklusive vatten och en liten karaff vin.

8. Tamariu – idyllisk by längs kusten

Tamariu var verkligen en idyllisk liten by med en liten strand och några restauranger längs den lilla strandpromenaden i byn. Även översta bilden är ifrån Tamariu och visar ännu en härlig vy från kustbyn.

9. Fyren – Conjunt monumental de Sant Sebastià de la Guarda

Uppe i bergen låg Conjunt monumental de Sant Sebastià de la Guarda fyren där man också fick en magisk utsikt över Lalafranc och kustremsan. Här promenerade vi även omkring och fanns fina utsiktsplatser.

10. Utsiktsplatser

Den härliga kustremsan längs Costa Brava bjuder på enormt många vackra vyer med både grönskande växtlighet, hav och ett pärlband av alla små byar. Vi gick en kort promenad längs en liten stig  uppe  i närheten av Conjunt monumental de Sant Sebastià de la Guarda fyren och fann  denna  fantastisk vy längs kusten.

11. Lalafranc – stoltserar med en Michelin Guide restaurang

Lalafranc är en mindre by längs Costa Brava kusten, men kan stoltsera med att sitt omtalade Hotel Casa Mar i Lalafranc eftersom de  har en Michelin Guide restaurang. Deras kock Quim Casellas var nyligen i Stockholm och lagade en imponerande meny på ett Tastemotion event. Så dit skulle jag verkligen vilja åka igen och då bo på Hotel Casa Mar och äta på deras Michelin Guide restaurang.

Regionen Costa Brava kan faktiskt stoltsera med hela 20 stjärnor i Michelin-guiden på 16 av deras restauranger och bara det är ju en trevlig anledning att besöka regionen.

12. Coastal Path from Lalafranc to Calella

Mellan Lalafranc och Calella promenerade vi på en härlig naturstig längs havet. Det var ca 2 km med bara vackra vyer över havet, utsiktsplatser och härlig grönska. Det märktes verkligen att våren hade kommit för länge sedan och träden var riktigt gröna och det blommade för fullt. Denna kuststig kan man faktiskt promenera från gränsen mellan Frankrike och Spanien ända ner till Blances.

13. Calella de Palafrugell

14. Hotel Garbí i Calella

I Calella de Palafrugell bodde vi en natt på Hotel Garbí . Detta hotellet låg också med helt magisk utsikt över Calella. Jag lyckades få en balkong med utsikt över både byn och havet. Hotellet är inte så stort, med bara dryga 50 rum och väldigt familjärt och mysigt. Dock aningen slitet. Här bodde vi bara en natt. Men ett otroligt prisvärt hotell, kostade bara 70 Euro för en natt inklusive frukost.

15. Sant Roc Restaurant i Calella

Vill man både äta gott och njuta av magisk utsikt så ska man definitivt boka ett bord på Sant Roc Restaurant i Calella. Det är även ett hotell, så här skulle jag absolut kunna tänka mig att bo om jag besöker Calella igen.

16. Vinprovning på  Celler Martín Faixó

Gillar man att gå på vinprovning ska man definitivt boka in ett restaurang besök och vinprovning upp i nationalparken  Parc Natural de Cap de Creus på  Celler Martín Faixó. Här var vi en dag och åt en riktigt god lunch och testade fem olika av deras viner som tillverkades uppe på deras vingård.

——————————————-

Det här inlägget är en del av samarbetet med NordicTBinCostaBrava som arrangeras av Nordic TB och Costa Brava. 

Vill du läsa mer om min resa till Costa Brava har jag många flera tips på länken. Även min vän Christian var nyligen på påsklov i Spanien.

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *