10 tips – Så reser du enkelt med en 1- årig bebis 


Efter att ha rest 13 gånger utomlands med min bebis på drygt 13 månader känner jag mig väldigt säker på vad som behövs packas med. Vad som är smart att ta med från Sverige och vad som du köper på plats. 


Ett av mina mest lästa inlägg är faktiskt 10 tips – så reser du enkelt med en 3 månaders bebis. Men allt eftersom bebisen blir äldre så ökar behovet på exempelvis mat / välling. När lilla L var 3 månader helammades han och vi behövde inte packa med så mycket grejer. 

1. Rådgör med BVC 


Oavsett ålder på bebisen när du reser rådgör alltid med ditt BVC vad de tycker. Har barnet ev sjukdomar / allergier vad bör du tänka på. Jag har alltid med en utskrift på lilla L’s längd och viktkurva med, om jag skulle behöva uppsöka läkare på resan så har jag med alla uppgifter om honom. 

2. Vaccinering 


Se till att bebisen får de vaccineringarna de behöver beroende på till vilket land ni ska resa. Lilla L var 2,5 månad när vi reste till Grekland första gången och fick därmed sin ”3-månaders vaccinering” ett par veckor tidigare för att ha mer skydd mot smittsamma sjukdomar. Rekommendation från vårt BVC. 

När vi sedan reste till Thailand i vintras betalade vi extra för att han skulle få både sin 18-månaders spruta och en Hepatit A spruta. Vi blev även rekommenderade detta från vårt BVC. Vi vill ju självklart inte att han ska få några smittsamma sjukdomar. 

3. Reseapotek


Packa alltid ett resespotek i handbagaget. Flyger man på en långresa vet man aldrig när barnen blir sjuka. Alltid skönt med smärtstillande, nässpray, febertermometer, handsprit, våtservetter, plåster, nässug, vätskeersättning och dyl i handbagaget. 

4. Solskyddsdräkter & solhattar 


Ta med flera solskyddsdräkter eller solskyddskläder och solhattar. Inför denna resan hade jag beställt en blå/grön randig från  Geggamoja och en röd/vit randig från Fred’s World båda med solskydd 50 i. Jag beställer även en storlek större på solskyddsdräkterna så blir de mer tävlande på kroppen. Plus att de kanske hinner användas mer än en säsong. Vi reser ju flera gånger per år, så det är roligt att kunna använda dem flera gånger. 

5. Solskyddskrämer 


Ta med solskyddskrämer med minst spf 50 i. Solen är ofta väldigt starkt utomlands. Starkare än i Sverige. Så på de områdena där inte solskyddsdräkten täcker smorde jag in Ludwig med solskyddskräm. Inför denna resan blev det ACO Kids Activ Sun Lotion & Spray. Enkelt att smörja in med. 

6. Mellis / Smoothie / Gröt 


Oavsett om vi reser med flyg / bil eller ska iväg på en längre utflykt har jag alltid med mig några smoothies eller grötpåsar åt lilla L. De är perfekta när hungern tryter och kladdar inte heller. Dessa från Alex & Pihl är mina favoriter eftersom de är mjölkprotein fria (även gluten fria), ekologiska och KRAV märkta. 

7. Smart blöjtips 


Blöjor finns ofta att köpa på plats. Men är faktiskt ofta dyrare i andra länder. Eftersom man nästan alltid får checka in ett eller två bagage extra gratis när man reser med en bebis, brukar jag även slänga med ett blöjpaket i barnvagnspåsen när jag checkar in barnvagnen. Det kostar inget extra och jag gillar att slippa börja semestern med att leta efter blöjor. Hur enkelt och smidigt som helst. Har ditt barn en känslig rumpa är det även skönt med ett märke som du känner till för slippa ev blöjeksem. Vi tar alltid med ett paket Libero Touch åt honom. 

8. Bärsele 


Jag skulle absolut inte kunna resa utan min Omni bärsele från Najell. Den är så skön att bära lilla L i  och han sitter bekvämt plus att ofta behöver du händerna fria när man går av och på flygplanet med handbagage. Ska hämta resväskorna på bagagebandet och dessutom tycker han det är jätte roligt att sitta i den. 

9. Resevagn 


Investera i en bra resevagn. Vi är så nöjda med vår Baby Jogger City Tour som vi beställde redan i höstas och som jag började använda som resevagn redan när han var 5 månader. Den funkar lika bra nu som då och det smartaste är såklart att den kommer i en liten ryggsäck så man kan ta den som handbagage även ombord på flygplanet. 

10. Nappflaska, haklappar, skedar 

Haklappar, små skedar, vattenflaska och pipmugg är alltid skönt att ha med sig. Man slipper fläckar på kläderna, vatten behövs ju drickas mycket och det är bra med en flaska som man vet att barnet verkligen dricker ur. 

Jag hade även med mig gröt hemifrån, eftersom min son är allergisk mot mjölkprotein. 


Läs gärna mina tips om vilka barnvänliga resmål vi har besökt det senaste året, 10 tips när du ska flyga med din bebis, eller när jag var med i Aftonbladet Web TV och pratade om resa med barn tips. 

Har du kanske några ytterligare resa med bebis tips? 

Spana också in

2 kommentarer

  1. Grymt inlägg Lina! Jag läste ju alla dina tips pärm till pärm när vi skulle åka till Brasilien 🙂 långt innan du och jag lärde känna varandra 🙂 du har dom bästa tipsen!

  2. Vi har alltid rest med alla 3 barnen sedan dom var 2 månader, långresor som kortresor och det man glömmer kan man alltid köpa på plats 🙂 kram och ser fram emot vår nästa resa utan barn 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *