Costa Diadema – Enorma kryssningsfartyget som tog oss runt i Mellanöstern

Jag och barnen innan ombordstigningen i Dubai.
För ganska precis ett år sedan kom vi hem från vår första långkryssning i Mellanöstern. Sportlovet förra året tillbringade vi nämligen ombord på Costa Diadema och besökte Muscat, Doha, Abu Dhabi och Dubai.
Det var ett riktigt roligt äventyr och helt klart en upplevelse utöver det vanligt. Att kryssa blev verkligen vår grej. Man har verkligen allt man önskar på ett och samma ställe. Tyvärr landade vi lagom till pandemin erövrade hela världen och den kändes varken aktuellt att blogga om kryssningen eller att leta efter nya härliga kryssningsäventyr. Men nu har ett år gått och jag minns tillbaks den härliga resan, med många fina minnen.

Enormt stort fartyg

Costa Diadema är ett av fartygen i Costa Cruises flotta, som lanserades 2014.  Det är byggt för att resenärerna ska få en härlig avkoppling och kunna roa sig med nöjen med massor av aktiviteter ombord, besöka spännande barer, fina gourmetrestauranger och en lyxig spaavdelning. För barnfamiljen har de ett helt däck avsett för barn med ett slott och en piratgaljon. För de som vill njuta lite extra ska man inte missa däck 5 för promenader och en aperitif vid solnedgången. Fartyget är italienskt och det är definitivt en upplevelse för att semestra i perfekt italiensk stil.  I stort sett när som helst på dagen eller kvällen har man massor av aktiviteter att välja mellan som passar såväl stora som små. Det är alltifrån sport, spel till en stor teater som är över tre våningar där flera internationella artister uppträder. Här finns med andra ord allt och lite till under tiden som du kan upptäcka flera olika länder och destinationer ombord en vecka på detta enorma kryssningsfartyg.

Balkonghytt 9156

Vi bodde i en balkonghytt som var x stor. I vår hytt hade vi en dubbelsäng, en våningssäng, skrivbord med stor spegel, garderober och en liten toalett med dusch. Eftersom man inte vistas i hytten särskilt mycket, så var den absolut lagom stor för en familj. Visst hade jag önskat att den kanske var aningen större när man är fyra personer i samma hytt under en hel vecka. Men vi anpassade oss istället i den mån det gick med olika sovtider och så vidare.
Vi bodde i balkonghytt 9156. För oss var det ett perfekt läge. För strax ovan för oss på våning 10 låg bar x där vi enkelt och snabbt kunde köpa drycker. Och på restaurang x åt vi nästan alltid frukost och lunch. Sedan precis ovanför oss på våning 11 låg Squokclub, dit även barnen gick ibland. Och vi bodde på rätt sida för att gå upp till poolen i aktern på fartyget och basketplanen eller vattenlandet, där vi tillbringade större delen av vår tid ombord på fartyget.

Dagens program

Varje kväll fick man ett program i ”sin brevlåda” om vad som hände ombord på fartyget dagen efter. Vilket land eller vilken ort man var på och vilka utflykter som erbjöds liksom praktisk information. Mina barn anmälde vi till barnklubben och de fick även inbjudan till olika aktiviteter nästan dagligen där. Det var ett väldigt bra sätt att kunna varje kväll läsa igenom programmet och kunna planera dagen därefter. Oftast hade ju restaurangerna och barerna ungefär samma öppettider varje dag. Så ville man inte gå av fartyget fanns det massor av olika aktiviteter att välja mellan.

SPA Samara

Ombord på Costa Diadema har de ett spa som heter Samara Spa och ligger längst fram i fören på fartyget. Samsara spa är ett riktigt trevligt spa-område som verkligen är helt och hållet dedikerat till ett bra välmående. Det är verkligen en riktig härlig oas av välbefinnande. Spat är närmare 6 000 kvadratmeter stort och här kan man verkligen finna lugn och avkoppling i en unik miljö som påminner om de romerska baden.

Magisk utsikt längst framfartyget

Utsikten från Samara spat är minst sagt helt magiskt. Spat ligger ju på bästa stället på hela fartyget och när vi låg i hamn i Doha kunde man blicka ut över staden.

Varma vilostolar, pooler och olika sorters saunas

Här kan man slappna av i det skonsamma vattnet i termiska och thalassoterapi-pooler, gå på ångbastus och finsk bastu eller uppleva behandlingar inspirerade av gamla ayurvediska kunskaper.  De hade även sköna vilostolar  som var varma och det var riktigt skönt att lägga sig i dem bara koppla av i ensamhet. De har även ett annat relaxrum med soffor och fåtöljer där man kunde förtära olika sorters théer och fruktvatten och bara njuta av tystnaden eller läsa en bok i lugn och ro.  
Avkopplande massage 60 minuter Nästan varje kväll hade de olika erbjudanden på deras behandlingar och en kväll hade de massage för 89 Euro för en timme, så då slog jag till och fick på en timmes ren och skär avkoppling. Jag blev masserade av hela min kropp med sköna oljor och knåda på mina onda knutar. Min massör kom från Lettland och var verkligen riktigt duktig. Efteråt kände jag mig som en ny människa efter att ha besökt spat och fått en timmes massage. Priser och öppettider på Samara Spa Att bara besöka spat kostade 35 Euro och gick man flera gånger kunde man få bättre pris. Behandlingarna varierade ganska stort i pris och låg på från ca 89 Euro och uppåt beroende på vad det var för typ av behandling och hur lång den var. Samara Spa var öppet från kl 8-22 varje dag.

Restaurang  Tavola Teppanyaki

Ombord på fartyget fanns många olika restauranger att välja mellan som man kunde betala extra för. Sista kvällen lyxade vi till det och åt middag på Tavola Teppanyaki. Det är en japansk restaurang som verkligen är en upplevelse utöver det vanliga. Här får man verkligen annorlunda kväll, som man tillbringar i en trevlig miljö med orientalisk stil och man får nöjet att noggrant hålla uppsikt över de japanska kockarnas hantverk.
Man kunde välja olika matpaket och vi valde deras klassiska Teppanyaki meny som kostade 30 euro per person extra. Till förrätt serverade de edamerbönor, sedan en misosoppa med en efterföljande wakame sallad med rödbetor. Så hela tre mindre söta förrätter. Till huvudrätt fick man välja mellan tigerräkor, lax, kyckling, kött eller bläckfisk. Tigerräkor med citron och vitlökssmör som serverades tillsammans ris med olika grönsaker. Man fick välja mellan tre olika desserter och mitt val föll på japansk grönt the glass med en krispig banantempura. Glassen var verkligen god.

Poolområden

De hade bara två mindre pooler ombord på fartyget. Den ena var helt utomhus och låg i aktern av fartyget. Där fanns flera solsängar att kunna ligga vid. Sedan hade de även en pool som var inomhus, men de öppnade alltid upp taket på dagarna, så det kom in solljus där. Däremot fanns det flera jacuzzis som man kunde slå sig ner i.  
Vi hade sådan tur med vädret att det var sol i stort sett varje dag. Så vi solade och badade på soldäck någon gång varje dag. I Mellanöstern är det generellt bra väder under vinterhalvåret och ett bra resmål att resa till (när man får resa igen).

Vattenland för mindre barn

Magisk solnedgång en kväll från vattenlandet
Högst upp på fartyget hade de ett mindre vattenland med en barnpool, en liten vattenrutschbana och olika Greta Gris statyer och grejer som sprutade vatten. Detta passade perfekt för min yngsta son som är dryga 3,5 år.

Lekborg

I anslutning till det lilla vattenlandet fanns både en lekborg och ett stort piratskepp som var väldigt uppskattat av min lilla.
Här var vi nästan varje dag och lekte och han hade hur roligt som helst.

Greta Gris som maskot

Ombord på Costa Cruises kryssningsfartyg har de Peppa Pig ( Greta Gris) som deras maskot. Flera av dagarna hade de olika evenemang med Greta Gris. Det var alltifrån minidisco till att blåsa såpbubblor med Greta Gris, som avslutades med en populär kram och fotosession.

Greta Gris Lekrum

  De hade även ett lekrum för mindre barn med Greta Gris tema. Här var vi aldrig och lekte. Men jag kikade in en dag.

Squokclub

Mina barn anmälde jag till Squokclub. Den låg på våning 11 och där kunde man lämna in barn från 3 år och uppåt. I själva lekrummet kunde man rita, pyssla, kolla på film och sedan hade de även olika aktiviteter olika tidpunkter på dagen. Min lilla son gillade det bäst. Min större son som snart fyller 10 år tyckte tyvärr inte det var så roligt. Det var inte så många barn i hans ålder ombord på kryssningsfartyget under den veckan vi var där. Hans favorit de första dagarna var när de hade XBox kl 17.00. Men de var bara en timme några gånger under nåt vistelse. Det var lite synd att det inte erbjöds flera gånger under dagarna. För ibland var det svårt att tima den tiden om vi hade gått av fartyget.

Gelateria Amarillo

De hade även en italiensk Gelateria / glassbar ombord med riktigt god italiensk glass. Det blev verkligen sonens favorit, som är familjens stora glassälskare. Denna baren ingick inte i vårt mat – dryckespaket. Men det var inte särskilt dyrt att köpa en glass heller. Några Euro extra för en riktigt god glass är det ju verkligen värt.

Gym

Ombord på fartyget hade de ett stort och fräscht gym med härlig utsikt. Ska jag vara helt ärlig så hann vi inte träna. Eller vi prioriterade inte träningen just denna veckan. Vi var väldigt nyfikna att kliva av på alla destinationer vi besökte. Sedan när man reser med barn blir det mycket fokus på dem och deras behov. Så prioriterade vi att njuta av det härliga vädret ute på soldäck mesta dels på dagarna och njöt av all god mat och dryck ombord istället. Men möjligheten att träna gick smörstekes utmärkt.

Träningsbana

Högst upp på plan 13 hade de även en ”träningsbana” som var 400 meter lång. Här kunde man ju promenera x antal varv om man ville. Maken körde en 30 minuters runda faktiskt här varje morgonen. Jag gick några rundor då och då. Men det är även ett väldigt bra träningsalterativ för den som vill hålla igång under sin kryssning.

Basketplan

Min äldsta son spelade basket nästan varje dag. Så uppe på plan tillbringade vi större delen av vår tid ombord på kryssningsfartyget.

Frukost på Corona Blu

Vi åt frukost nästan varje morgon på Corona Blu. Frukost restaurangerna hade olika öppettider. När man kommer ifrån Sverige är ju tidsskillnaden 3h minus, så vi hann inte riktigt med att äta frukost före klockan 9 när vår ”finare frukost restaurang” stängde. Men det var väldigt enkelt och bekvämt att bara kunna gå upp på våning 10 och restaurang Corona Blu som låg strax ovanför vår hytt.

Luncher på Corona Blu

Vi åt även nästan alla våra luncher på buffé restaurangen Corona Blu buffén var väldigt fräsch och ändå relativt varierande. Det fanns alltifrån att göra sin egen sallad, till olika pasta rätter, kött, fisk, kyckling till Man behövde verkligen inte alls gå hungrig. Olika tidpunkter på dagen serverades olika mat. Naturligtvis frukost, lunch, middag. Men även eftermiddags bufféer av både mat och sötsaker eller frukt. Ja, det var omöjligt att kunna äta allt som erbjöds och som verkligen ingick. De kändes som de höll högklass på all form av mat. Stort utbud av förtäring Man behövde verkligen inte alls gå hungrig. Olika tidpunkter på dagen serverades olika mat. Naturligtvis frukost, lunch, middag. Men även eftermiddags bufféer av både mat och sötsaker eller frukt. Ja, det var omöjligt att kunna äta allt som erbjöds och som verkligen ingick. De kändes som de höll högklass på all form av mat. Ibland hade de pastaevents eller pizzaevents som man kunde både titta på och äta av maten.

Middag på en klassisk italiensk restaurang

Under kryssningen så blir man tilldelad en av restaurangerna ombord på fartyget. Man fick sedan sitt eget bord där man åt sin middag varje kväll.  Där serverades det nästan varje kväll en klassisk 5 rätters middag med inslag från olika regioner i Italien. Man märker att de har lagt ner mycket energi på rätternas presentation, smakupplevelser startar från synen och engagerar verkligen alla sinnen.  Varje kväll som vi valde att äta där fick vi välja mat från en fast meny som hade både förrätter, antipastis, huvudrätter, ostbricka samt efterrätter. Denna meny ändrades naturligtvis varje dag.  Det var alltid lika spännande att se vad det skulle bli varje kväll. Maten var verkligen riktigt bra och god.

Dryckespaket  Giovani med goda drycker

Innan avresan eller när man steg ombord kunde man köpa olika dryckespaket. Beroende på vilken typ av drycker man vill förtära ombord. Vi lade till ett dryckespaket som hette Giovani. I detta ingick de flesta drinkarna, viner, även prosecco, italienskt gott kaffe och vatten och läsk i glas. Vi fick aldrig hämta något i flaska. Men vi upplevde aldrig det som något problem. Vårt paket hade en gulprick så vi kunde alltid se vad som vi fick beställa utan kostnad i de olika barerna. Till maten ingick även både gott italienskt röd – och vitt vin, om man önskade det. Trevliga barer Det fanns naturligtvis flera barer ombord på fartyget att slå sig ner vid för en eftermiddagsdrink eller kanske en drink före maten. Vår favoritbar blev Aperol Spritz Bar i närheten av poolen ute på däck. Där tog vi gärna en drink på eftermiddagarna. Flera av barerna hade även underhållning på kvällarna.

Praktiska tips inför kryssningen

 
  • Man kommer att behöva lämna ifrån sig sitt pass och får inte tillbaka det förrän kvällen innan man anländer till Abu Dhabi. Väl på plats i Abu Dhabi måste alla passagerare gå igenom en passkontroll, även om man inte ska gå av fartyget. Vid passkontrollen får man en stämpel i passet, som man måste ha.
  • Man behöver inte ha växlat pengar till respektive valuta innan avfärd. Vid varje ankomsthall vid terminalerna finns det ett växlingskontor. Jag hade dock med mig dollar sedan tidigare som jag växlade. Så ha gärna kontanter med som du växlar. Cash is king i de olika länderna.
  • Ombord på fartyget kommer man få ett Costa kort som är ens ID kort under hela resan. Detta kort ska man ha med sig precis överallt och vart man än går för det visar vem man är och vad man har köpt för olika paket, mat som dryckespaket. Man handlar även i taxfree med detta kort och även i barerna när du beställer dryck.
  • Samma morgon som kryssningen är över och man är tillbaka i Dubai får man en “faktura” på alla sina köp under veckan som gått. Fakturan visar vad som kommer dras på sitt kreditkort, som man i början av resan valt att koppla till ditt Costa ID kort. Med andra ord behöver man aldrig ha med sig något betalkort på resan.
  • Dricks uppskattas mycket av såväl städare liksom servitörer. Vi gav all dricks i dollar.
  Flyg till Dubai Vi flög med lågprisbolaget Norwegian till Dubai från Stockholm.  Emirates trafikerar också Dubai från Stockholm, Oslo och Köpenhamn. Bo på Ett mycket trevligt boende i Dubai innan och efter kryssningen är det nyöppnade The Address Sky View.     Nu längtar jag tills man kan resa igen och åka på en kryssning. Vem vet kanske blir det en kryssning i Medelhavet nästa gång eller i Karibien?!

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.