Pass  – Rosa pass / provisoriskt pass  #5

  
Att kolla så att sitt pass är HELT och giltigt minst 6 månader efter att man kommer hem ifrån sin resa är väldigt bra att kolla upp innan man ska ut och resa. Till vissa länder krävs också att man är sig lik på bilden i passet. När vi åkte till Thailand i vintras hade ju sonen fortfarande sitt bebis pass. Men vi tog det säkra före det osäkra och skaffade ett nytt pass i sista sekunden innan avresan, så han var sig lik på bilden i passet. 

Som flygvärdinna borde man ju ha stenkoll på allt gällande pass och kanske aldrig äga ett Rosa Pass/ Provisoriskt Pass. . . Men det har jag gjort. 

  
Året var 2006 och jag bokade en sista minuten resa till Cypern 5 dagar. Flyget avgick galet tidigt på morgonen. Jag kom till Arlanda och checkade in och visade mitt pass. Check in damen påvisade att mitt pass inte var helt. Några millimeter trasigt i kanten och rev upp det, så det gick ännu mer sönder… Hon sa antingen får du göra ett provisoriskt pass eller så kommer du inte med flyget. Eftersom Cypern inte är med i Schengen så var detta extra viktigt. Jag höll på bryta ihop. . . 

 Men skyndade till Arlanda Pass Polisstation på morgonkvisten. 1000 spänn fattigare hade jag mitt rosa pass och mitt resesällskap väntade i gaten och jag hann i sista sekunden med flyget. Lucky Me! 

En olycklig början men en lyckad resa till Cypern. 

Efter det har jag verkligen lärt mig en rejäl läxa. Jag har stenkoll på alla våra pass och har dem alltid i en plattficka, så de inte ska gå sönder. 

Har du någon gång ägt ett rosa pass? 

Spana också in

14 kommentarer

 1. Vad är ett rosa pass? (Har läst ditt inlägg två gånger men förstår inte vad ett rosa pass är) Jag har precis insett att mitt pass går ut i november. Ganska klantigt att inte kolla innan man ger sig av på en 1 år lång resa… Men då är vi uppe i Tyskland, så då kanske det funkar ändå… hoppas jag 😉

 2. Vad är ett rosa pass? (Har läst ditt inlägg två gånger men förstår inte vad ett rosa pass är) Jag har precis insett att mitt pass går ut i november. Ganska klantigt att inte kolla innan man ger sig av på en 1 år lång resa… Men då är vi uppe i Tyskland, så då kanske det funkar ändå… hoppas jag 😉

 3. så märkligt! Jag är också flygvärdinna och har varit med om samma grej när vi skulle åka till Egypten (privat) för några år sedan. Jag trodde att hon skämtade med mig när vi skulle checka in, men så var uppenbarligen inte fallet..Som flygresornal är man ju dessutom inte ute på flygplatsen flera timmar innan avgång när man skall resa privat, så det var på håret att vi hann ut för att fixa provisoriskt pass.
  Tydligen slits passet enormt när det ligger i crewväskan..:)

 4. så märkligt! Jag är också flygvärdinna och har varit med om samma grej när vi skulle åka till Egypten (privat) för några år sedan. Jag trodde att hon skämtade med mig när vi skulle checka in, men så var uppenbarligen inte fallet..Som flygresornal är man ju dessutom inte ute på flygplatsen flera timmar innan avgång när man skall resa privat, så det var på håret att vi hann ut för att fixa provisoriskt pass.
  Tydligen slits passet enormt när det ligger i crewväskan..:)

 5. Jag har aldrig ägt något rosa pass men jag landade i passbytartagen nu inför hösten, lite oplanerat. Det fick helt enkelt bli nytt pass och därmed ny ESTA inför NYC-resan, byte av uppgifter i redan gjorda bokningar och så vidare. Tradigt men nu har jag i alla fall ett giltigt till 2020.

 6. Jag har aldrig ägt något rosa pass men jag landade i passbytartagen nu inför hösten, lite oplanerat. Det fick helt enkelt bli nytt pass och därmed ny ESTA inför NYC-resan, byte av uppgifter i redan gjorda bokningar och så vidare. Tradigt men nu har jag i alla fall ett giltigt till 2020.

 7. Det var faktiskt en period för några år sedan då ovanligt många pass gick sönder och de fick byta tillverkningssätt. Hade en kompis vars pass drogs sönder vid inresa i Budapest vill jag minnas det var.

 8. Det var faktiskt en period för några år sedan då ovanligt många pass gick sönder och de fick byta tillverkningssätt. Hade en kompis vars pass drogs sönder vid inresa i Budapest vill jag minnas det var.

 9. Jag har aldrig ägt ett rosa pass trots min något glömska läggning 😉 Både jag och min man är alltid rätt nervösa för det och värre har det blivit nu när vi har både barn och en hund som ska ha hela, giltiga och rättstämplade pass 🙂
  Hälsningar Linnea i Bayern

 10. Jag har aldrig ägt ett rosa pass trots min något glömska läggning 😉 Både jag och min man är alltid rätt nervösa för det och värre har det blivit nu när vi har både barn och en hund som ska ha hela, giltiga och rättstämplade pass 🙂
  Hälsningar Linnea i Bayern

 11. När jag och min sambo skulle på vår första weekend ihop kom han på samma morgon; Passet kan vara bra att ha ja! Men var är det? Samma morgon stod vi hos passpolisen på Landvetter och stampade. Och gick glada därifrån med ett rosa pass. Får erkänna att jag själv har haft ett pass som hängde på sista tråden innan jag bytte ut det. Ingen skada (missad resa) skedd men en resesäljare (…som jag) borde med ha koll på det… =) Nu för tiden har jag min älskade passplånbok!

 12. När jag och min sambo skulle på vår första weekend ihop kom han på samma morgon; Passet kan vara bra att ha ja! Men var är det? Samma morgon stod vi hos passpolisen på Landvetter och stampade. Och gick glada därifrån med ett rosa pass. Får erkänna att jag själv har haft ett pass som hängde på sista tråden innan jag bytte ut det. Ingen skada (missad resa) skedd men en resesäljare (…som jag) borde med ha koll på det… =) Nu för tiden har jag min älskade passplånbok!

 13. Jag har aldrig ägt ett rosa pass, men det har hänt att jag har trott att jag skulle göra det. Då jag slarvat bort mitt vanliga pass och inte hittat det förrän i sista sekunden 🙂

 14. Jag har aldrig ägt ett rosa pass, men det har hänt att jag har trott att jag skulle göra det. Då jag slarvat bort mitt vanliga pass och inte hittat det förrän i sista sekunden 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *