Rönninge By i Täby

Rönninge Sjön

För att promenera bort till Rönninge By behöver man gå en bit längs små stigar, hagar och längs Rönninge Sjön. Vi parkerade vid Hägernäs Station på en stor kostnadsfri parkering och promenerade bort till byn. Det är ca 1,5 km enkel väg. Så en bra bit om man går med småbarn.

Rönninge by en historisk upplevelse

Här kan man känna historiens vingslag i byn och dess omgivning.

Rönninge By ligger i Täby,  som ligger norr om Stockholm. Byn är omgiven av väldigt vacker natur vid Rönninge Sjöns östra ände. Detta område har varit bebott i tusentals år.
Dagens norr och södergårdar i byn daterar så tillbaka till 1600-talet då de var arrendatorgårdar under Rydboholm där Brahefamiljen höll hov.

Ett besök i Rönninge Byn är som att uppleva historiens vingslag och känna avkoppling och möjligheter på landsbygden i en genuin bondgårdsmiljö med alla tillhörande djur. En riktigt härlig utflykt ut på landsbygden, men inte alls långt ifrån storstan.

Här njuter man av härliga landskap, vatten, stora åkrar och ängar, gamla vackra hus, får närheten till fina djur och lära sig en del om historia om man önskar.

Raststuga

Vi var här en vardag när det var stängt i byn. Så vi hade med egen matsäck som vi åt i en mysig liten raststuga precis vid vattnet.

Lekpark

Strax utanför Raststugan låg en fin båtlekpark som man kunde leka i och låtsas att man körde båt.

Djur

Här finns hästar, tuppar, höns, getter och katter att skåda under veckorna. Jag tyckte mig skymta får i en hage längre bort. Och läste även om grisar. Men de såg vi dessvärre inte.

Det häftigaste av allt var nog att alla getterna gick helt fria. De var i en hage, men kröp själva under stängslet och vidare in en trädgård där de tog för sig av sin egna lunch. Min son älskade att studera dessa urgulliga små getterna.

Öppettider
Gården har bara öppet lördag-söndag 11-16. Men vi var här en onsdag och var näst intill ensamma. Men eftersom det går promenadslingor kring byn, så var det många som var i farten på både cykel turer och promenader.

Hitta hit

Vi körde till Hägernäs Station och promenerade, ca 1, 5 km.

Tips på andra utomhusaktiviteter i Stockholmstrakten

Önskar du andra tips till aktiviteter i Stockholm, så har jag tidigare skrivit om;

Skavlötens Frilufsgård i Täby

Täby Discgolfbana

4H-gårdar i Stockholm med omnejd

15 utomhus utflykter i Stockholm 

6 av Stockholms vackra Skärgårdsöar

13 tips på saker att göra i vår vackra huvudstad

15 tips till somriga Kungsholmen

9 tips till Vaxholm 

9 tips till Nynäshamn 

Rosenhill på Ekerö 

Roliga lekparker

Uppsala – En bubblare, staden ligger ju knappt en timme från Stockholm.

Spana också in

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *