Ängsjös barnvänliga friluftsområde i Järfälla

Ängsjö frilufts­gård och frilufts­område ligger på Ängsjövägen 141 i Järfälla, cirka 4 km norr om Stäket i kommunens nord­spets. Här kan man aktivera sig året runt på olika sätt. Det finns alltifrån motionsspår, badplats, lekparker och fina strövområden för att uppleva naturen.

Senaste veckorna när solen har skinit har jag sett otaligt många bilder i mitt flöde av bekanta som har varit här, så äntligen idag slog vi tag i saken och åkte hit hela familjen för en mysig familjedag.

Lekpark och hinderbana

I Ängsjö friluftsområde fanns flera roliga lekparker och en hinderbana. Den passade såväl små barn som stora bar. För oss som har stor åldersskillnad på våra barn, är det väldigt betydelsefullt när båda barnen gillar utflykterna.

Trollskogen

De hade en gullig liten trollskog att gå omkring i och titta på olika sorters troll, så väl stora som små.

Trollstigen var verkligen bra gjord. Man gick en liten runda i skogen på träplankor och kunde så troll både högt och lågt.

Indianby med tipi-tält

Inne i skogen finns även en mindre ”indianby” med ännu fler roliga attraktioner för barn i form av tipi-tält i trä med tillhörande totempåle och ett stort fort  – Ängsjöfortet – att klättra runt i och åka rutschkana ned från.

Det var väldigt roligt att det var sådan stor variation på lekparkerna här. Tröttnade man på det ena stället var det bara att gå till nästa ställe. Eller var det för mycket folk på ett ställe, så kunde man bara gå vidare till ett annat ställe. Allt låg även väldigt nära varandra.

Bra grillplatser

Det fanns fler olika grillplatser i området. Vi riktade in oss på grillplatsen i ”Indianbyn” och grillade korv med bröd och mashmallows till efterrätt. Ett hett tips är att ha med sig egen ved eller grillkol.

Vi tog även en liten promenad i skogen och ner mot vattnet och satt där en stund. Jag kan tänka mig att det är ännu härligare att vara här på sommaren. Det fanns även en badplats en bit ifrån lekparkerna.

Hitta hit

Ängsjövägen 141 i Järfälla.  Det tog oss ungefär 35 minuters med bil från centrala Stockholm. Sedan fanns det en stor gratisparkering. Det går också att åka buss från t ex Kallhälls pendeltågsstation. Buss 548 om jag minns rätt.

Tips på andra utomhusaktiviteter i Stockholmstrakten

Önskar du andra tips till aktiviteter i Stockholm, så har jag tidigare skrivit om;

4H-gårdar i Stockholm med omnejd

15 utomhus utflykter i Stockholm 

6 av Stockholms vackra Skärgårdsöar

13 tips på saker att göra i vår vackra huvudstad

15 tips till somriga Kungsholmen

9 tips till Vaxholm 

9 tips till Nynäshamn 

Rosenhill på Ekerö 

Uppsala – En bubblare, staden ligger ju knappt en timme från Stockholm. 

 

Har du besökt några andra 4H gårdar? Eller andra trevliga utomhusaktiviteter för barnfamiljer?

Spana också in

1 kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *