Runriket och Jarlabankeleken i Täby Kyrkby

Runriket – världens runstens tätaste bygd

Runriket ligger i både Täby och Vallentuna kommuner, norr om Stockholm. Detta är faktiskt världens runstens tätaste

bygd. Här kan man om man vill besöka nio platser runt Vallentunasjön och se exempel på olika typer av runristningar från vikingatiden. Här får du praktisk information om besöksmålen och kan lära dig mer om runstenarnas historia

Jarlebankeleken

Täby betyder byn där vattnet smalnar, där man kan ta sig över. Namnet kom till på 1000-talet e Kr när vikingen Jarlabanke byggde en bro som gjorde vägen till och från Roslagen enklare att ta sig fram på.

Jarlenbankeleken –  eller lekplatsen har temat lek och lär och är en utställning över Runriket. På informationstavlor kan man lära sig om kulturen och naturen runt Vallentunasjön under Jarlabankes tid. Här finns bland annat vattenlek, klätterdrake och en runsten att skriva runor på. Allt för att påminna om hur platsen kan ha sett ut på vikingatiden har ett historiskt landskap återskapats där en liten å slingrar fram.

Det var en riktigt rolig och ändå rätt annorlunda lekplats. Det är alltid skoj när man hittar lekplatser med det lilla extra och en tanke bakom.

Vikingarnas runskrift

I barnens runrike får man lära sig om att en runa är en slags bokstav som man ristade i sten eller trä. Runalfabetet kallas för ”futharken”. Från början fanns 24 runor, men under vikingatiden förändrades språket och runalfabetet förenklades och blev till 16 tecken. Att lära sig läsa runor kan verka svårt, men med lite intresse och fantasi kan du tyda runstenarnas budskap!

Ett perfekt ställe att åka till när barnens lär sig om Vikingatiden, eller bara för en trevlig och mysig familjeutflykt. Tips ta med eget fika. Det finns bänkar att sitta vid.

Hitta hit

Jarlabankes bro, Täby kyrkby

Man kan ta Roslagsbanan till Täby Kyrkby och promenera ca 10 minuter.

Tips på andra utomhusaktiviteter i Stockholmstrakten

Önskar du andra tips till aktiviteter i Stockholm, så har jag tidigare skrivit om;

15 utomhus utflykter i Stockholm 

6 av Stockholms vackra Skärgårdsöar

13 tips på saker att göra i vår vackra huvudstad

15 tips till somriga Kungsholmen

9 tips till Vaxholm 

9 tips till Nynäshamn 

Rosenhill på Ekerö 

4-H gårdar i Stockholm med omnejd

Uppsala – En bubblare, staden ligger ju knappt en timme från Stockholm. 

Spana också in

1 kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *