Vandra på Sörmlandsleden etapp 56 och 57

56. Trosa – Tullgarns slott, 20 km

Från Trosa kan man vandra hela vägen till vackra Tullgarns slott. Eller flera av de som erbjuder vandringspaket i Trosa, kör till Tullgarns Slott och släpper av. Sedan får man med sig matsäck och vandra de dryga 2 milen tillbaka till Trosa. Så man går en omvänd tur istället.

Start eller mål vid vackra Tullgarns slott

Tullgarns slott är både en trevlig start eller mål. Man får absolut inte missa att strosa omkring vid slottet och i den vackra slottsträdgården. Missa inte en promenad bakom slotten och nere vid vattnet för mysig miljö och härliga vyer.

Lummig miljö bland hästhagar

Från Tullgarns Slott passerar man några hästhagar och en härlig lummig miljö. Sedan får man vandra i vacker skogsterräng innan man sedan kommer  upp på Pilskogsbergen med magnifik utsikt över Tullgarnsviken och slottet som en gång i tiden var kung Gustav V:s sommarresidens.

Kring Stensund går leden i omväxlande kuperad terräng och i öppet landskap vandrar man sig vidare mot Anderviken. Uppe på berget ligger ett skärmskydd. Innan du kommer fram till Komötet passerar du en gammal kalkugn. Vid kalkbrottet spelades på 1950-talet in scener till filmen ”Mästerdetektiven Blomkvist” av Astrid Lindgren. Vid Komötet kan man bada om vädret tillåter.

Väl framme i Trosa kan man strosa längs gästhamnen och in mot Trosa ån och gå längs den. Trosa är verkligen en riktigt mysig liten svensk idyll.

Vi vandrade inte hela leden på vår vistelse i Trosa. Men en liten bit blev det.

Etapp 57 är Tullgarns slott – Kasholmen, Mörkö, 11,5 km

Där etapp 56 slutar eller börjar, börjar även etapp 57.  Även den är en intressant och omväxlande sträcka. Leden går först genom Djurgårdsparken med gammal ädellövskog där mången drottning och prinsessa tagit sin morgonpromenad, för att inte tala om Kung Gustav V som hade Tullgarn till sitt sommarresidens för länge sedan.

Leden passerar även Tullbotorp som till och med oktober 2009 var en fältstation tillhörande Stockholms universitet. Stationen, som numera är privatbostad, består av en gammal skolbyggnad och användes främst till undervisning i biologi.

Vidare fortsätter vandringen i cirka 5 km till naturreservatet Näset, som också är värt ett besök. Längst ut på Näsudden finns en vackert belägen rastplats. Vid Näset går det att parkera om man inte vill gå hela sträckan. Här finns även två toaletter men dessa underhålls inte av Sörmlandsleden.

Hitta hit

Starta vid Tullgarns eller i Trosa.

Spana också in

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *