Lysekil – Sveriges enda stad med en tröskelfjord 


Lysekil är ännu en härlig sommar stad på västkusten. Staden är belägen precis vid Skageracks vatten och med Sveriges enda riktiga tröskelfjord – Gullmarsfjorden. Det sägs att Lysekil har en av världens unika solnedgångar. Ett fantastiskt skådespel för den som besöker Lysekil på kvällen. Det tycker jag definitivt med tanke på alla otroligt vackra solnedgångar jag har fått uppleva från närliggande Skaftö och Grundsund också. 


Vi tog bilen till Lysekil och därmed bilfärjan Gullbritt som tog oss över Skageracks glänsande hav. Vill man inte ta bilen från Skaftö går det dagligen direkt båtar både från Grundsund och Fiskebäckskil över Gullmarsfjorden till Lysekil. 


Oavsett om man kommer med bil eller båt så går det inte att missa Lysekils vackra kyrka. Mitt i staden sticker kyrktornet upp och man ser tydligt kyrkan även från Fiskebäckskil. 

Gillar man havsdjur och vill se hur dessa har det under vattenytan kan jag starkt rekommendera Havets Hus.  Vi har besökt det flera gånger och man får lära sig mycket om livet som råder i havet. 

I år tog vi ett litet shoppingbesök och strosade runt i staden. 


Det fick bli en dagsutflykt eftersom det var en grå och molnig dag. Vi försökte hitta en frisör till äldsta sonen men de flesta hade semester stängt. Lilla sonen fick ett besök på BVC. 


Orkar man inte promenera runt i den mysiga lilla västkust staden kan man även åka runt i ett litet tåg. 

Spana också in

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.