Mode, vatten och mänskliga rättigheter

Igår den 22 mars var det Världsvattendagen och Indiska är ett företag som stödjer Water Aid.

20140323-202523.jpg

I måndags var jag på en mycket intressant presslunch tillsammans med Diana som Indiska hade om mode, vatten och mänskliga rättigheter. De är ju helt otroligt hur mycket vatten det går åt att bara tillverka ett klädesplagg och tänk vilken lyx vi har i Sverige som har RENT dricksvatten i kranarna. Det finns de ju inte världen över….

Genom INDISKAs samarbete med Water Aid ges människor i slumområden i Indien möjlighet till ett friskare liv genom att få tillgång till dricksvatten och toaletter. Hittills har INDISKA släppt två samarbetskollektioner, med Ingegerd Råman och Miss Li, samt haft Runda Upp-aktiviteter i butik till förmån för WaterAid.

20140323-202710.jpg

En sak som berörde mig mycket också är ju hur viktigt det är att Tvätta rätt ♥ För är det något som jag gör, så är det definitvit att tvätta kläder ofta och det gissar jag sker i varje familj ofta om inte dagligenl.

Genom enkla handlingar som att tvätta rätt, gör vi miljön en stor tjänst samtidigt som vi ger våra kläder en längre livslängd. Här ger vi några tips till vad du kan tänka på.

Tänk på att klädernas livslängd till största delen beror på hur de sköts. Var rädd om dina kläder så håller de längre.

Sortera tvätten i ljust, mörkt och kulört. Blanda inte. Stäng blixtlåsen, töm fickor och vänd kulörta och mörka plagg ut och in så håller färgerna bättre. Lägg gärna plagg du är lite rädd om i en tvättpåse för att öka hållbarheten.

Dosera tvättmedel enligt anvisning på paketet. Överdosera inte. Om vattnet där du bor är hårt använd lite mer tvättmedel, är det mjukt använder du lite mindre. Använd inte tvättmedel med blekmedel till mörk eller kulört tvätt. 

Vid handtvätt, lös upp tvättmedlet noga innan plagget läggs i. Använd ett milt tvättmedel avsett för handtvätt. Undvik att gnugga och vrida. Skölj plagget noga. Undvik blötläggning, det kan ge färgskador som aldrig går bort.

Jag är nog en av de få som faktiskt gillar att tvätta och det bästa jag vet är rena och nytvättade kläder och sängkläder. Så tvätta är verkligen ett rent nöje som jag gärna gör ett par gånger i veckan.

Gillar du att tvätta?

 

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *