Fem cykelrundor jag vill köra i år

 

 

Pandemin råder fortfarande i världen och mitt största fokus under förra året var att hitta härliga utomhus aktiviteter och vandringsleder.

I år har jag också tänkt att fokusera ännu mer på utomhus aktiviteter och efter att vi var i Järvsö nyligen, så blev jag riktigt sugen på att cykla mer. Och cykla mountainbike på äventyrliga leder runt om i Sverige. Så jag är även på jakt efter en nya cyklar åt både barnen.

 

Både mina söner älskar att cykla och vi har ofta cyklat i olika skateparker, men vi har faktiskt aldrig testat mer äventyrligare leder och exempelvis cyklat mountainbike i skogen. Det skulle verkligen passa hela familjen.  Jag har kollat upp några olika ställen i Sverige, där det finns olika cykelleder både för barnfamiljer och lite mer avancerade och utmanande ställen. Här nedan är några ställen som jag skulle vilja åka till i år.

1. Järvsö i Hälsingland

Sommaren i Järvsö handlar om mycket om  downhill och nästan hela familjen kan vara med och ha roligt på cykeln. I Järvsö blandar de alla typer av cykling. Man kan åka på handgrävda eller med maskin byggda leder i skogen. Man kan också ta sittliften till toppen av berget och cyklar sedan nedför på leder anpassade helt för att cykla downhill.

2. Flottsbro utanför Stockholm

I Flottsbro utanför Stockholm finns även Bike parken, som nu har  mer stöd i kurvor och nya utmanande hopp.

Flottsbro Bike park är en cykelpark med byggda leder i varierande utförande och svårighetsgrader mellan mer nybörjarvänliga till avancerade spår. Downhillcykling klassas faktiskt som en extremsport och är en sport som kan medföra vissa risker vid utövandet och bör därför respekteras därefter. Med tanke på detta så rekommenderas alltid att man har så mycket skyddsutrustning som är möjligt, full face-hjälm och en säker cykel för ändamålet. För barn under 16 år är det krav på full face-hjälm för att få bruka parken.
Under 2020 färdigställdes deras på spåret Trull, det är spåret med vårat mytomspunna 4 meters dropp i starten och löpande renoveringar med nya inslag.

3. Åre Bike Park – Downhill i Jämtland

I Åre finns Skandinaviens största Bike Park med hela  50 kilometer fördelade på 36 leder – 853 fallhöjdsmetrar som mest. Här finns detleder för alla önskemål; hela 7 gröna, 10 blåa, 10 röda och 9 svarta leder ger ett riktigt bra utbud för de flesta smaker och färdigheter. Deras maskinbygda leder som slingrar sig ned för berget ger en hissnande magkänsla om man vågar cykla på lite. Här kan man verkligen få storslagen cykling.

4. Sälen i Dalarna

I Sälen finns flera cykelland och en downhillbana för barn som är roliga.

Barnens eget träningsområde på väg upp mot toppen är Valles Cykelland, som ligger vid Gustavtorget och liften Gustav III. Det är ett område med lättare hinder och gupp mestadels på grus men där finns även en träbana att öva balans och precision på. Här finns också Valles egen Downhill-bana och en pumptrack byggd i grus.

Vid Experiumtorget finns även där en pumptrack fast i trä samt Bianchi XC som passar alla som är stora nog att de orkar med att trampa lite uppför.

Vill man ut och utforska Lindvallen lite så finns Valles Cykelled som slingrar sig hela vägen från Experiumtorget och till Conceptstore på Sälfjällstorget.

5. Isaberg i Småland

Isaberg i Småland är södra Sveriges största Bike park. De öppnar igen 1 april 2021.

Som sport- och friluftsanläggning med fallhöjd är mountainbike en självklar aktivitet för Isaberg. De erbjuder 20 MTB-leder för alla nivåer, liftburen cykling, pumptracks och teknikbanor – stora som små, nybörjare som elit, med varierande längd och olika svårighetsgrad. I MTB-hyran hittar du MTB-cyklar, el-MTBcyklar, dirtcyklar, utrustning, för liten till stor. All cykling hos oss sker på egen risk. Men här finns verkligen något som passar alla.

Bild lånad från Järvsö cykelpark

 

Har du förslag på andra roliga cykelparker eller cykelleder i Sverige? Kommentera gärna. 

Spana också in

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *