13 härliga badplatser i Stockholms området

Stockholm med omnejd har en uppsjö av härliga badplatser. Både fina stränder med havsbad eller vid sjöar. Och även flera bad med badbryggor i innerstan.

Under årens lopp har vi besökt flera olika bad för att testa oss fram vilka som är bra och trevliga.

Så härmed bjuder jag på många härliga badplats och strandtips i denna sommar värme.

Simma lugnt!

1. Djurö Havsbad på Djurö

Älskar man att bada i havet är Djurö Havsbad ett fint alternativ. Stranden är inte jätte stor, men det finns många roliga sportaktiviteter att sysselsätta sig med, om man inte bara vill bada.

2. Norrhamnsbadet i Vaxholm

Norrhamnsbadet är en liten badplats vid Batteriparkens västra udde i Vaxholm. Här finns det badklippor och en mindre sandstrand. Det är ett omtyckt och populärt friluftsbad för många närboende och besökare Här kan man svalka sig under varma sommardagar och varför inte avnjuta en medhavd utflyktskorg mitt i Vaxholmsidyllen.

3. Gålö Havsbad

Gålö havsbad är en härlig strand och gräsmatta som är perfekt att åka till för att bada eller njuta av det härliga sommar vädret. Gålö Havsbad är den till ytan största turistanläggningen i hela Mälardalen. Här finns både fina stränder, vandrarhem, camping, närmare hundra husvagnsplatser, 30 000 gästnätter och en miljon besökare varje år. Här finns  även skärgårdskrog, bar och bastu och äventyrsgolf.  Sandstranden är skärgårdens längsta, fina badklippor ligger lättåtkomliga, sju vandringsleder slingrar sig genom naturreservatets jordbruks- och kulturlandskap, utmed stränder och upp till bergets högsta topp.

Ett riktigt härligt stället med andra ord. Vi besökte Gålö Havsbad en härlig men blåsig sommardag. Dock var jag lite besviken på att det var grovkornig sandstrand.

4. Lundhagsbadet på Ekerö

Lundhagsbadet ligger vid Mälaren på södra delen av Ekerö.

Ekerö är en riktigt fin och grönskande ö, strax utanför Stockholms innerstad

5. Fågelöuddebadet på Lidingö

Fågelöuddebadet ute på Lidingö är Lidingös mest populära fritidsbad. Med sin långa fina sandstrand, faciliteter och hopptorn är Fågelöudde mycket välbesökt under sommarmånaderna.

Här finns en lång sandstrand, hopptorn, servering, grillplats och minigolfbana. Toaletter finns också på området.

Det var en grovkornig sandstrand, så den var inte alltid skön att kliva på. Sedan hade den bryggor med stege som man kunde gå i och ur vattnet ifrån om man inte ville hoppa.

Man kunde ligga både på stranden eller på en stor gräsmatta om man hellre föredrar det.

Det var verkligen roligt med ett hopptorn. Kön ringlades lång både till 5 m hoppet och 3 m hoppet. Verkligen en bra badplats för både stora som små.

6. Långholmsbadet på Långholmen

Lugna och fridfulla Långholmen är framförallt känt för Långholmsbadet. Det är en fin liten sandstrand som fylls av soldyrkare och badsugna på sommaren. Igår när sommarens första riktiga dag kom till Stockholm, passade vi på att ta en utflykt till ön.

Här slingrar sig gång- och cykelvägar  mellan träden och trädgårdarna. På Långholmen finns även ett gammalt fängelse som ön är känd för. I 1600-talshuset Stora Henriksvik i trä ligger ett café och ett litet museum där du kan se porträtt och texter till minne av poeten och musikern Carl Michael Bellman, om man är intresserad av det.

7. Hornsbergsstrands- och Kristinebergs badbryggor

I Stockholms innerstad finns flera olika bad. Närmast oss på Kungsholmen ligger Kristinebergs badbryggor eller Hornsbergsstrands badbryggor, där vi brukar gå ner och bada eller ta ett kvällsdopp.

Nere vid vattnet i Hornsberg och Kristineberg bjuds det även på en magiskt vacker solnedgång, när är det är sol. Bada eller ha picknick till denna vyn är verkligen det bästa med Stockholm sommartid.

8. Näsaängsbadet i Täby

Näsaängsbadet  i Täby är ett härligt strandbad som är långgrunt och barnvänligt. Här finns inga badbryggor utan bara en strand och en stor gräsmatta.

Gräsmattan kantas av en jätte rolig lekpark med klätterställning, gungor, båt och linbana.

Även bra för de som inte gillar att ligga i sanden med en stor härlig gräsmatta.

9. Smedsuddsbadet på Kungsholmen

Smedsuddsbadet är det största strandbadet på Kungsholmen, som ligger i närheten av Rålambhovsparken. Här finns en sandstrand och även en mindre brygga att bada ifrån.

I anslutning finns en stor gräsmatta och toaletter.

10. Grisslinge Havsbad på Värmdö

Grisslinge havsbad är ett härligt strandbad som är beläget mellan Gustavsberg och Hemmesta. Badet ligger vid Grisslingefjärden på östra Farstalandet.

Badet har en cirka 300 meter lång sandstrand och räknas till ett av Värmdös mest populära friluftsbad. Längs stranden finns även flera bryggor att bada ifrån och även en handikappvänligbrygga. När man väl badade kändes det som det var ett stort bad.

11. Tanto strandbadSödermalm

Tanto strandbad ligger vid Årstaviken, nära Drakenbergsparken. Här kan man bada både från den lilla stranden eller ifrån klipporna om man hellre önskar det. I Tantolunden finns även en fin lekpark.

 

12. Kaananbadet i Bromma

Kaananbadet har både fina sandstränder uppdelade på två platser med klippor emellan, en stor gräsmatta om man hellre ligger på klippor eller gräs och sedan gungor på två ställen.

13. Ängbybadet i Bromma

Ängbybadet har en strand eller det är som två mindre stränder som  ligger i området Ängby i Bromma. Ca 10 min promenad från Ängbytorget som även är en T-banestation. Här badar man i sjön Mälaren.

Det är barnvänliga stränder och det är relativt långgrunt. Det finns även en handikappanpassad del av stranden och ett stort grönområde att hänga på.

 

Har du tips på andra trevliga badplatser som jag inte får missa? Kommentera gärna. 

Spana också in

2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *