12- trevliga tips till Marstrand

Kustsamhället Marstrand ligger dryga 45 minuter norr om Göteborg. Till Marstrand hör de två öarna Koön och Marstrandsön.

Marstrand är ett seglar- och badsamhället som är en storfavorit för de flesta besökare. Här kan man upplev den häftiga atmosfären vid Carlstens Fästning, kajen med båtar av alla slag och mys, så väl lyxiga yachter till mindre båtar, mysiga kvarter med bilfria gator. Man hittar också restauranger och caféer i toppklass samt sol och salta bad. Just sommartid är Marstrand ett välbesökt ställe, så räkna med mycket folk när du reser hit. Jag har länge drömt om att åka till Marstrand och i år bokade jag in det på sommarens roadtrip.

1. Åk till Marstrandsön

Marstrandsön åker man till med en kort färjetur över sundet och här välkomnas av en levande och samtidigt historisk miljö med små gränder, den spektakulära fästningen och havsutsikt vart man än vänder sig. Längs bryggorna i Sveriges största gästhamn ligger båtarna tätt och med GKSS Match Cup Sweden första veckan i juli är Marstrand definitivt seglingens huvudstad i Sverige.

Ta dig hit:

Man åker enkelt till Marstrandsön med en linfärja ifrån hamnen i Marstrand. Det kostar 40 kr /pp ToR och tar ca 2-3 minuter. Den går även varje kvart, så det var väldigt enkelt och smidigt.

 

2. Promenera omkring

Marstrandsön är trevlig att promenera omkring på. Både längs vatten såväl som på de små klapperstens gränderna och spana in de färgglada och tjusiga husen. Det är även barnvagnsvänligt, så länge man orkar köra på klapperstenar och upp och nedför.

3. Njut av en god picknick

Vi hade bokat en lunchpicknick från Marstrands Havshotell som vi tog med oss över på Marstrands ön. Efter en kort promenad från hamnen, slog vi oss ner på en gräsplätt och blickade ut över havet medan vi åt vår goda picknick.

4. Besök Carlstens fästning

Marstrands största och mäktigaste sevärdhet är Carlstens Fästning.  Den ligger högst upp på Marstrandsön och man kan skåda den i stort sett vart du än befinner dig i Marstrand. I mer än 300 år har den väldiga väktaren skyddat den lilla trästaden nedanför. Idag är fästningen verkligen en fängslande upplevelse som är värd att besökas och ett minne för livet.

Bo över på Soldathotellet

Carlstens Fästnings kraftiga murar ringlar sin trygga famn kring Donjonen och Kommendantshuset. I dessa 1700- och 1800-tals byggnader kan man om man vill övernatta i Soldathotellets charmiga rum, precis som tusentals soldater gjort genom åren.

Carlstens Fästning är öppen året runt och det är mäktigt att promenera omkring där uppe och man får öven en gedigen utsikt över både Marstrand och ut mot öarna, havet och horisonten.

 

5. Njut av vackra vyer

Uppifrån Carlstens Fästning har man en vacker vy ut över havet. Vi passade på att ta lite bilder där upp och vi skrattade så vi nästan kiknade. Det kanske syns på bilden. Än så länge orkar jag swinga min 5 åring upp i luften och han älskar´t!

6. Lek i rolig lekpark

Nära färjeläget där vi kom in med båten fanns en väldigt rolig båtlekpark. Här fastnade vi en lång stund. När vi kom var det nästintill folktomt, men det tog bara ett par minuter så var det många ungar där.

7. Njut av vackra färgglada hus

Drömmer man om färgglada hus i Karibien, kan jag trösta er med att ni kan åka till Marstrand. Det är minst lika färgglatt och mysigt i Marstrand också. Framför allt sommartid när det är varmt och skönt utomhus.

 

8. Bo härliga Marstrands Havshotell

Marstrands Havshotell ligger på den yttersta kajen i Marstrand innan havet tar över. Här upplever man verkligen ett avkopplande boende, överraskande mat och ett salt spa. Med andra ord ett hotell som bara måste upplevas. Dessutom har hotellet närhet till hav och häll på världens västligaste uteservering och rejäl omtanke à la Västkusten. Man hittar detta smultronställe mindre än en 1 timme från Göteborg.

 

9. Gå på spa och njut av lugnet på Marstrands Havshotell

Västkusten och havet erbjuder en extraordinär upplevelse med härligt spa och salta hav.
Ett besök på Marstrands Havshotell är något utöver det vanliga. Man kan besöka hotellet året runt och det finns något för alla. I alla deras paket ingår entré till deras härliga spa med bubblor, varmt, kallt och salt. Vardag, fredag, helg, högtid, romantik eller något helt annat. Oavsett tillfälle har dem mängder med uppfriskande SPA-paket på Västkustens ikoniska pärla, Marstrand

10. Ät gott på Ottos Vardagsrum & Kök

 

Ät gott på restaurang Ottos Vardagsrum & Kök. Vi hade turen att få ett bord utomhus med trevlig utsikt mot havet och Marstrandsön när vi åt middag där. Vi åt kvällens varmrätt som var en helstekt kalventrecôte  med varm potatissallad, grönsaker vänd i örtvinägrett med rödvinssky och dragonmajonnäs.

11. Shopping i små gulliga butiker

Både i Marstrand och på Marstrandsön hade de små gulliga butiker med både kläder och olika prylar.

12. Ät och drick gott

Det fanns även ett stort urval av restauranger, barer och caféer, så man behövde verkligen inte vara hungrig eller törstig.

Hitta hit

Man tar sig hit enkelt med båt. Men även med bil eller buss fungerar det fint. En knapp timme norr om Göteborg och en knapp timme söder om Uddevalla bilvägen.

Har du varit i Marstrand? Något som jag har missat?

Andra tips till vackra Bohuslän

15-trevliga tips i vackra Bohuslän

Världsarvet Tanums Hällristningar

Vandring på Skaftö

Spana också in

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *