Orbaden Spa och Resort i Hälsingland

Hälsingland – kontrasternas landskap med fina spaanläggningar

I Hälsingland finns en ständig närhet både till det vilda och det vackra. Det sägs att det är Sveriges skog tätaste landskap och i deras vildmark finns alla de stora, svenska rovdjuren att skåda, som björn, lodjur, varg och järv. Genom det vackra landskapet rinner Ljusnan och flera andra älvar för den natur- och fiskeintresserade att upptäcka. Kanske är den bästa kombinationen vintertid att åka skidor och gå på spa. I alla fall om ni frågar mig. Man kan åka både på längden och utför och sedan kopplar man av på ett riktigt härligt spa som på Orbaden Spa & Resort i Vallsta.

Orbaden Spa & Resort

I snart 100 år har människor träffats och fröjdats här mitt bland blånande berg och böljande dalar. I Orbaden har konstnärer, skådespelare och företagsledare hämtat kraft och inspiration. Hälsinglands riviera är en anrik kurort och en kreativ mötesplats för såväl konferens som privatgäst. Med fantastisk mat, egna ekologiska odlingar och ett prisbelönt spa hälsar dem välkommen att uppleva lyx och flärd på Hälsingevis.

Konsten och design har en egen plats här i Orbaden. Byn är en liten konstnärsby och det är många konstnärer som har blivit inspirerade här. Orbaden är lite av Sveriges skagen. Vägarna i byn heter Målarvägen, Stafflivägen och Penselvägen.

Lägenheter

Under vår vistelse bokade vi en lägenhet. Vi känner ofta att vi behöver mer utrymme när vi reser. Speciellt när barnen har lite olika sov- och vakna tider både på kvällarna och morgnarna och även nu när vi rest på ”skidsemester” och har med oss en hel de packning. I lägenheten som vi bodde fanns två sovrum och ett nyrenoverat badrum även ett litet allrum med en kökshörna.

Fira 12-årig bröllopsdag

Vi passade på att fira vår 12-åriga bröllopsdag på plats. Förutom att vi åt en riktigt god middag på hotellets restaurang, så delade vi på en flaska champagne i den mysiga lägenheten på kvällen.

Temasviter

Här har de även temasviter, som är inredda av svenska superstjärnor och världsmedborgare som alla har en förkärlek till Orbaden och Hälsingland. Victoria Silvstedt och Peter Stormare har designat sina egna sviter för att nämna ett par namn. Här donerar de en summa för varje uthyrd natt till projekt som ligger mig varmt om hjärtat. Till exempel mot könsstympning och barnäktenskap, stöttar dem en skola i Kenya. De jobbar även mot tjuvskytte och är med i ett projekt för att rädda noshörningar, elefanter och lejon. De donerar från deras regnbågsrum till hbtq newcomer och aspberger föreningen. De fick förra året det hedervärda priset Mångfaldspriset i Gävleborg.

Spaavdelningen

SPA

”Icke ens västkustens berömda badstränder torde i det avseendet kunna uthärda en jämförelse med «Fagersand» eller O r b a d e n som badorten nu blivit benämnd, sedan den så att säga blivit «upptäckt».”

Redan i slutet av 20-talet reste man långt för att ta sig till kurorten Orbaden, bada i älven Ljusnans klara vatten och andas den friska luften.

Salus Per Aqua – Hälsa/läkning genom vatten – får man här från älven såväl som från hotellets inomhuspool, utomhuspool, mineralbad samt bad i vår utomhusjacuzzi.

Den makalösa kringgärdande naturen, den goda och hälsosamma maten, utsikten från spaavdelningen – tillsammans med Kerstin Florians underbara behandlingar, i händerna på deras duktiga och välutbildade terapeuter, ger ordet harmoni en ny innebörd.

Barn på spa vissa tider

Här njöt man verkligen till fullo i den varma utomhuspoolen och njöt av den vackra utsikten. 

Barnen får vara med på spa 15-17 på eftermiddagen samt 9-11 på eftermiddagen. Men man måste boka en tid i spat. Nu hade vi turen att det inte var fullbokat, så kunde gå på spat både på lördagen och söndagen. Men vi bodde också där två dygn. Oftast ingår en slottid på ca 3 timmar, som de rekommenderar att man bokar, för att man inte får vara för många nere i spaavdelningen samtidigt.

Behandlingar

Kerstin Florian är ett lyxigt hudvårdsmärke med fokus på resultat. Livsstilsfilosofi “Yttre skönhet, inre hälsa” ger inspiration och känsla om välmående med kraftfulla växter, marina och tekniskt avancerade ingredienser och även professionellt utformade behandlingar och sparitualer för kropp och ansikte. Kerstin Florian erbjuder. Kerstin Florians produkter är formulerade med effektiva och naturliga ingredienser med högsta kvalité, för att kunna leverera maximala resultat. De har ett urval av olika sorters behandlingar, alltifrån olika sorters ansiktsbehandlingar, massage och fotvård. Här finns något för alla smaker.

Att göra en badritual förhöjer naturligtvis spavistelsen.  Då får man en necessär innehållande lyxiga produkter från Kerstin Florian samt instruktioner om hur man använder produkterna i kombination med deras pooler och bastu. Det ger dig en dag som doftar gott, tar hand om din kropp och blir som en behandling som du utför själv på spaavdelningen.

Restaurangen

Restaurangen

Deras restaurang ligger verkligen vid en av Sveriges vackraste utsiktsplatser. Att köket dessutom är renommerat för sin matlagningskonst, gör inte saken sämre. Många av stamgästerna brukar tala om den speciella ”Orbadenkänslan”. Deras välutbildade kockar och personal, omsorgen om råvarorna, de höga kraven på hygien och miljö gör ätandet till både en upplevelse och njutning.

Här ligger fokus på ”härproducerat” – deras menyer kretsar kring vad deras egna 2000 kvm odling har att erbjuda för säsongen. Det som de inte odlar själva köper dem i största möjliga mån från lokala producenter. Fokus ligger också på mycket grönt, det ska vara gott och enkelt att äta nyttigt – men de vill heller inte förneka någon möjlighet att frossa i hemlagad prinsesstårta eller kökets berömda Janssons frestelse, om man vill.

Förrätter

Kvällens tre rätters meny var vegetarisk, men man kunde naturligtvis applicera något gott till de olika rätterna. Till förrätt åt jag en rödbetstartar med grönkål som va riktigt god och maken en kronärtskockssoppa.

Varmrätt

Till varmrätt valde jag till fisk – som till kvällen var röding och maken lamm som var kött alternativet, som serverades till en färgglad vegetariskt och matig rätt som var Fänkål- och linstimbal
Confiterad morotspuré, råstekt potatis, smörsås med körvelsamt gravad kålrabbi-

Dessertbuffé och ostbricka

Till dessert erbjöds en gigantisk dessert- och ost buffé- Här kunde man välja mellan alltifrån chokladtryfflar och chokladmousse till pannakotta, vitchokladmousse och färskafrukter. På ostbrickan fanns alla möjliga olika sorters ostar och marmelader.

Barnbuffé

Till barnen hade de en barnbuffé . Kvällens barnbuffé när vi var där var tacos eller pannkakor, vilket var väldigt uppskattat av barnen.

Det passade riktigt bra med tacos åt min son som är allergisk mot både ägg- och mjölkprotein.

Lekrum i anslutning till restaurangen

I anslutning till restaurangen och receptionen hade de ett lekrum med massor av leksaker och ritgrejer åt barnen. Det var riktigt bra, eftersom barnen kunde gå dit när de hade ätit klart och vi kunde njuta av både frukost och middag i lugn och ro.

Frukostbuffé

Till frukost serverades en varierande buffé med såväl varma och kalla rätter. Allt var fräscht upplagt med lite av varje och de var noggranna med bara ett visst antal personer på bufféen i taget. Här fanns alltifrån äggröra och plättar till färskt bröd, olika sorters pålägg och juicers. Godast var deras ingefärashot och deras närproducerade korvar.

De hade även en hörna för allergiker.

Hitta hit

Orbaden Spa & Resort

Gamla Orbadenvägen 86, Vallsta – Dryga 3 timmars bilfärd från Stockholm

Spana också in

3 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *