Drömmen om Paris igen

Snart firar jag och maken 8-årig bröllopsdag och jag har faktiskt funderat på att fira det i romantiska Paris.  Men längre fram i vår. Staden som har något för alla. Jag har faktiskt bara varit i Paris två gånger tidigare. Första gången jag var i Paris var jag bussreseledare för ett en grupp turister och fick läsa på som en galning innan jag åkte till Paris för att kunna veta det mesta viktiga om den vackra staden. Andra gången hade jag turen att vara där via jobbet och fick en heldag i Paris, så vi turistade igen. Jag fick bara mersmak. Nu har jag länge funderat på en weekend till Paris och hoppas det blir av till våren. Paris har så mycket spännande att erbjuda.

Paris – även kallat ljusets stad

Staden är belägen vid floden Seine och här går broarna över och det är härligt att både ta en båttur på Seine eller strosa längs floden eller över broarna. Från magnifika och Paris stolthet Eiffeltornet till Notre-Damekatedralen och Moulin Rouge konkurrerar skönhet av olika slag i det omgivande landskapet med slott, högslätter, skogar och dalar.

 

Fem fantastiska sevärdheter man inte får missa när man besöker Paris

Louvren

Sagolika Louvren är nog nästan lika känt numera som Eiffeltornet.  Det är svårt att hitta tillräckliga ord för att beskriva Louvren,  som är ett av världens mest berömda konstmuséer.  Dessutom kan det storslagna palatset mitt i Paris skryta med en lång historia redan innan det blev konstmuseum.  Du kan ströva helt på egen hand eller med guidning av olika slag. Muséet har en multimedieguide för både vuxna och barn.  Det sägs att det krävs minst 3 intensiva dagar om du vill besöka hela Louvren och verkligen se allt.

Eiffeltornet

Paris mest kände sevärdhet är deras omtalade – Järndamen (la dame de fer) –  som fransmännen kärleksfullt kallar Eiffeltornet. Det  är utan tvekan Frankrikes första dam. Från sin plats vid  Jardins du Trocadéro,  sträcker hon sig som en paradmatta framför tornet.  Eiffeltornet invigdes år 1889 och  är en symbol för hela Frankrike och ett verkligt landmärke i Paris. Jag tycker det är mäkta imponerande varje gång jag flyger över Paris och man verkligen ser Eiffeltornet från så hög höjd. Jag är även väldigt sugen på att boka 58 Tour Eiifel Restaurant som är en relativt ny gourmet restaurang på första våningen i Eiffeltornet som serverar både lunch och middag.

 

Versaille

Har man tid att åka strax utanför Paris bör man besöka Slottet i Versailles – nationalparken Versailles. Slottet och den fantastisk vackra trädgården imponerar. Sedan 1979 är slottet och den tillhörande parken med på Unescos världsarvslista. I de franska trädgårdarna i Versailles slottspark hålls sommartid en spektakulär vattenfestival kallad Les Grandes Eaux Musicales där fontänerna spelar till klassisk musik som man verkligen inte får missa. Jag minns den än idag hur vackert det var när jag var där. Slottet bjuder även på en enorm historia från 1600-talet.

 

Fondation Louis Vuitton

Isberget”, ”Glasmolnet” – det skeppsformade konstmuséet Fondation Louis Vuitton i Bois de Boulogne i Paris kallas det – kärt barn har många namn sägs det. Man kan tro att man hamnat mitt i en science fictionfilm när man ser det här häpnadsväckande bygget i glas och stål, när man får känslan att det svävar ovan marken. Konstmuséet är ligger  i en av Paris vackraste trädgårdar (Jardin d’Acclimatation) mitt i Bois de Boulogne och är känd för att vara mer nyskapande, miljövänligare, mer levande och mer öppet än något annat kulturellt monument i Paris. För den konstintresserade är detta verkligen ett måste. Jag har aldrig varit på Fondation Louis Vuitton, men skulle gärna besöka det vid nästa Paris resa.

Disneyland Paris firar 25 år

Jag minns såväl när Disneyland Paris öppnade. Jag var inte så gammal då och ville väldigt gärna åka dit, men fick aldrig det. Nu har jag en dröm att ta mina egna barn dit. I år firar de 25 år. Firandet går av stapeln redan den 26 mars 2017 och Disneyland Paris erbjuder  ett omfattande program för att fira 25 år som nöjespark. Många spännande nyheter sätter guldkant på år 2017. Man kommer bland annat att kunna stiga ombord på Star Tours.  Denna nya version bjuder på en resa mellan galaxerna: en storslagen, nyskapande och händelserik resa helt i 3D. Man  kommer att korsa en mängd platser i Star Wars-galaxen och får interagera med sagans hjältar. Med en Star Wars älskande son låter detta som ett måste för vår familj. Varje dag under 2017 kommer Musse Pigg även  att presentera sin nya show: Grattis, Disneyland Paris.  Detta måste vara barnens dröm.

Detta är ändå bara fem härliga sevärdheter som Paris erbjuder. Ett litet axplock för historieälskaren, konstälskaren och vad man även kan göra med barn i Paris eller helt enkelt bli barn på nytt. Vi har tänkt oss en weekend i Paris, men ju mer jag läser på om Paris, desto mer inser jag att man bör nog ha fler dagar på sig. Vill man boka en resa till Paris så kan man göra det här.

Vilka är dina bästa Paris tips?

 

Alla bilderna i artikeln ovan är lånade från Franska Turistbyrån – Atout France.

 

 

Spana också in

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *