Järvsö – en familjevänlig skidort i Hälsingland

Järvsöbacken startade redan 1937 och är en av Sveriges äldsta skidanläggningar och en riktig pärla i Hälsingland. Järvsöbacken är familjeägd vilket präglar verksamheten på ett mycket exklusivt och personligt sätt. Det är en anläggning med stort fokus på familjen och med den korta resvägen från Stockholm är det en perfekt weekend för skidåkning.

Här har man 20 pister av varierad svårighetsgrad och 8 unika restauranger där gästen kan njuta av lokal mat i otroligt fina och genuina miljöer som på Eftertanken, Järvsö Creperie eller i den lilla våffelstugan på berget. Förutom den erkänt höga pistkvalitén har familjen i år investerat i ett förbättrat snösystem och även satsat på att vidareutveckla barnområdet på den södra sidan av berget. Inför vintersäsongen har också nya ski in/ski out-boenden byggts på både norra och södra sidan av berget vilket också ger gästen en förstklassig boendeupplevelse.

Roliga vinteraktiviteter

I Järvsö finns även en  möjlighet att kombinera sin skidsemester med andra roliga vinteraktiviteter såsom längdskidåkning, långfärdsskridskor, snöskovandring, hundspann eller ett lärorikt besök på barnens favorit Nordens Vildmarkspark Järvzoo.

Anpassningar och rekommendationer

I dessa covid-19 tider så anpassar de självklart verksamheten. De har bland annat sett till att det finns fler platser att äta sin matsäck utomhus och större ytor i värmestugor. De uppmanar även alla att förboka skipass, skidutrustning och skidskolor online för att säkra sin plats och ge sig rakt ut i backen när de kommer. Och det var verkligen hur smart och smidigt som helst att boka både skidutrustningen och liftkortet online och sedan bara hoppa i det och ge sig iväg. 

Skidåkning

En vintersemester i Järvsöbacken med skidåkning  erbjuder 20 nedfarter, med 8 liftar och 5 rullband för hela familjen. Järvsöbacken är  faktiskt en av Sveriges mest välbesökta anläggningar för skidåkning. De flesta av deras skickbackar är blå eller gröna, vilket passar perfekt för nybörjaren, den som vill njuta av härlig miljö eller för att lära barnen att åka skidor. Vi är mitt uppe i att lära vår 4-åring att åka skidor och vår äldsta son ville testa snowboard för första gången och Järvsö passade verkligen oss perfekt. Men det finns även några röda backar och ett par svarta för den som önskar lite mer utmanande backar.

Öppettider:
09.00-16.00 alla dagar t om 11 april.
09.00-19.30 tisdagar & torsdagar.

Barnområde

Det finns två olika barnområden. På den norra sidan av berget finns ett stort barnområde med rullband, två snälla knappliftar och två enkla, breda backar. Liften startar 20 meter från skiduthyrningen och liftkortförsäljningen. Varje morgon gör vi i ordning en rolig och busig hopp-bana. Den brukar vara barnens favorit.

Vi bodde i närheten av Bergshotellet, på den södra sidan av berget. Där finns ett barnområde med både knapplift och rullband. Här kommer  även ett nytt lekområde utomhus med en spännande snöborg (Snöborgen står klar v 5).

Träffa Loa maskoten i backen

Varje dag  kunde man träffa deras maskot Loa som  är ute och busar. Loa var både på södra och norra sidan. Man kunde även åka runt i backen och vara med i Loas ordjakt och leta efter bokstäver, så kunde man sedan lämna in svaret och vinna ett pris.

Pulkabacke

Precis bredvid skidbacken fanns en lång pulkabacke. Där kunde man även långa olika sorters snowracers, pulkor och stjärtlappar om man önskade.

Skidhyra och liftkortspriser

Vi hyrde både skidutrustning och bokade Skipass online, vilket var väldigt smidigt och bekvämt. Priserna varierar naturligtvis beroende på barn och vuxen. Barn 0-6 år åker gratis lift. Sedan betalade vi 280 kr för ett barnpaket med skidor och hjälm för minstingen. Ex två dagarsliftkort för en vuxen kostade 750 kr (800 kr inkl kortet man måste ha). Och 700 kr för barn. Normala priser skulle jag säga.

Trevlig grillplats i backen

Mitt i backen i barnområdet på Södra sidan hade de två grillar, som vi använde oss båda dagarna när vi grillade korv med bröd till lunch och mashmallows. Det var ett väldigt trevligt ställe med tre som kojor som man även kunde gå in och sätta sig i. Jag gillade att grillarna var på och det var enkelt att bara lägga på sin mat och sen slå sig ner och äta.

Killarna passade på att göra ett hjärta i snön medan vi grillade.

Bo med Ski in Ski out på Bergsgården

Vi bodde riktigt mysigt och  bekvämt i en stilrent inredd 4+2 bädds lägenhet med bastu och uteplats endast ett stenkast från Järvsöbackens populära södra skidområde och 6-stolslift. Längdskidspår, Järvzoo och restauranger precis intill. Lägenheten hade två sovrum med dubbelsängar, vilket passade oss perfekt och detta härliga vardagsrum hade en så njutbar utsikt upp mot skidbackarna.  Det bästa var också att avresstädning ingår.  Ski in Ski out läget är ju också oslagbart.

Res hit

Vi åkte bil från Stockholm, vilket tar ca 3,5 h om man inte stannar. Vägen upp till Tönnebro är nästan bara motorväg och rätt enkel, sen tar det en dryg timme till på en mindre väg.

Det går även tåg upp till Järvsö och sedan skidbussar till de olika boendena.

 

Har du någon favorit skidort i Sverige? Kommentera gärna med tips på skidorter i Sverige?

 

 

Spana också in

1 kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *