Dubai med barn

En stad som står mig varmt om hjärtat är Dubai. Jag älskar verkligen den staden. Jag har som ni vet varit där flera gånger både på semester och jobbrelaterat. Men jag har aldrig varit där med Oscar, men planen är såklart att åka dit någon gång med honom.

Min vän Jenny har däremot nyligen varit i Dubai med sin lilla familj.  Så här kommer en liten berättelse ifrån henne. Det som jag imponeras mycket av med Jenny är att hon reste på sin allra första resa med sin dotter till USA helt själv när dottern bara var några månader. Det tycker jag är strongt och vågat gjort. Ni ser ingetnting är omöjligt vad det gäller resa med barn. Allt går om man vill. Det är bara den där STARKA viljan som behövs 😉

20130119-201807.jpg

Eftersom vi reste med en liten tjej på 18 månader utgår tipsen från vad som funkar med en sådan reskamrat, men eftersom hon är ganska lätt att ha att göra med kunde vi göra en hel del som även kan passa resande utan barn. Några saker har jag också med från förra resan, när vi bara var två.

Promenera. Det går faktiskt, även om Dubai precis som USA är väldigt bilfokuserat eftersom det består av ett antal olika väldigt tätbebyggda områden med sjufiliga motorvägar emellan. Dubai Marina har en lång, fin promenadväg runt hela kanalen och i närbelägna Jumeirah Beach Residence finns ett långt shoppingstråk som heter ”The Walk” där man också kan gå. I Downtown Burj Khalifa finns både gångvägar och breda trottoarer längs bilvägarna. I Souk Madinat kan man också gå, åtminstone inomhus, och man kan även gå runt i Deira och Bur Dubai. Allra längsta sträckan är förmodligen ute på cirkeln runt Palm Jumeirah, men där ser man mest vatten och hotell under byggnation.

Åk Metro. Eftersom Dubais ”tunnelbana” till största delen i själva verket går upphöjd på pelare så är det ett bra sätt att både transportera sig och se hur det ser ut mellan områdena. Det är billigt också, för 60 dirham får man ett dagskort i guldklassen (alltså vagnen längst fram med fönster så man ser vart man åker och hur spåren och stationerna verkligen ser ut) och det är det väl värt.

Prova gratisstranden bredvid Hilton i Jumeirah Beach Residence-området. Vi hade förstått det som att alla stränder ägdes av hotellen och att det därmed krävdes inträde för att komma in och var därför på väg till Sheraton som skulle ha den billigaste beach cluben. Men på väg dit hittade vi en gratis strandbit som det inte alls var något fel på, till vänster om Hilton.

Prova restaurangerna i Dubai Marina. Vi fastnade för en som hette Arabiska som låg nära Marriott där de hade jättestora och jättegoda meze, till exempel en blandning av kalla meze med bland annat himmelsk fattoush-sallad och dito hommous. En indisk restaurang med jättegod mat och underbar service hette Zafrán och låg utomhus en trappa upp i Dubai Marina Mall.

Titta på hajar i ett gigantiskt akvarium. När vi var i Dubai Mall passade vi på att besöka akvariet och titta på allt från hajar och rockor till jättekrabbor, bävrar och ormar. De har en lång tunnel där man går omgiven av vatten och fiskar, en jättehäftig upplevelse. Utanför luras man lätt in på Rainforest Café, vilket nog ändå får rekommenderas. Maten var inget vidare (modell TGI Friday’s) men det var en rolig miljö med djur som rörde sig och lät och konstgjorda åskväder.

Titta på utsikt från 124:e våningen. Vi åkte också upp till observationsdäcket i Burj Khalifa, vilket bör förbokas på nätet om man inte vill betala fyra gånger så mycket. Vi tog 16.30-turen, vilket var väldigt lagom för då hann vi ner lagom till klockan 18 och hann gå en liten promenad innan vi åt middag i Souk Bahar som ligger på andra sidan fontänen. Det visade sig vara helt klockrent, dels för att restaurangen Baker & Spice som vi åt på hade helt underbar ekologisk mat (jag åt tre olika sallader och mitt livs godaste varma choklad till efterrätt) och dels för att vi fick bästa platserna att se ljus-, ljud-, vatten- och eldshowen i fontänen som började 20.00.

Att åka vattentaxi till hotell Atlantis på Palm Jumeirah, äta lunch där (tokdyrt!), promenera längs yttre cirkeln och ta monorail tillbaka var dock inte helt rekommenderbart. Promenaden var okej, men maten var tokdyr och monorail-banan är inte anknuten till något utan slutade mitt i en motorvägskorsning och det tog ett bra tag att hitta en taxi därifrån. Vi kände oss som liftare, så då var det extra skönt att veta att det knappt finns någon kriminalitet där.

Besök soukerna. Vi hann också med en snabb tur till tygsouken för att köpa några färgglada pashmina- och sidensjalar, men det la vi mer tid på förra gången. Då köpte vi också varsin outfit i lokal stil, som har varit roliga att ha på maskerad. Den gången var vi också i kryddsouken och guldsouken och blev medlurade till en liten gömd butik där de sålde kopior av väskor, klockor och allt möjligt annat, men det skippade vi den här gången. Det är dock en upplevelse och bör göras när man är där!

Dubai är märkligt på många sätt men faktiskt ett riktigt bra resmål. Jag och min man var där en långhelg för några år sen och ville gärna åka tillbaka, dels för att vi verkligen hade det bra där men också för att se hur det hade gått med alla stora byggprojekt. Och som tur var så visade det sig vara nästan ännu bättre för en liten familj än för ett par utan barn. Här är några av de sakerna vi gillade:

Klimatet var perfekt för en resa strax efter nyår, dvs när man behöver det som bäst. Som bra svensk sommar. Jag frös lite vissa kvällar, men det är för att jag är frusen av mig. Och solen sken varje dag – vilket den tydligen alltid gör.

Människorna är jättetrevliga, särskilt mot små barn, och alla pratar engelska. Förmodligen en följd av att 80 procent av befolkningen kommer från alla möjliga andra länder och det blir det gemensamma språket.

Det tar bara sex timmar att flyga dit och tidsskillnaden är bara tre timmar – åt rätt håll. Den som går och lägger sig halv åtta hemma kan alltså fortsätta med det men då halv elva lokal tid, vilket gör att föräldrarna dels kan äta middag när andra gör det, dels får sovmorgon till halv nio. Eller det kan man i alla fall intala sig :-)

Maten är jättegod och det är billigare än i Sverige att äta ute. Alla tänkbara kök finns att tillgå i områdena där man rör sig så det är bara att välja och vraka. Vi åt mycket indiskt och arabiskt men det finns som sagt ett oändligt utbud.

Utbudet av saker att se och göra är också oändligt. Bara att gå omkring och se allt som de har byggt på otroligt kort tid är intressant. Mycket är också högst, störst, längst, nyast eller bäst i världen, exempelvis världens högsta hus, världens största shopping mall och världens längsta inomhusskidbacke.

Förra gången passade vi också på att besöka några rooftop bars, men det var inte läge den här gången.  Få gärna mer resinsiration hos Jenny.

 

Vilka fantastiska och BRA tips från Dubai. Flera av sakerna har jag själv inte ens gjort, så nu längtar jag ännu mer till Dubai. Nu är det snart 1 år sen jag var där sist och i år blir det nog ingen tripp dit tyvärr… men SNART hoppas jag.

Vill du bli min nästa gästbloggare? Det vore jätte KUL. Maila gärna din resberättelse + en bild till lina_g80@hotmail.com

Spana också in

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *