Görvälns naturreservat och vandring på Upplandsleden

Äntligen är mars här och man börjar verkligen få vårkänslor. I alla fall vissa dagar när solen skiner och fåglarna kvittrar ännu mer. Jakten på härliga utomhus utflykter fortsätter såklart. Härom dagen fick jag syn på att Jessica hade grillat korv på ett härligt ställe i Görvälns naturreservat.  Jag blev riktigt inspirerad av att göra en liknande utflykt. Sagt och gjort så inhandlade allt vad som behövdes för en mysig grillstund i skogen och knappade in Görvälns naturreservat på GPS;en och det blev riktigt lyckat.

Görvälns naturreservat är verkligen omväxlande med ett landskap som är ett typiskt sprickdalslandskap, där bergspartier med barrskog växlar med låglänta dalgångar. I dalarna finns åkrar, hagmarker, lövskog och en lång strandremsa mot Mälaren. Här sägs det att växt- och djurlivet är rikt. Denna halvkyliga eftermiddag i mars kunde vi varken se härligs lövskog eller några djur, mer än de som rastade sina hundar. Men jag kan tänka mig att det är ännu mysigare sommartid.

Mälarleden och Upplandsleden

I Görvälns naturreservat hittar man både Mälarleden att cykla på och Upplandsleden att vandra på.  Det är lätt att ta sig fram med cykel på cykelbanor och grusvägar och till fots längs stigarna. Upplandsleden sträcker sig genom hela naturreservatet. Det finns  även flera badplatser och iordninggjorda rastplatser. Vid Bruket finns en skidbacke och mountainbike-bana.

Vandring på isen

Killarna trotsade naturligtvis stigen och ville gå ute på isen, som fortfarande var tillräckligt hård att man kunde promenera på den. De fick gå nära kanten.

Mysig grillplats

Vi hittade en riktigt mysig grillplats med både en riktig grill, ved och sittplatser att sitta vid precis vid vattnet.  Här kunde man också sitta och skymta skidbacken, där faktiskt några tappra skidåkare åkte upp och ner i den snöklädda backen.

Grillade marshmallows

Eftersom det var lördag, så passade vi på att även grilla mashmallows. Det sätter verkligen guldkant på tillvaron.

Hitta hit

Vi tog sikte på Görvälns Slott och dess parkering. Sedan gick vi ca 1-1,5 km längs vattnet bort till den trevliga grillplatsen och tillbaka. Så vi fick oss en härlig kortare skogsvandring.

Tips på andra utomhusaktiviteter i Stockholmstrakten

Önskar du andra tips till aktiviteter i Stockholm, så har jag tidigare skrivit om;

15 utomhus utflykter i Stockholm 

6 av Stockholms vackra Skärgårdsöar

13 tips på saker att göra i vår vackra huvudstad

15 tips till somriga Kungsholmen

9 tips till Vaxholm 

9 tips till Nynäshamn 

Rosenhill på Ekerö 

Uppsala – En bubblare, staden ligger ju knappt en timme från Stockholm. 

 

Spana också in

1 kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *