Fira en Grönare Jul med Hälsans Kök

 

I år har jag bestämt mig för att vi ska fira en grönare jul med vegetarisk mat på julbordet. Vi ska fira ”Lilla Julafton” hos oss i år dan före doppardan och då tänkte jag bjuda på en Filodegspaj med grönkål, cheedarost, soyafärs och a la bacon från Hälsans Kök.

20141217-193525.jpg

 

 

Pajen var verkligen otroligt god tyckte både jag och maken som var tvungen att tjuvsmaka på den. Nu ska resten frysas in och bjudas på, på Lilla Julafton. Men först vill jag bjuda er på receptet, så himla gott. Jag som inte ens gillar Jansons Frestelse, har fått en ny idé. Varje år försöker jag komma på nya rätter, antingen desserter eller mat. Förra året introducerade jag både Pepparkakskladdkaka & Saffranskladdkaka, men i år fick det bli en maträtt istället.

Filodegspaj med grönkål, cheddarost, sojafärs och a la bacon.

PAJSKAL: 250 gram filodeg ca 70 gram smält smör
FYLLNING: 200 gram grönkål 4 schalottenlökar 3 vitlöksklyftor 1 pkt Färs från Hälsans Kök 1 pkt Tärningar á la Bacon från Hälsans Kök smör och rapsolja till stekning 200 gram cheddarost

ÄGGSTANNING: 3 st stora ägg 4 dl mellangrädde 1 tsk flingsalt 1 krm grovmalen svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka vitlök och lök och stek dem mjuka och glansiga i smör. Häll ner sojafärsen i löken och stek tills färsen är tinad och mjuk, tillsätt lite mer smör/rapsolja om det blir för torrt i stekpannan. Riv eller skär grönkålen i mindre bitar och lägg ner i stekpannan, vänd runt tills grönkålen blir mörkare och mjuknar. Stek a la bacon i rapsolja tills att de har en fin krispig yta, vänd ner i sojafärsblandningen.
Smält smöret till pajskalet, täck botten på en springform, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper, smörj sedan formens insida med smör. Lägg filodegsark omlott i springformen, pensla med smör mellan varje lager. Varva riven ost med färsblandningen i pajskalet, vispa ihop  ingredienserna till äggstanningen och häll ner i pajskalet. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna innan servering. – MUMS!

8  PORTIONER UGN 200 grader

 

Spana också in

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *