Flyga gravid – Hur länge gäller egentligen försäkringarna? 

Gravid i vecka 16 med Ludwig i Thailand för ganska exakt 1 år sedan. 

Nu när jag var gravid senast så var jag väldigt ressugen så jag kollade upp alla möjliga tänkbara försäkringar. 

Men hur länge vågar man egentligen flyga som gravid? 

Gravid i vecka 26 på Dominikanska Republiken. 

Gravid i vecka 15 i Thailand. 

Gravid i vecka 13 på Gran Canaria. 

Att flyga gravid är egentligen ingen fara så länge man är fullt frisk har mina läkare rekommenderat mig. Jag har gått hos tre olika läkare när jag har flugit under mina graviditeter. 

Men det viktigaste är att lyssna på sin egen kropp och fråga sin egen läkare eller MVC om råd innan om man är orolig för något. 

Eftersom jag är flygvärdinna har jag även jobbat / flugit  under mina graviditeter. Det är något som jag själv har valt för att jag har haft bra blodvärden, blodtryck och mått bra. Eftersom man vistas på en väldigt hög höjd är det viktigt som flygvärdinna och kolla upp så kroppen mår bra. 

Med min första pojke fick jag flyga till och med vecka 20, och med min andra pojke till och med vecka 16 enligt flygbolagets säkerhetsregler. Det gick jätte bra för mig och jag hade inga komplikationer. 


Min hemförsäkring och de flesta hemförsäkringar fick man flyga fram till vecka 28, alltså vecka  27+6. Det betyder att försäkringsbolaget täcker OM något skulle hända under exempelvis flygresan. Jag vet att man kan teckna en reseförsäkring där man kan flyga fram till vecka 32, men jag vet ingen försäkring som täcker från vecka 32. 

Vilket betyder att personligen så skulle jag aldrig våga flyga som gravid efter vecka 32. Även om det är en kort flygresa. Många flygbolag tillåter det, både med och utan läkarintyg. Men tänk om något händer… Då tror jag nog att man ångrar sig om man inte har någon försäkring… 


När du flyger gravid – 6 smarta tips; 

1. Ha bekväma kläder på dig. Mjuka och sköna. Man sväller ju i luften och ännu mer när man är gravid. 

2. Rör på dig ofta. Jag upplevde att kroppsdelar somnade oftare. 

3. Drick mycket vatten. 

4. Ha med dig mellanmål som frukt och snacks. Man blir ju hungrig oftare som gravid. 

5. Ha ditt resespotek i handväskan om du behöver något under flygresan. 

6. Använd stödstrumpor för svullna ben och fötter. 

Fly Safe and enjoy your holiday or Babymoon! 

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.